Waarom je Dry January ook na deze maand beter kunt volhouden

Waarom je Dry January ook na deze maand beter kunt volhouden

Dry January wordt elk jaar weer populairder. Hierbij is het de bedoeling dat je de eerste maand van het jaar alcoholvrij door brengt. Naast dat het voor veel mensen past bij het voornemen om gezonder te gaan leven, ook een kans om je bewuster te maken van onze alcoholconsumptie en de mogelijke negatieve gevolgen ervan. Maar waarom zou je na Dry January niet gewoon doorgaan met met minder of helemaal niet meer drinken? In dit artikel bespreken we de verschillende voordelen hiervan en waarom het belangrijk is om deze gewoonte vol te houden.

Gezondheidsvoordelen van geen alcohol

Voor veel mensen hoort alcohol bij een gezellige avond en voor sommige is het een dagelijkse gewoonte. Maar het wordt steeds duidelijk dat het nuttige van alcohol een van de grootste oorzaken van vele gezondheidsproblemen. Denk daarbij aan leveraandoeningen, hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker. Daarbij heeft alcohol ook een zeer verslavende werking en zijn veel mensen onbewust meer afhankelijk van de alcohol dan ze vooraf denken.

Zonder nu direct opname afkickkliniek te boeken, biedt Dry January (of een andere maand) een uitstekende gelegenheid om bewust stil te staan bij je alcohol gebruik. Door een maand lang geen alcohol te drinken, kun je de kans op gezondheidsproblemen verkleinen en ontdekken hoe alcohol je leven en gewoonten beïnvloedt. Veel mensen realiseren zich niet hoe vaak ze alcohol drinken en hoeveel alcohol ze consumeren. Dry January biedt hen de kans om dit te ontdekken en hen te helpen bewuster keuzes te maken in de toekomst.

Betere nachtrust, meer energie en focus

Vaak wordt een glaasje alcohol gedronken als een lekker slaapmutsje, maar eigenlijk heeft het juist een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Na het nuttigen van alcohol zal je minder diep slapen en zal de slaap steeds onderbroken worden. Met het opgeven van alcohol slaap je niet alleen beter, maar zal je ook overdag meer energie te hebben en een betere focus te behouden.

Minder stress

Stress kan nog een reden zijn waarom mensen alcohol drinken. Alcohol wordt dan vaak gebruikt als een manier om te ontspannen en stress te verminderen. Terwijl het uiteindelijk juist leiden tot veel meer stress. Het drinken van alcohol kan de balans van hormonen in het lichaam verstoren en leiden tot angst en depressie. Door minder of geen alcohol te drinken, kun je helpen om de stress in je leven te verminderen en een gezonder evenwicht te behouden. Mocht je zoeken naar afleiding om te ontspannen of je stress te verminderen, denk dan aan meditatie, sporten of gewoon een gezonden wandeling.

Financiële voordelen

Alcohol is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook nog eens erg duur. Het opgeven van alcohol drinken kan een aanzienlijke besparing opleveren elke maand. Door na Dry January door te gaan met minder of geen alcohol te drinken, kun je niet alleen geld besparen, maar ook geld overhouden om dingen te doen die je echt wilt doen.

Verbetering van relaties en sociale leven

Alcohol is vaak een belangrijk onderdeel van sociale bijeenkomsten en uitjes. Maar ook kan het leiden tot conflicten en negatieve interacties met anderen. Deze kunnen weer zorgen voor stress. Hierdoor kun je in een visuele cirkel terecht komt, wat zelfs kan leiden tot een opname in een zo afkickkliniek. Door minder of geen alcohol meet te drinken, zul je beter communiceren en nauwere banden opbouwen met familie en vrienden.

Lees ook: 5x de lekkerste alcoholvrije drankjes voor Dry January

Uitgelichte foto: Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.