Vorige week vertelde ik al dat het overstappen van energieleverancier je zeker een hoop geld kan besparen. Maar er zijn natuurlijk nog meer trucjes om zuiniger met je energie om te gaan. Zo kun je ook heel simpel energie besparen in de keuken. Ik heb een aantal van deze simpele handelingen in de keuken voor je op een rijtje gezet.
Dacht je dat overstappen energie veel te veel gedoe is. Eigenlijk is het heel simpel is en besparen op je energierekening is voor iedereen mogelijk. Het begint vaak met energie vergelijken van de verschillende energieleverancier. Er zijn verschillende websites die je daarbij kunnen helpen bij het overstappen. Je krijgt dan binnen een paar minuten al een passend advies na het invullen van je eigen woongegevens. Want waar je woont, in wat voor een soort huis en met hoeveel mensen bepaalt in grote mate je energierekening. Als je met vijf personen in een vrijstaand huis woont verbruik je natuurlijk een een stuk meer dan in je eentje in een appartement. De ene leverancier biedt lagere tarieven bij kleinverbruik en de ander juist bij grootverbruik. Samen met de netbeheerkosten per regio en de gastarieven bepaalt dit voor jou wie de goedkoopste energieleverancier is.
Natuurlijk kun je zelf in huis ook het een en ander doen om er voor te zorgen dat niet onnodig veel betaald voor je energierekening. Ik heb een aantal simpele tips voor in de keuken voor je op een rijtje gezet.
Kook met de deksel op de pan
Ook tijdens het koken kunnen bewust omgaan met je energieverbruik. Wij wonen al in een gas-loze wijk en koken daarom allemaal op inductie. Deze apparaten zijn echter wel energievreters en is op gas koken nog voordeliger. Maar omdat de gasvoorziening in Nederland voor veel problemen zorgt, zijn wij toch blij met de inductiekookplaat. Als je er een beetje verstandig er mee omgaan, kan je ook zeker besparen op je energie verbruik. Door tijdens het koken de deksels op de pan te doen, verbruik je 60-70% minder energie. Je water kookt zo sneller en de stand van de inductieplaat kan een stuk omlaag.
Verlaag de temperatuur van het water uit de kraan
Onder in ons keukenkastje hebben wij een boiler staan voor het kraanwater. Omdat wij eigenlijk alleen het warme water gebruiken om onze handen te wassen, hoeft de temperatuur van het water ook niet al te hoog te zijn. Zeker met kleine kinderen in huis is het verstandig om te voorkomen dat het water uit de kraak kokend heet is. Een temperatuur van 65 graden is namelijk al voldoende. Lager dan 60 is echter niet aan te bevelen, omdat je dan de bacterie Legionella de kans geeft te gaan groeien in je leidingen.
Kies voor een waterkoker in plaats van een kokend water kraan
Eigenlijk is het een droom van mij om zo’n kokend water kraan in de keuken te hebben. Maar een goede waterkoker met een Energie A++ is een veel betere investering dan een kokend water kraan. Allebei verbruiken ze even veel energie om het water op te warmen. Maar omdat je bij de kokend water kraan directe kokend water uit de kraan wilt hebben, moet deze kraan dat water dus ook kooktemperatuur warm houden. Dat warm houden kost extra energie, niet veel, maar toch een paar tientjes op jaarbasis. Nog verstandiger is om in de waterkoker enkel de hoeveelheid te verwarmend die ook daadwerkelijk nodig hebt. De koker is dan ook sneller klaar en verwarmd geen onnodig extra water.
Ontdooi diepgevroren voedsel in de koelkast
Wanneer je je vlees of diepvriesgroenten wilt ontdooien voor gebruik, kun je dit prima doen in je koelkast. De kou die vrijkomt uit je bevroren eten, helpt bij het koelen en dat scheelt energie. Zeker bij vlees is het aan te raden om dit te ontdooien in de koelkast omdat buiten de koelkast bij kamertemperatuur er een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaatsvind en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Ook is het belangrijk om je diepvries regelmatig schoon te maken om ijsvorming te voorkomen. in de diepvries. Met een ijslaag moet de vriezer meer energie leveren om te koelen. Nadeel is wel dat het ontdooien langer duurt, dus vraagt het een beetje extra planning om ’s avonds alvast de spullen uit de diepvries te halen voor de volgende dag.
Op welke manier zou jij energie besparen in de keuken?
Foto’s door Talaj/Shutterstock
Lisanne says:
Wat een super interessante tips! Wij zijn veel bezig met besparen maar in de keuken denk ik er eigenlijk nooit aan. Dank!
Nicole Orriëns says:
Ik zet soms het fornuis alvast uit en dan koken de aardappels dat laatste stukje vanzelf gaar.
Ingrid says:
Wat een leuke tips. Het meeste doe ik al. Ook t ontdooien in de koelkast. Zonder er bij stil te staasn dat dit energiezuinig is
Danielle says:
Handig deze besparende tips! Ik wist om eerlijk te zijn niet dat je de temperatuur van je kraanwater lager in kon stellen. Hier wordt hij echt kokend heet inderdaad.
Amylia De Schepper says:
Tips die makkelijk toepasbaar zijn, bedankt!
Daisy says:
Deze tips pas ik zelf momenteel wel al toe in tijdens het koken. Maar om er nu enkele bij te verzinnen, daar kom ik eigenlijk niet echt op.
Lipstickencupcakes says:
Op dit moment bespaar ik door heel veel bij andere mensen en op het werk te eten haha. Mijn man(militair) is drie maanden weg voor werk.
Manon says:
Handige tips, zijn echt van die dingen waar je normaal helemaal niet aan denkt!
Nathalie - Volgmama says:
Handige tips! Ik laat de waterkoker meestal al stoppen voordat die klaar is. De temperatuur is dan al warm genoeg voor een kop thee.
Neeltje | Thoughts in Style says:
Hier zitten zeker goede tips bij!
Merel says:
Handige tips. Zo zet ik vaak vlees uit de vriezer buiten de koelkast, maar dat ga ik nu niet meer doen. En de vriezer ontdooien.. wat een rotklus maar nu je het zegt, misschien toch maar snel doen!
Jouvence says:
Handige tips geef je! Ik paste ze allemaal al toe.