Tijd voor Twickto

De vakantie is altijd een goed moment om samen met je kinderen te spelen en nieuwe speelgoed uit te proberen. Zo mocht ik een Twickto bouwdoos laten opsturen naar gastblogger Anja. Samen met haar autistische zoon nam zij de uitdaging aan om er mee aan de slag te gaan. Twickto is een van de speelgoedmerken dat genomineerd is voor Speelgoed van het jaar. Lees hoe zij het vonden en maak ook kans op deze bouwdoos.

Na een heerlijke nazomerperiode is de herfst dan echt begonnen. De herfstvakantie is voor mijn kinderen uiteindelijk een binnenblijf vakantie geworden. Ik vraag me oprecht af of er een officiële diagnose bestaat voor een soort buitenspelen allergie. Hoewel, ik oefen mijn hobby hardlopen ook liever niet uit als het miezert, regent of als er een koude wind is, maar dat terzijde.

Vanwege een autismespectrum stoornis diagnose bij één van de kinderen, ziet ons leven er doorgaans gestructureerder uit dan bij andere gezinnen. Het is visueel zichtbaar gemaakt met behulp van een weekplanning wat er die dagen gaat gebeuren. Een vrij lege planning is voor velen heerlijk, maar voor een kind met autisme kan het wat meer uitdagingen geven. Zelf een activiteit kiezen kan soms (te lastig zijn. Mijn autisme goeroe (Colette de Bruijn, bedenker Geef me de 5 methode) geeft aan; niet ingeplande tijd is kliertijd. Dus opties bedenken maar.

“Wil je weer kleuren of knutselen?”
– “Nee.”
“Wil je met de Lego spelen?”
– “Nee.”
“Wil je met K’nex spelen?”
– “Nee.”
“Wil je met iets nieuws spelen?”
– “Nee.”
Oké, het wordt zo’n dag.

Tijd voor Twickto

Tijd voor een andere aanpak. Ik liet de verpakking zien van Twickto. Twickto speelgoed is een soort constructiemateriaal. Het zijn losse onderdelen zoals we gewend zijn van Lego en K’nex, maar de onderdelen worden in elkaar geklikt met behulp van gereedschap. Dit verklaard direct de naam van het product, je kan het in elkaar draaien (twist) of klikken (click).  We hebben de editie ‘Emergency 1’ waarbij er drie stoer uitziende voertuigen kunnen worden gemaakt.

“Welke zullen we gaan maken, de helikopter, de brandweerwagen of de strandbuggy?”
Dit werkt altijd!

Het was voor moeders een beetje wennen, ik speelde als kind voornamelijk met Lego en laat vrijwel alle klussen met gereedschap over aan anderen. Maar met behulp van de duidelijke uitleg (oké, en de filmpjes op de site van Twickto) lukte het ons om de eerste delen in elkaar te zetten. In plaats van alleen de opengescheurde verpakking van nieuw speelgoed hoeven weg te gooien, was het nu echt heerlijk samen spelen. Samen aan de slag zijn. Een helpende hand van mama was af en toe nog nodig om het model vast te houden zodat het aan elkaar geklikt kan worden.

Na een tijdje was mijn zoon beretrots op zichzelf dat hij zo’n stoere helikopter had gemaakt. De draaiende onderdelen maken het nog boeiender om ermee te blijven spelen. De helikopter zal nog wel even in deze vorm blijven, het heeft al een druk bestaan als reddingsvoertuig voor de overige speelgoedfiguren. Gaan we een andere keer de brandweerwagen of de strandbuggy wel maken. Die passen natuurlijk ook in het Legodorp van zusje.

Ik merkte aan mijn zoon dat hij het voorbeeld echt nodig had om het uiteindelijk te kunnen maken. Misschien dat bij meer ervaring hebben in constructiemateriaal, er constructies kunnen worden gemaakt met zijn eigen fantasie. De tijd zal het leren. En anders is er nog een vierde model mogelijk volgens het bijgevoegde briefje in de doos.

Grootvoordeel van het gebruik moeten maken van het gereedschap is dat je kind spelenderwijs leert omgaan met hulpmiddelen. Het deed me veel denken aan de inbussleutel van de Ikea. Altijd handig als hij later groter is ?

Twickto Nominatie Speelgoed van het jaar

Twickto is dit jaar met de doos Aviation #1 genomineerd voor Speelgoed van het jaar in de categorie 8 & 9 jaar. De jury is met name onder de indruk van het feit dat je zelf snel grote bouwwerken kunt maken, waar elk kind trots op kan zijn. Om ze vervolgens ook weer makkelijk uit elkaar kunt halen. Uit een doos haal je 4 modellen, maar ook kunnen kinderen hun eigen fantasie gebruiken om zelf een bouwwerk te maken. Twickto bevordert constructievaardigheden (ruimtelijk inzicht en fijne motoriek) en technisch inzicht.

Stemmen voor speelgoed van jaar kan hier!

Winactie Twickto Emergency #1 is gesloten

We hebben een extra doos van de Twickto Emergency #1 gekregen om te verloten. 

  • De winnaar zal ik persoonlijk een mailtje sturen. Belangrijk is om binnen 48 uur te reageren op de mail, anders zal ik een nieuwe winnaar trekken.
  • Op deze winactie zijn voorwaarden van toepassing en deze zijn hier te lezen.
Samenwerking
Spread the love

69 thoughts on “Tijd voor Twickto

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.