Tandenpoetsen kinderen

Zo maak je het tandenpoetsen bij kinderen makkelijker

De tanden van je kinderen poetsen is niet eenvoudig. Ze vinden het vaak helemaal niet leuk en ze doen er alles aan om dit moment te ontwijken. In dit artikel geven we je daarom graag enkele tips waarmee je je kinderen op een efficiënte manier kan leren tandenpoetsen. Op deze manier bespaar je heel wat tijd (en moeite) en groeien je kinderen met een sterk en stevig gebit op.

Waarom moet je de tanden van je kinderen goed verzorgen?

Het is ontzettend belangrijk dat kinderen hun tanden goed en correct verzorgen. Op deze manier ontwikkelen ze namelijk een erg stevig gebit en hebben ze in de toekomst weinig of geen last van gaatjes. Bovendien vermijd je zo ook nare tandartsbezoeken. Naast het tandenpoetsen moet je trouwens ook goed op de drink- en eetgewoontes van je kinderen letten. Geef ze zo weinig mogelijk suikers en laat ze niet eten of drinken na het tandenpoetsen. Door ze deze goede gewoontes aan te leren, blijft het kindergebit gaatjesvrij en hebben je kinderen zelden last van tandpijn.

Vroeg beginnen met tandenpoetsen

Het tandenpoetsen verloopt heel wat vlotter als het deel uitmaakt van de routine van je kinderen. Zodra een baby tandjes krijgt, begin je daarom best meteen om ze te poetsen. Op deze manier wennen de kindjes aan het gevoel en weten ze dat het deel uitmaakt van hun dagelijkse routine. Voor baby’s en peuters tot twee jaar is het voldoende om de tanden slechts één keer per dag te poetsen. Vanaf twee jaar moeten de kinderen hun melktandjes twee keer per dag poetsen, namelijk aan het eind van de dag en na het ontbijt.

Leer ze hun tandjes lang genoeg poetsen

Verder moet je er goed op letten dat je kinderen hun gebit grondig poetsen. Ze moeten hun tanden minstens twee minuten poetsen, het liefste met een elektrische kindertandenborstel en ze moeten elke dertig seconden van kant wisselen. Leg hen dit duidelijk uit en zeg hen ook waarom dit zo belangrijk is. Het is eventueel een leuk idee om een poetsklokje te kopen. Een poetsklok is verkrijgbaar in zeer mooie kleuren en geeft de kinderen duidelijk aan wanneer ze van kaak moeten wisselen. Het leuke klokje zal de kinderen zeker motiveren en op deze manier ben je er meteen zeker van dat ze hun tandjes lang genoeg poetsen.

Zorg voor leuke afleiding tijdens het tandenpoetsen

Heel wat kinderen vinden het helemaal niet fijn om hun tandjes te poetsen. Zet daarom tijdens het poetsen een leuk filmpje op. Op YouTube vind je heel wat filmpjes terug die exact twee minuten duren. In deze filmpjes geeft men op een leuke manier aan hoe het kind zijn tandjes best poetst. Verder kun je ook een app downloaden. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel apps terug te vinden waarmee de kinderen hun tanden spelenderwijs kunnen poetsen. De apps beschikken namelijk over een erg leuke timer of ze maken van het tandenpoetsen een spannend spel. Het tandenpoetsen wordt op deze manier een tof moment waar de kindjes dagelijks naar uitkijken!

Poets het gebit grondig na

De beste manier om je kind te leren poetsen, is door ze het zelf te laten doen. Laat ze in de spiegel kijken en geef ze aanwijzingen. Natuurlijk poetsen jonge kinderen hun gebit niet grondig genoeg. Het is daarom belangrijk dat je voldoende napoetst. Het is trouwens ook een leuk idee om je tanden samen met je kinderen te poetsen. Ze vinden het vast ontzettend leuk en ze zullen er alles aan doen om hun tandjes beter te poetsen dan jij dit doet!

Gebruik een elektrische kindertandenborstel

Ten slotte moet je je kinderen met een juiste tandenborstel leren poetsen. De eerste drie jaar gebruik je best een normale manuele kindertandenborstel. Vanaf drie jaar kun je je kinderen echter een elektrische kindertandenborstel geven. Elektrische tandenborstels verwijderen meer tandplak en reinigen het gebit beter. De smalle borstelkop en de zachte borstelhaartjes geven de kindjes bovendien een zeer aangenaam gevoel. Bij een expert zoals Tandenborstelexpert.nl heb je trouwens de keuze uit prachtige elektrische tandenborstels van de beste kwaliteit. In hun assortiment vind je mooie tandenborstels van Oral-B en Philips Sonicare terug. Door voor een tandenborstel met een felle kleur en een leuke Disneyprent te kiezen, zal je kind zijn tandjes elke dag met plezier poetsen!

Uitgelichte foto: Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.