Nintendo Labo Mix Pakket – Speelgoed van het jaar 2018

Nintendo Labo MixPakket – Speelgoed van het jaar 2018

Gisteren mochten wij aanwezig zijn bij de uitreiking van het Speelgoed van het Jaar. Het genomineerde speelgoed was verdeeld in 7 leeftijdscategorieën. In de categorie 9-10 jaar won onze favoriet; Nintendo Labo Mix Pakket! Dit Nintendo-spel mochten wij tijdens de herfstvakantie uitproberen en vandaag vertel ik waarom wij dit de een terechte winnaar vinden.

Dit is niet de eerste keer dat jullie iets kunnen lezen over de serie Labo van Nintendo. Zo mochten wij eerder dit jaar op het hoofdkantoor van Nintendo naar een Nintendo Labo Workshop, ter introductie van de eerste 2 pakketten; het mixpakket en het robotpakket. Voor ons was die middag ook meteen de kennismaking met de Nintendo Switch, de alles in een spelcomputer van Nintendo. De meiden waren (uiteraard) meteen heel enthousiast en ik trouwens ook. Niet lang daarna kochten wij dan ook de Nintendo Switch.

In september kwam er ook een derde pakket het, het voertuigenpakket. Het was een grote verrassing voor de meiden toen deze op de releasedatum bij ons op de deurmat viel. Van Nintendo mochten we dit nieuwe pakket reviewen. Nu konden we zelf ook bouwen, het eerste onderdeel van dit spel. Bij de workshop waren de meeste pakketten al in elkaar gezet voor de kinderen om mee te spelen. Stiekem vinden wij dit ook het leukste onderdeel van het pakket.

Nintendo Labo Mixpakket – Bouwen

In tegenstelling tot de andere spelletjes voor de Nintendo, komt dit spel in een hele grote doos. Waar anders alleen het kaartje voor het spelletje in het doosje zit, krijg je er nu ook grote platen karton bij. Verder vind je in de doos een paar elastieken, touwtjes en reflecterende stickers. Dit is alles wat je nodig hebt om te bouwen. Er komt een schaar, lijm of tape aan te pas.

Met behulp van de instructies op de Nintendo Switch kun je gaan bouwen. Alles wordt stap voor stap uitgelegd. De plaatjes zijn te draaien en in/uit te zoomen op het schermpje om het beter te zien hoe je moet vouwen en je kunt ook makkelijk een stapje terug doen als het te snel gaat. In het pakket zitten 6 verschillende bouwset;
– een motor om mee te racen
– een vishengel om mee te vissen
– een piano om muziek op te maken
– een huisje waar een beestje in woont en
– een modelauto die je zelf kan programmeren.
Op de modelauto na, ben je zeker een goede middag, al dan niet langer, bezig met het bouwen. Het karton is dik, maar haal je makkelijk uit de platen. De vouwlijnen zijn al voorbewerkt, waardoor het vouwen ook makkelijk gaat.

Door het bouwen met karton, touwtjes en elastiekjes leren de kinderen goed wat de techniek achter het speelgoed is. Zelfs als ouder sta je er verbaasd van hoe simpel, maar doeltreffend deze bouwpakketten zijn. Elke set heeft speciale sleuven waar de Joy-Con van Nintendo Switch in past. Via de reflecterende stickers aan de binnenkant van de sets communiceren zo de Joy-Cons met het scherm en kun je de spelletjes spelen.

Doordat de bouwpakketten van karton zijn, heb je niet alleen weinig afval, maar het kan ook niet eens gewoon bij het oud papier. Het materiaal is reuze sterk en zal tijdens het spelen dan ook niet zo snel stuk gaan. Ook kun je het heel goed zelf nog versieren met tape, stickers of kleuren in je lievelingskleuren. Zo worden het hele mooie kunstwerkjes. 

Nintendo Labo Mixpakket – Spelen

Als je klaar bent met het bouwpakket kun je beginnen met het spelen. Elke set heeft zijn eigen spel.

De modelauto; door de trillingen van de Joy-Cons beweegt de auto vooruit. Met behulp van het touchscreen van de Nintendo Swich kun je sturen en hem naar links en rechts laten gaan. Bouw je eigen parcours en kijk wie de snelste de modelauto naar de finish brengt. Je kunt de modelauto ook zelf laten rijden. De infrarood-bewegingscamera in de rechter-Joy-Con kan namelijk de reflecterende stickers opsporen en er naar toe rijden. Deze camera zorgt er ook voor dat de modelauto in het donker kan rijden. Op het schermpje kun je dan meekijken en in het donker spullen opsporen. In het doos zitten twee modelauto’s, dus als je twee paar Joy-Con-controllers hebt, kun je het tegen elkaar opnemen.

De Hengel: hiermee kun je natuurlijk een leuk visspel spelen. Laat je hangel zakken in de diepte van de oceaan. Als je hem voelt trillen heb je beet en moet je als een gek je vangst zo snel mogelijk binnenhalen. Lukt dit, dan gaan je vis de boeken in op soort, gewicht en lengte. Al je gevangen vissen kun je daarna bewaren in je eigen aquarium. Het leuke is ook dat je je eigen vissen mag ontwerpen. De speciale viskaart kun je scannen en helemaal naar eigen smaak versieren met leuke kleurtjes en patronen. Ze komen daarna vanzelf tot leven in je aquarium.

Het huis; In het huisje woont een mysterieus beestje. Door het huis te kantelen of te schudden kun je met hem spelen. Vergeet daarbij niet om hem af en toe eten te geven en af en toe te wassen. Met verschillende blokken die je in het huis kunt steken, kun je op nog veel meer manieren met het beestje spelen. Combineer ze en ontdek nog veel meer spelletjes. Heeft je vriendje of vriendinnetje ook een huisje, dan kun je ze met de kabelblokken ook aan elkaar verbinden en kun je samen spelen.

De motor; Net als op een echte motor kun je met dit stuur door de bochten scheuren. Draai aan het rechterhandvat om gas te geven en leun met je hele lichaam de juiste kant op. Je kunt zelfs een wheelhie doen door je stuur omhoog te trekken, om driften door meer gas te geven en remmen als je de bocht door gaat. In dit spel kun je het opnemen tegen verschillende andere coureurs op verschillende circuits. Met de bijgeleverde Toy-Con-minimotor kun je door de lucht springen en je eigen baan maken.

De Piano; speel zelf de piano op deze kartonnen variant. Het geluid dat er uitkomt is net echt. Met de hendel aan de zijkant kun je hem in octaaf omhoog of omlaag laten gaan. In het bouwpakket zitten ook 3 verschillende draaiknoppen. Hiermee kun je de piano verschillende geluiden laten maken. Met de golfvormenkaart kun je de klank van de piano ook veranderen. En heb je hem helemaal naar tevredenheid afgestemd, dan kun je je eigen liedjes componeren, opnemen en weer afspelen.

Nintendo Labo Mixpakket – Ontdekken en uitvinden

Door het zelf bouwen leren kinderen meer over de techniek die er achter zit. Samen met het spel kunnen ze nog meer hiervan ontdekken, hoe zit de piano er van binnen en en hoe werkt de automatische piloot bij de modelautootjes.

De Toy-Con werkplaats is een geheim laboratorium, waar je nog meer kunt doen met de bouwpakketten en je zelf ook kan programmeren en nieuwe manieren ontdekken om te spelen met je eigen creaties. In de tijd waarin wij leven een skill die niet mag ontbreken in de opvoeding.

Winnaar van het speelgoed van het jaar

Gisteren mochten wij zelf aanwezig zijn bij de uitreiking van het Speelgoed van het jaar. De afgelopen weken kon iedereen in Nederland stemmen op zijn favoriete speelgoed. In totaal deden ruim 6000 mensen dit. In de categorie 9-10 jaar was het Labo Mixpakket genomineerd. Gelukkig was Nederland het met ons eens en won Nintendo deze mooie prijs. Ik denk zelf ook dat dit speelgoed met de feestdagen voor de deur bij veel kinderen op het verlanglijstje zal staan en misschien wel in de zak van Sinterklaas of onder de kerstboom te vinden zal zijn. Wij zijn gelukkig nog lang niet uitgespeeld!

Spread the love

10 thoughts on “Nintendo Labo MixPakket – Speelgoed van het jaar 2018

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.