wandelen met kinderen - De spannendste wandelroutes met kinderen

Boekentip | Hoe maak je wandelen met kinderen leuk?

Wandelen met kinderen leuk? Jazeker! Wandelen met kinderen is hartstikke leuk. Het is alleen wel belangrijk te beseffen dat een kind anders naar de wereld kijkt dan een volwassene en daarmee anders naar een wandeling. In het boek ‘De spannendste wandelroutes met kinderen’ van Wandelboswachter Ellen vind je 42 te gekke wandelroutes en nog eens 35 extra routesuggesties. Vandaag geeft ze je een paar goede tips om wandelen met kinderen leuk te maken en mag ik van haar een exemplaar van het boek verloten.

Wandelen met kinderen

Wanneer een kind een wandeling leuk vindt, is (en blijft) het ook leuk voor de ouders. Jonge kinderen zijn grote wandelingen uiteraard niet gewend. Start daarom met korte wandelingen, zodat ze leren dat wandelen leuk kan zijn en zodat ze conditie opdoen. Onze dochter startte met een loopfiets. Daar zijn die kleintjes heel behendig op. Ook hebben ze er lol in, want een klein hoogteverschil is voor hen al een berg waar ze vanaf roetsjen. Heb je meerdere kinderen of kan er een vriendje of vriendinnetje mee? Dan hebben ze lol voor twee en hebben ze al helemaal niet door hoeveel afstand je aflegt. Is je kind eenmaal mobiel genoeg, dan kan het eigenlijke wandelen beginnen.

Kindvriendelijke route

Kinderen hebben een korte spanningsboog. Dat betekent dat er op de route genoeg variatie aanwezig moet zijn en dat de kinderen voldoende uitgedaagd moeten worden. Een vlakke wandeling over rechte paden is saai. Neem kinderen maar eens mee naar de bergen; ze zijn dan amper te houden. Bergen hebben we in Nederland niet, maar leuke routes zijn er genoeg! Zoek naar routes over smalle kronkelige paadjes, stapstenen, trekpontjes, uitkijktorens of plekken met een grote kans op het zien van dieren. Een avontuurlijke speeltuin of wat lekkers op het einde van de wandeling kunnen een extra positieve stimulans opleveren.

Leuke dingen onderweg

Wil je nu toch een keer een route gaan lopen dat voor kinderen iets minder avontuur en uitdaging oplevert, bedenk dan eenvoudige spelletjes. Laat ze dingen zoeken, neem een schepnetje mee of houd halt bij een spannende klimboom. Geef ze daar dan ook even de tijd voor. Ook op deze manier vliegt de tijd. Doe ze oude kleding aan die ook echt vies mag worden. Hoe viezer, hoe meer lol… 

Goede schoenen en kleding

Het is belangrijk dat de kinderen niet gaan klagen over pijnlijke voeten. Zorg daarom voor goede schoenen. Ga je regelmatig behoorlijke afstanden wandelen, ga dan voor goede wandelschoenen. Ze kosten flink wat, maar zowel jij als je kind hebben daar heel veel plezier van. Wordt het een modderige ervaring, kies dan voor laarzen (in de herfst en winter wel gevoerde laarzen). In de zomer kun je ze gerust met blote voeten door de modder laten lopen, dat vinden ze helemaal het einde. Voor kleding geldt eigenlijk hetzelfde als voor jezelf. Te koud is niet fijn, maar te warm ook niet. Je ziet wel eens compleet ingepakte kinderen met rode hoofdjes wandelen. De ouders lopen er vervolgens achter met alleen een T-shirtje aan. Werk met laagjes en zorg dat er ook iets uitgetrokken kan worden als het te warm wordt.

Het boek ‘De spannendste wandelroutes met kinderen’

De spannendste wandelroutes met kinderen

Veel kinderen vinden wandelen maar saai, maar daar hebben Bob en Ellen wat op gevonden. Samen met hun dochter Agnes, als proefpersoon, bezochten ze heel veel avontuurlijke routes door het hele land. Wandelen is een avontuur! Alleen de allerspannendste routes mochten in het boek ‘De spannendste wandelroutes met kinderen’ komen. In het boek vind je 42 te gekke wandelroutes en nog eens 35 extra routesuggesties. De routes variëren van 1 tot 10 kilometer lengte en zijn geschikt voor kinderen tot en met 14 jaar. Je ziet zeehonden, klimt door bunkers, steekt sloten over met trekpontjes, wandelt door een immense koe, vindt minimensjes midden in de stad en nog heel veel meer. Het boek bestel je via wandelboswachterellen.nl/winkel.

Winactie boek ‘De spannendste wandelroutes met kinderen’ is gesloten

Met dank aan Wandelboswachter Ellen mag ik het boek ‘De spannendste wandelroutes met kinderen’ verloten. De winnaar is

  • Ik zal persoonlijk de winnaar een mailtje sturen. Belangrijk is om binnen 48 uur te reageren op de mail, anders zal ik een nieuwe winnaar trekken.
  • Op deze winactie zijn voorwaarden van toepassing en deze zijn hier te lezen.

Doe ook mee aan één van de andere Mama’s Liefste winacties

Schrik niet! Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking en bevat affiliatie linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over dit product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken steun je Mama’s Liefste. Wil je er meer over weten, kijk dan op Steun Mama’s Liefste – Affiliate.

Spread the love

47 thoughts on “Boekentip | Hoe maak je wandelen met kinderen leuk?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.