Haal de tropen in huis met een bananenplant

We zitten nu meer thuis dan anders en het weer wordt er ook niet gezelliger op. Maar je kunt je huiskamer natuurlijk wel in topische sferen brengen, met bananenplanten! Steeds meer mensen halen planten in huis, dat is gezellig en zeker ook rustgevend. Vooral planten met grote bladeren zijn tegenwoordig populair, zoals de welbekende bananenplant.

Haal de tropen in huis met een bananenplant
Shutterstock door DimaBerlin

De Bananenplant

De bananenplant, ook wel Musa Dwarf Cavendish genoemd, is een mooie groene plant met grote bladeren. Het is een van oorsprong tropische plant waaraan op de plantages in Zuid-Amerika onze geliefde bananen groeien. Hier in Nederland is het echter te koud om echt bananen te laten groeien dus zetten wij de bananenplanten voor sfeer in onze woonkamer. De Musa bestaat uit een korte stam met daaraan de bladeren. De bladeren zijn breed en erg dun, er komen dan ook regelmatig scheuren in en uiteindelijk vallen de onderste balderen er af. Bovenin de plant ontrollen zich dan de nieuwe bladeren, dit gaat in een geleidelijk proces zodat er nooit een kale stam overblijft. Je kunt dus de de hele tijd door genieten van een volle groene plant.

Wist je dat de bananenplant eigenlijk de grootste kruidenplant is? De bananenplant is namelijk verre familie van de Zingiberales. Tot deze plantenfamilie behoort bijvoorbeeld ook gember.

Groene rust

Veel mensen vinden het rustgevend om veel grote groene planten zoals de bananenplant in huis te hebben. Het groen schijnt een rustgevende werking te hebben, alsof je buiten in de natuur loopt, maar dan gewoon in je eigen huis. Ook geeft groen rust voor je ogen. Dan halen mensen ook veel tropische planten en palmen in huis om toch een soort exotische vakantie sfeer te creëren. De tropen in huis halen dus. En als het dan weer eens koud is en regent in ons kleine landje dan waan je je binnen toch even op een tropisch eiland tussen de palmbomen.

Lees ook: 3 tips voor een botanische badkamer in een handomdraai

Wel genoeg water

Bananenplanten zijn redelijk goedkope planten maar hebben misschien wel net iets meer verzorging nodig, wat zeker de moeite waard is voor deze prachtige palmen. De Musa bestaat namelijk voor 80% uit water en moet daarom genoeg water krijgen. De plant heeft dus veel water nodig en ook de grond moet goed nat blijven. En het blijft natuurlijk een tropische plant dus een warme zonnige plek is belangrijk. De Musa heeft zo’n vijf uur per dag direct zonlicht nodig dus zet de plant het liefst voor een raam, met te weinig zon gaan de bladeren hangen.

Haal de tropen in huis met een bananenplant
Shutterstock door DimaBerlin

Het is ook goed om de plant minimaal twee keer per week te besproeien om de luchtvochtigheid, die in de tropen natuurlijk heel hoog is, hoog te houden. Oude bruin-geworden bladeren aan de onderkant van de plant kan je afknippen en zo houd je een mooie groene Musa in je kamer. En als jij nu zeker weet dat je dit jaar voor je verjaardag een bananenplant wil hebben is dat geen gek idee, maar anders zijn er natuurlijk nog heel veel andere schitterende planten om sfeer te geven aan je huiskamer.


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.