Dit zijn de winnaars van het Speelgoed van het Jaar 2020

Dit zijn de winnaars van het Speelgoed van het Jaar 2020

Vandaag was het dan zover; de winnaars van de verkiezing Speelgoed van het Jaar 2020 werden bekendgemaakt. Helaas dit jaar geen groot feest, maar een livestream vanuit Pathé Arena in aanwezigheid van een klein clubje. De presentatie van de “Speelgoed van het Jaar”-verkiezing lag in handen van Jörgen Raymann, die via een livestream de kijkers thuis toesprak en de winnende speelgoedleveranciers feliciteerde. Mocht je de livestream gemist hebben, dan vind je hier de link en ik vertel je ook wat het winnende speelgoed van 2020 geworden is.

Dit zijn de winnaars van het Speelgoed van het Jaar 2020

Speelgoed van het Jaar Verkiezing

De Verkiezing Speelgoed van het Jaar is al meer dan 45 jaar een begrip. Elk jaar wordt de verkiezing georganiseerd om speelgoed op een positieve manier onder de aandacht te brengen en (groot)ouders te helpen bij het uitzoeken van speelgoed voor hun (klein)kind(eren) en henzelf, maar ook voor familie en vrienden. Een vakjury bestaande uit een pedagoog, journalist, een influencer, spellendeskundigen en experts uit de speelgoedbranche nomineerden in zeven leeftijdscategorieën het beste speelgoed en de leukste spellen.

De bekendmaking van de winnaars van de verkiezing van het Speelgoed van het Jaar is altijd een grote happening met alle genomineerde speelgoedleveranciers, ouders en kinderen. Vanwege corona kon dat helaas dit jaar niet plaatsvinden in die vorm. In plaats daarvan was er vanmiddag een livestream waarin Jörgen Raymann alle winnaars bekendmaakte. Mocht je de “Speelgoed van het Jaar”-livestream hebben gemist, dan kun je hem hier terugkijken.

Winnaar Catagorie 0 t/m 3 jaar – SmartMax My First Sounds & Senses (Smart)

Schudden, rammelen en bouwen; verbaas je kind met SmartMax My First – Sounds & Senses. Dit pakket bevat 4 nieuwe staven met elk een andere structuur om het gevoel van aanraking te stimuleren. Schud de staven en de ballen en maak muziek!

De mening van de jury: De magneten maken dit speelgoed magisch voor kleine kinderen. Grote stukken voor kleine handjes. Schud met de onderdelen en maak allemaal geluidjes. Gemakkelijk uit te breiden met de andere SmartMax-artikelen. Redelijke prijs-/kwaliteitverhouding.

Toelichting ontwikkelingspsycholoog: My First Sounds and Senses bestaat uit vier zonnetjes of sterren met verschillende kleuren en zachte geluidjes en vier kleurige magnetische staven, met elk een eigen textuur. Alles is groot genoeg om goed hanteerbaar te zijn voor de jongste kinderen en veilig. Het magnetisch element waarmee de onderdelen aan elkaar kunnen worden ‘geplakt’ is verrassend voor jonge kinderen en voegt een magisch element toe. Elk rondje beeldt een emotie uit (emoji’s). Het speelgoed is te combineren met andere Smartmax-producten en biedt dus uitbreidingsmogelijkheden. Goed en leuk om de sensorische en fijnmotorische ontwikkeling van jonge kinderen te bevorderen.

Winnaar Catagorie 4 & 5 jaar – Jaak en de Bonenstaak (Smart)

Ontdek de magie van dit sprookje met dit “bewegende” puzzelspel voor jonge kinderen. Kan jij Jaak helpen om de bonenstaak te beklimmen en het kasteel in de wolken te bereiken? Laat de puzzelstukken één-voor-één op de juiste plaats laten vallen zodat de tekening overeenkomt met de opdracht. Opgelet! De puzzelstukken kantelen terwijl ze naar beneden vallen.

Jaak en de Bonenstaak bevat 60 opdrachten en een prachtig prentenboek met het originele sprookje in een eigentijds jasje.

De mening van de jury: Een nieuwe manier van puzzelen. Leuk dat de puzzelstukken tuimelen en dat het spel rechtop staat. Kinderen van 4 en 5 jaar zullen nog wat hulp nodig hebben om het goed te kunnen spelen. Het is een spel dat je makkelijk samen kunt doen.

Toelichting ontwikkelingspsycholoog: Verrassende smart game, waarbij blokjes met een afbeelding boven in een soort klimrek moeten worden geplaatst en dan kantelend naar beneden bewegen tot ze niet verder kunnen. Op deze manier moeten allerlei opdrachten aan de hand van voorbeeldplaatjes van opklimmende moeilijkheidsgraad nagemaakt worden. Het verrassende zit hem in de roterende bewegingen waarmee de blokjes naar beneden bewegen waardoor de voor- en achterkanten en boven- en onderkanten van de blokjes steeds wisselen. Je moet hierbij leren hoe je het blokje bovenaan moet plaatsen om uiteindelijk het goede resultaat te krijgen. Je moet rekening houden met links/rechts, de wisselingen van boven en onder en voor en achter en het aantal keren dat het blokje roteert.

Het spel bevordert ruimtelijk inzicht, logisch denken, plannen, probleemoplossend vermogen (ontdekken van de regels) en is ook leuk voor oudere leeftijden. Het spel is mooi vormgegeven. Het kantelen van de blokjes zorgt voor extra dynamiek en spelplezier.

Winnaar Catagorie 6 & 7 jaar -LEGO Avonturen met Mario starterset (LEGO)

Met deze LEGO Super Mario Avonturen met Mario startbaan kunnen kinderen spelen als hun favoriete personage in de echte wereld. De set bevat een LEGO Mario figuur die via de lcd-schermen en de luidspreker direct reacties geeft. Spelers kunnen virtuele munten verdienen door met LEGO Mario van de Startbuis naar de Vlaggenmast te gaan via draaiende platforms en wolkenplatforms, het ?-blok en supergevechten met de Goomba en Bowser Jr. speelgoedfiguren. Verplaats de stenen om nieuwe levels te maken en probeer ze te voltooien.

De mening van de jury: Dit moet je gewoon hebben. De perfecte match van Lego met Nintendo! Nostalgie voor de ouders, speelplezier voor de kinderen. Haalt kinderen van het scherm af en naar speelgoed toe. Wat je normaal op het scherm doet, kun je nu met deze set naspelen. Het ziet er leuk uit en de geluidseffecten zijn prima. Dit is een instapset, maar kan flink worden uitgebreid. De bijbehorende app kun je gebruiken, maar dat hoeft niet.

Toelichting ontwikkelingspsycholoog: De Super Mario set combineert het bouwen van Lego met de digitale spelmogelijkheden van Nintendo. Kinderen kunnen met de Legoblokken een parcours maken (en steeds weer veranderen en/of uitbreiden). Hoofdrolspeler is de alombekende Mario van de computerspelletjes, die allerlei mogelijkheden in zich bergt, waaronder twee (mini)schermpjes waarmee hij allerlei (typische Mario-) gezichtsuitdrukkingen kan weergeven en kan laten zien hoeveel munten hij heeft verdiend. Hij kan praten en grappige geluidjes produceren, hetgeen de hilariteit van het spel verhoogt. Mario moet het parcours doorlopen en op diverse ‘stations’ allerlei taken uitvoeren waarmee munten verdiend kunnen worden.

Mario heeft allerlei sensoren waarmee hij kan interacteren met Lego-onderdelen waar opdrachten moeten worden uitgevoerd en waarmee bepaald wordt hoe goed de opdracht wordt uitgevoerd. Super Mario bevat elementen van constructiespeelgoed en actiespel en vraagt om enige behendigheid (fijne motoriek). Een leuke manier om de kinderen weg te halen van hun schermen en weer met fysiek speelgoed plezier te laten hebben. Leuk om samen te spelen en te kijken wie de meeste punten verdient.

Winnaar Catagorie 8 & 9 jaar – LAMA (999 Games)

Vlot kaartspel Het motto van L.A.M.A. is: Leg Alle Minpunten Af. Elke beurt probeer je kaarten af te leggen, anders krijg je er minpunten voor. Kun je niets afleggen, dan beslis je om te passen of een (hopelijk goede) kaart te trekken. Je krijgt minpunten in de vorm van fiches. Lukt het je om al je kaarten kwijt te raken, dan mag je een fiche teruggeven. En dat mag er één van waarde 1 of van waarde 10 zijn. Aan het einde wint de speler met de minste minpunten! L.A.M.A. is een grappig en toegankelijk kaartspel met zeer eenvoudige spelregels!

De mening van de jury: Een verslavend partyspel in een klein doosje. Je speelt het snel en is makkelijk te begrijpen. Speel je hand leeg en krijg zo min mogelijk strafpunten.

Toelichting ontwikkelingspsycholoog: LAMA is een strategisch kaartspel. Elke speler krijgt 6 speelkaarten met daarop een cijfer van 1 tot 6 of een lamaplaatje. De spelers moeten om de beurt een kaart afleggen met als doel om aan het eind van het spel zo weinig mogelijk punten over te houden. Spelers moeten steeds hetzelfde getal of één cijfer hoger afleggen dan de laatst afgelegde kaart of een lamakaart. Ook kunnen ze hun beurt voorbij laten gaan of een extra kaart pakken. Voor het aantal punten dat een speler aan het eind van een ronde nog in zijn hand heeft, krijgt hij fiches (strafpunten), die je soms ook weer kwijt kunt raken. Wie aan het eind de minste fiches heeft, wint het spel.

De regels van het spel zijn vrij eenvoudig, maar de spelers moeten voortdurend strategische keuzes maken: wat is het slimst om te doen, rekening houdend met de andere spelers? Eenmaal aangeleerd verloopt het spel snel, wat zorgt voor dynamiek en verrassingen. Een leuk spel om samen te spelen. Goed om strategisch denken te stimuleren.

Winnaar Catagorie 10 & 11 jaar -De Zoektocht naar El Dorado (999 Games)

Als expeditieleider ga je op zoek naar de mysterieuze gouden stad en win je het spel door als eerste El Dorado te bereiken. Je begint met een generiek deck met kaarten die je gebruikt om over het speelbord te bewegen. Je deck bestaat uit een team van padvinders, reizigers en zeelieden die je helpen verschillende terreinen over te steken. Onderweg zul je kolkende rivieren, dichtbegroeide regenwouden en onbekende stammen tegenkomen. Combineer de speelvelden op eindeloos veel manieren om het spel nog spannender te maken en probeer je tegenspelers te verslaan door een beter deck samen te stellen en de routes het snelst te bewandelen.

Lukt het je om met de juiste tactiek en uitrusting als eerste de gouden stad te bereiken en het goud op te eisen? Soepel, vlot, toegankelijk en spannend tot het einde. Het bordspel is geschikt voor beginnende spelers en biedt meer dan voldoende mogelijkheden om ook gevorderde spelers uit te dagen om met de juiste tactiek zo snel mogelijk door de jungle te trekken tijdens “De zoektocht naar El Dorado”.

De mening van de jury: Leuk spel om met je kinderen te spelen. Je zit meteen ‘in het spel’. Mooi vormgegeven, zowel de doos als het spel. Goede prijs-/kwaliteitverhouding.

Toelichting ontwikkelingspsycholoog: Doel van dit spel is om als eerste over het spelbord (de jungle) bij El Dorado te komen. Daarvoor heeft iedere speler een aantal kaartjes waarmee stappen gezet kunnen worden of nieuwe kaarten gekocht kunnen worden, waarmee je je sneller kunt verplaatsen of andere nuttige dingen kunt doen. Het is een zogenaamd deck-building kaartspel, waarbij je steeds meer nuttige kaarten verzamelt.
Het spel vereist strategisch denken en keuzes maken tussen direct vooruit bewegen of kaarten kopen waar je op een later moment extra voordeel van hebt. Het bord en de kaartjes zijn mooi vorm gegeven. Het bord kan elke keer veranderd worden, wat voor extra variatie zorgt. Leuk om met vrienden te spelen.

Winnaar Catagorie 12 t/m 17 jaar – Stay Cool (999 Games)

In Stay Cool word je door je medespelers gebombardeerd met vragen en de speler die de meeste vragen weet te beantwoorden, wint. Het zijn absoluut geen moeilijke vragen die diepgaande kennis vereisen. Zo zitten er alledaagse vragen, persoonlijke vragen, maar ook behendigheids- of snelheidsopdrachten tussen. Ben je een beetje scherpzinnig of vindingrijk, dan zal het geen probleem voor je zijn om de vragen snel te kunnen beantwoorden. Natuurlijk loopt er een timer, maar verder niets om je zorgen over te maken, of wel?

Winnaar Speekgoed van het Jaar 2020 Catagorie 12 t/m 17 jaa - Stay Cool (999 Games)De mening van de jury:
Blijf rustig en geconcentreerd terwijl iedereen je bestookt met vragen. Dit is echt multitasken! Ben jij stressbestendig onder druk?

Toelichting ontwikkelingspsycholoog: Stay Cool is een superdynamisch vraag- en antwoordspel dat een sterk beroep doet op de verdeelde aandacht. Twee spelers stellen min of meer tegelijkertijd vragen die de actieve speler zo snel mogelijk moet beantwoorden. Bij de ene vragensteller moet dat mondeling, bij de ander ‘schriftelijk’ met behulp van letters die op dobbelstenen staan. Daarnaast moet de actieve speler ook nog een zandloper in de gaten houden, die steeds moet worden omgedraaid voor de tijd (30 seconden) om is. Mentaal multitasken onder tijdsdruk! Heel knap om hierbij je hoofd koel te houden! Een heel goede en leuke training in snel informatie verwerken, verdeelde aandacht en stressregulatie. De tijdsdruk maakt dit tot een leuke en vermakelijke partygame.

Winnaar Catagorie 18+ jaar – De Crew (999 Games)

De Crew is een coöperatief kaartspel waarin jullie samen proberen in 50 verschillende missies het heelal te doorkruisen. Daarin slagen jullie alleen als iedereen goed oplet en samenwerkt. Eén foute kaart kan einde missie betekenen. Bovendien zijn jullie communicatiemogelijkheden in de ruimte zeer beperkt. Praten zal niet gaan, maar door slim gebruik te maken van de middelen die je hebt moet het lukken om de juiste astronaut de slag met net die juiste kaart erin te laten winnen. De Crew zal voor een kaartspeler vertrouwd aanvoelen. De spelregels zijn in de basis eenvoudig. Maar wanneer je met deze regels en de beperkte communicatie juist samen moet werken komt er een innovatief, spannend en bijzonder leuk kaartspel naar boven voor zowel beginners als de doorgewinterde kaartspeler. Met variant voor 2-spelers!


De mening van de jury: Samen op weg naar de negende planeet. Een coöperatief slagenspel waarbij elke missie een nieuw avontuur is.

Toelichting ontwikkelingspsycholoog: De Crew is een coöperatief kaartspel voor 2 tot 5 spelers, waarbij je gezamenlijk ‘missies’ (opdrachten) moet uitvoeren. Elke speler moet proberen bepaalde kaarten te winnen op een manier die lijkt op hartenjagen. Per ronde moet elke speler een kaart spelen van één van de vier kleuren (kleur bekennen) en de speler met de hoogste kaart krijgt alle kaarten en wint de slag. Zit daar de kaart bij die het doel was van de winnende speler (de ‘opdracht’), dan is de ronde gewonnen voor de hele ‘Crew’ en kan een volgende (moeilijkere) missie gestart worden.

Door samen te werken moet de Crew proberen om alle doelkaarten binnen te halen. Daarbij mag tussen de rondes gecommuniceerd worden door aanwijzingen te geven met behulp van een fiche. De regels zijn relatief eenvoudig en na een paar rondes wordt het spel goed begrepen. Er zijn allerlei varianten en toevoegingen waardoor het spel ook na vaak spelen uitdagend blijft. Het spel vraagt strategisch inzicht, planning, aandacht voor de anderen, samenwerking en kansberekening.

Samen Spelen

Jörgen Raymann sprak voor de uitreiking van de winnaars van Speelgoed van het Jaar met ontwikkelingspsycholoog Ger Ramakers over hoe fijn het is om samen met het gezin met speelgoed te spelen of spellen te doen, en hoe goed dat is voor een betere band met elkaar. Als er sprake is van leeftijdsverschillen die een uitdaging zijn, adviseert Ger Ramakers te kiezen voor spellen waarbij kans een grotere rol speelt dan kennis of strategisch inzicht, zoals spelletjes met dobbelstenen of te kiezen voor spellen met verschillende moeilijkheidsniveaus. Ook het maken van teams of kiezen voor een coöperatief spel, waarbij je niet tegen elkaar maar met elkaar speelt, dragen bij aan een gezellige speelbeleving. Meer informatie over samen spelen in een gezin met kinderen met een leeftijdsverschil is hier te vinden.

Samenwerking met Swazoom en Speelgoed van het Jaar

Stichting SpeelGoed Nederland (SGN), verantwoordelijk voor de Verkiezing Speelgoed van het Jaar, werkt samen met Swazoom, een welzijnsinstelling in Amsterdam-Zuidoost. Swazoom wil, net als SGN, dat er meer wordt gespeeld en gaat daar samen met de SGN een project voor opzetten. Andere Amsterdamse instellingen zullen dat naar verwachting ook uitvoeren en hopelijk ook welzijnsorganisaties verder in het land.

Schrik niet! Deze blog bevat affiliate linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over dit product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken steun je Mama’s Liefste. Wil je er meer over weten, kijk dan op Steun Mama’s Liefste – Affiliate

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.