Hoog tijd voor een… Done lijst!

Hoog tijd voor een… Done lijst!

Met een goed gevulde zakelijke planner, een privéplanner en een dagelijkse to-dolijst verveel ik mij geen moment. Maar is dat wel een goed idee? Want vaker dan ooit tevoren heb ik stress en daar helpt die heel lange to-dolijst ook niet bij. Daarom besloot Claire van Clairesmission.com het over een andere boeg te gooien en een week lang een done-lijst bij te houden. Benieuwd of het een aanrader is? Lees het hier.

Hoe ik op het idee kwam?

In 2021 kwamen er meerdere artikelen online over de kracht van de done-lijst en waarom iedereen er massaal aan zou moeten beginnen. Hoewel ik er toen nog niet klaar voor was, kon ik nu niet wachten om ermee te beginnen. En dat beginnen is eigenlijk super eenvoudig. Want wat je doet is eigenlijk het tegenovergestelde van wat je doet bij een to-dolijst. In plaats van een overzicht te maken van alles wat je wilt doen, schrijf je alleen maar op wat je allemaal hebt gedaan. Dit kan per dag, week of maandelijks zijn. Het idee is dat je hierbij zicht krijgt op hoe jij je tijd indeelt, wat je prioriteit geeft en zelfs aan welke dingen je niet toe bent gekomen.

Hoe het werkt?

Je kunt een done-lijst in een notitieboek of in een planner maken. En wat je doet is dat je alles in detail noteert. Zoals het beantwoorden van een mail, het huishouden, de avonturen die je met je kids beleeft, een telefoontje, appje en meer. Dit mag met een tijdstip, maar dat hoeft niet persé. Waar het vooral om gaat is dat je een goed overzicht krijgt.

Mijn ervaring

Na het maken van onze camperreis vond ik het tijd om het roer om te gooien en meer tijd in mezelf te investeren. Maar er zitten maar zoveel uren in de dag en iedere dag kom ik al tijd te kort. En daar wilde ik graag verandering in brengen. Daarom ging ik aan de slag met een done-lijst. En ik moet eerlijk toegeven dat dat in het begin een beetje gek voelde maar daarna ongelofelijk satisfying! Want waar ik anders dagelijks een strijd voel om mijn to-dolijst te verslaan, hoefde ik nu alleen meer boxjes in te kleuren. En in plaats van aan het einde van de dag te denken: ‘’Balen! Ik had nog zo veel willen doen vandaag waar ik niet aan toe ben gekomen!’’, denk ik nu ‘’wat heb ik vandaag een hoop gedaan!’’. Een heerlijke mindshift! Ook zorgt het maken van een done-lijst ervoor dat je dagelijks een dankbaarheidsritueel hebt.

Tot slot…

Hoewel ik nu graag wil zeggen dat ik geen planners of to-dolijst meer nodig heb, is de realiteit anders. Maar na het maken van een done-lijst, ben ik weer begonnen met dagelijks bij te houden waar ik die dag dankbaar voor ben en daarbij probeer ik ook stil te staan bij alle dingen die ik die dag heb gedaan. En dat voelt ontzettend fijn! Een done-lijst bijhouden, ook al is het een uitdaging die je een dag/week/maand beoefent; ik kan het iedereen aanraden!

Over Claire

Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh is een mindful mama die de wereld een stukje mooier wil maken. Zo blogt ze op Claire’s Mission over onder andere mindful ouderschap en op de website op avontuur met kids, over alle mindful avonturen die je samen met kids kunt beleven.

Heb jij weleens een done-lijst bijgehouden en wat is jouw ervaring? Of zou dit ook iets voor jou zijn? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust in een reactie.

Uitgelichte afbeelding van Unsplash

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.