Wat een goede lamp kan doen voor je huis

Verlichting is niet alleen praktisch, maar ook de sfeermaker in huis. Niet alleen vanuit praktisch oogpunt, maar met de juiste verlichting kun jij je huis zo sfeervol maken als je wilt. Toen we naar ‘ons eerste echte volwassen huis’ gingen, namen we de lampen mee die we hadden. Een gezellig allegaartje, redelijk bij elkaar geraapt en het paste prima bij de rest van het interieur, wat al net zo bij elkaar gesprokkeld was. Spullen uit het studentenhuis gemixt met Ikea. Kortom, vooral praktisch, maar een specifiek lichtplan…? Welnee…!

Wat licht kan doen voor je huis - Straluma

Maak een lichtplan

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en onlangs hebben we onze huis bijna een volledige make-over gegeven. Inclusief lichtplan! Woonprogramma’s, woonbladen, eindeloos surfen op internet, Pinterest… En zo belandde ik op de site van Straluma. Ideaal om al klikkend inspiratie op te doen. En niet alleen inspiratie, op de site van Straluma vind je ook veel tips en zelfs diverse masterclasses, zodat je je ook kunt verdiepen in bijvoorbeeld LED-lampen of het dimmen van een lamp, veel praktische tips, zoals een stappenplan voor het ophangen van een wandlamp, of het bepalen van de juiste hoogte van je vloerlamp. Echt superhandig!

Plafondlampen

Neem de woonkamer. Die heeft vooral een goede basisverlichting nodig. In de meeste gevallen kies je dan voor een plafondlamp met een goede lichtopbrengst. Meerdere inbouwspots of opbouwspots tellen ook bij de basisverlichting. Net als plafonnières en plafondspots. Mooi is als je ze kunt dimmen. Zacht licht tijdens een romantisch avondje samen Netflixen op de bank. Maar mocht je nu net je lens verliezen, dan kan alles in mum van tijd weer voluit gezet worden om te gaan zoeken!

Stijlvol statement

De meest prominente lamp in de kamer, de lamp waarmee jij je huis nu net dat ene statement geeft, is de lamp die boven de eettafel hangt. Van groot belang is hierbij het model van je eettafel, de hoogte van de ruimte en de stijl van het interieur. Wist je dat de lamp boven de eettafel gemiddeld 70cm boven de eettafel moet hangen? En dat er in de lengte aan beide zijden minimaal 30 cm tafelblad moet overblijven (dus; als je tafel 180 cm lang is, mag de lamp maximaal 120 cm breed zijn). En, de ideale eettafellamp is dimbaar. Bij het lezen van de krant op een donkere winterse dag heb je meer licht nodig dan bij een sfeervol diner ter ere van bijvoorbeeld 25 jaar verkering.

Hanglamp Straluma

Sfeerverlichting: het geheim van gezellig

Naast de goede basisverlichting en de al dan niet subtiele statementlamp boven de eettafel, vind je in een goed lichtplan ook nog de sfeerverlichting. Dat klinkt gemakkelijk, maar vergis je niet… Het geheim zit hem in de combinatie van verschillende soorten licht en in het vinden van de perfecte balans met de juiste speelheid.

Wandlamp: diepte en sfeer

Met een wandlamp kun je accentueren wat jij wil. Of het nu een schilderij is of een misschien wel een sidetable met mooie objecten. Sommige wandlampen zijn praktisch en geven gericht licht om te lezen of te werken. Andere zijn weer puur decoratief. Ze zorgen voor diepte en extra sfeer in je huis. In tal van sferen, stijlen, kleuren en designs. Er is volop keus.

Lichtadvies van Straluma

Maar, zie je nu zelf door de lampen het juiste licht niet meer? Of weet je gewoon niet waar te beginnen? Dan beschikt Straluma ook nog over deskundige lichtadviseurs, die vrijblijvend met je meedenken, luisteren naar je wensen en de ruimte en je interieur bij het lichtplan betrekken! Zo kom je op ideeën waar je zelf niet eerder opkwam en dan pas zie je dat juiste verlichting echt dat ene verschil kan maken.

Leuk weetje: Straluma is ook leverancier van De Grote Tuinverbouwing en heeft daar voor al heel wat blije bewoners gezorgd.

Kies je voor een plafonnière of een hanglamp? Een industriële stalamp?

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.