Dit moet je weten over het onderhoud van je elektrische fietsaccu

Dit moet je weten over het onderhoud van je elektrische fietsaccu

Het aanschaffen van een elektrische fiets neemt de laatste jaren steeds meer toe. Dit komt grotendeels doordat het fietsen met wat ondersteuning steeds meer wordt geaccepteerd. Vroeger werd dit vaak gezien als iets voor ouderen of mensen die minder fit waren, maar tegenwoordig is het een serieuze optie voor iedereen die makkelijk en snel van A naar B wil komen, zonder daarbij altijd de auto te pakken. Het gemak van een elektrische fiets is één ding, maar het onderhouden van zo’n fiets is zeker net zo belangrijk. In dit artikel lees je alles over het onderhoud van een elektrische fiets, zodat je zeker weet dat je fiets zo lang mogelijk meegaat.

Belang van het goed onderhouden van een elektrische fiets

Wanneer je een elektrische fiets hebt aangeschaft, is het belangrijk dat je deze daarna ook goed onderhoudt. Dit betekent niet alleen dat je de fiets regelmatig moet schoonmaken. Een elektrische fiets verschilt van een gewone fiets vanwege de motor en de accu. Deze dienen dan ook goed onderhouden te worden. Een beetje zoals je ook je auto jaarlijks laat controleren bij de APK-keuring. Mocht de accu van de fiets toch vervangen moeten worden, dan kun je ook kiezen voor een fietsaccu revisie.

Fietsaccu

Een van de belangrijkste onderdelen van je elektrische fiets is de accu. De accu op een elektrische fiets is verantwoordelijk voor het aandrijven van de fietsmotor. Deze is minder krachtig natuurlijk dan die van een auto, waardoor je aan een kleine accu voldoende hebt op de fiets. Belangrijk is wel dat de accu regelmatig opgeladen wordt. En wanneer je de accu goed onderhoudt zal hij ook langer meegaan. Toch zal de accu naar verloop van tijd afnemen in kracht en zul je hem vaker moeten opladen.

Fietsaccu controleren

Hoe vaak je de fietsaccu moet controleren, hangt af van het type accu. Sommige accu’s kunnen wel duizenden kilometers meegaan zonder dat er iets aan hoeft te worden gedaan. Andere accu’s gaan wat sneller leeg en moeten vaker bijgeladen of vervangen worden. Voor de zekerheid is het aan te raden om de accu elke maand even te checken. Kijk of de accu nog voldoende spanning heeft en of er geen vreemde geluiden of geuren uit de accu komen. Als je deze dingen tijdig signaleert, kun je grotere problemen voorkomen.

Levensduur fietsaccu

De levensduur van een fietsaccu hangt af van verschillende factoren. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk hoe vaak je de accu oplaadt en hoe lang je de accu per keer gebruikt. Hierbij een paar tips om je accu langer mee te laten gaan:

  • Laad de accu altijd helemaal op voordat je de fiets gaat gebruiken. Dit is beter voor de batterijcellen en verlengt de levensduur van de accu.
  • Bij het opladen van de accu, let er dan op dat deze niet te warm wordt. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor de accu.
  • Probeer de accu zo veel mogelijk te onderhouden door hem regelmatig schoon te maken. Dit voorkomt dat er vuil in de accu kan gaan zitten, wat weer schadelijk kan zijn.
  • Bewaar de accu op een droge en koele plek. Dit zijn de beste omstandigheden voor de batterijcellen in de accu en voorkomt vochtschade.
  • Controleer de accu regelmatig op eventuele beschadigingen. Als er beschadigingen zijn, neem dan contact op met een professional die de accu kan repareren of vervangen.

Fietsaccu reviseren

Mocht je accu dan toch echt aan vervanging toe zijn, dan kun je er ook voor kiezen om je accu te laten reviseren in plaats van een nieuwe te kopen. De accu reviseren is een stuk goedkoper en duurzamer dan het aanschaffen van een nieuwe accu. Bij het reviseren wordt de buitenkant van de accu behouden en de versleten batterijcellen in de accu compleet vervangen waarna deze het weer goed doet. De accu is na revisie van binnen weer zo goed als nieuw. Hergebruik van de oude onderdelen leidt tot een minder zware milieubelasting en het is zonde om de oude accu weg te gooien als deze grotendeels in goede staat verkeert.

Het is dus belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan je fiets, zodat je zo lang mogelijk plezier kunt hebben van je aankoop.

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.