Een combiketel is een cv-installatie met een boiler erbij die zorgt voor warm water. Er zijn VR-ketels en HR-combiketels met een boiler. Het voordeel van een combiketel ten opzichte van een losse boiler is dat een combi zuiniger is. Maar hoeveel rendement levert jouw cv-ketel op?
Combiketel
De combiketel zorgt voor warm water en het verwarmen van de radiatoren. In de meeste combiketels zit een boiler ingebouwd. In de boiler wordt water opgewarmd zodat er meteen warm water is zodra de kraan opengedraaid wordt. Eigenlijk is dit al een verouderd systeem. Tegenwoordig zijn de nieuwe combiketels voorzien van een zogenaamde ‘doorstroomtechniek’. De ketels met dit systeem hebben geen boiler meer en daarom hoeft er niet constant een boiler verwarmd te worden. Is er warm water nodig dan wordt dat ter plekke gemaakt.
HR
Een hoogrendementsketel heeft een hoger rendement dan de traditionele ketels. Intergas cv-ketels zijn zeer efficiënt en uiterst duurzaam. Het hoge rendement wordt behaald met het 2-in-1 warmtewisselaarprincipe. De ketel heeft één warmtewisselaar voor zowel de verwarming als warmwatervoorziening. Volgens een onderzoekbureau behaalt een Intergas combiketel het hoogst mogelijke rendement.
Verschil
Een verbeterde rendementsketel is efficiënter dan de traditionele verwarmingsketel doordat het stilstandverlies kleiner is. Doordat er minder stilstand is blijft de temperatuur stabieler en is er minder energie nodig om het opnieuw te verwarmen. De VR-ketel heeft een rendement van ongeveer 89%. Een groot verschil tussen HR- en VR-ketels is de constructie. HR-ketels hebben een condensafvoer nodig en kunnen daarom niet overal geplaatst worden. VR-ketels zijn goedkoper in de aanschaf.
Lees ook: 3 dingen die je niet wist over vloerisolatie
Gas
Nederlanders nemen nog geen afscheid van de cv-ketel. Het aantal verkochte cv-ketels kende in 2019 de sterkste stijging sinds 2016. Dat blijkt uit een gehouden onderzoek door organisatie Natuur & Milieu. In 2019 werden 450.000 cv-ketels verkocht, een toename van bijna 5 procent ten opzichte van 2018.
Klimaatakkoord
Volgens het in 2019 gesloten klimaatakkoord moet één op de vijf Nederlandse huizen en gebouwen in 2030 van het gas af zijn. Dit betekent dat in de komende tien jaren 1,5 miljoen huizen en andere gebouwen aardgasvrij worden. De ingreep helpt om de klimaatdoelen voor 2030 te halen: 49 procent minder CO2-uitstoot.
Marie de Jonge says:
Bedankt voor het delen van dit artikel over rendement van cv ketels. Onze ketel moet ook vervangen worden en we zijn op zoek naar duurzame alternatieven. Ik ga mij verdiepen in de opties.