IKNOW HITLIST genomineerd als Speelgoed van het Jaar voor volwassen

Vandaag is de laatste dag dat je kunt stemmen voor het speelgoed van het jaar. Naast al het kinderspeelgoed is er ook een categorie met spelletjes voor boven de 18 jaar. Omdat wij ook wel van een speeltje houden, mochten wij IKNOW HITLIST uitproberen

iKNOW HITLIST Speelgoed van het jaar 2018

Het spelen van spelletjes is voor alle leeftijden. Omdat wij kinderen hebben blijft het vaak bij kwartet, memory of een ander bordspel. Maar af en toe is het ook wel eens leuk om zelf wat meer uitgedaagd te worden (al verlies ik vaak bij memory). Bij het spel IKNOW HITLIST is dat zeker het geval. Bij dit spel gaat het om zoveel mogelijk begrippen van de Hit List-kaart op te noemen. Weet jij meer dan je tegenspelers of laat je hun de uitdaging aangaan?

IKNOW HITLIST – het spel

De kandidaat is de speler die aan de beurt is. Links van hem/haar zit de quizmaster. Deze trekt een kaart van een stapel en plaatst deze de speciale houder. Zorg ervoor dat iemand de 8 begrippen op de voorzijde te zien krijgt. Alleen de spelers die niet aan de beurt zijn mogen zien wat het onderwerp van de kaart is. Met hun iBET-kaart mogen zij nu voorspellen hoeveel begrippen van de kaart de kandidaat kan opnoemen. Nadat de quizmaster het onderwerp van de Hit Listkaart hardop heeft voorgelezen en de zandloper loop, mag de kandidaat beginnen met het noemen van de begrippen. Als een antwoord juist is, sluit de quizmaster  het schuifje op de kaarthouder. Het is aan de quizmaster om te beoordelen
of een antwoord goed is. Verstandig is dus wel om vooraf even gezamenlijk te overleggen hoe exact de antwoorden moeten zijn.

De Bonusronde

Als de zandloper leeg is, is de beurt van de kandidaat voorbij. Zijn niet alle begrippen genoemd, dan volgt er nog een bonusronde. Hierin mogen de overige spelers (m.u.v. de quizmaster natuurlijk) één poging doen om een nog niet genoemd begrip te noemen. Voor elke juist antwoord, kan 1 punt gescoord worden.  Als de spelers geweest zijn of alle begrippen genoemd, dan is de bonusronde afgelopen.

De puntentelling

Als de iBET kaarten zijn omgedraaid, kunnen de punten voor deze ronden worden geteld. De kandidaat krijgt punten voor het aantal begrippen die hij/zij wist.
– 0 punten voor het noemen van 0 begrippen
– 1 punt voor het noemen van 1-2 begrippen
– 2 punten voor het noemen van 3-5 begrippen
– 3 punten voor het noemen van 6-8 begrippen
De overige spelers hebben ook punten kunnen verdienen door het aanvullen van de begrippen (1 punt per ontbrekend antwoord) en 1 punt voor de juiste iBET kaart. Iedereen mag nu per verdiende punt een vakje opschuiven op het spelbord.

Wie heeft er gewonnen?

Het spel IKNOW HITLIST is afgelopen zodra je je eigen startveld weer hebben bereikt en een complete rondje hebben afgelegd.  Zijn er meerdere spelers, die gelijkertijd hun startveld passeren, dan wint degene die er het verst overheen gaat. Zijn dat er ook meerdere, dan kan de winnaar bepaald worden met een nieuwe Hit List-kaart. De speler die de meeste begrippen weet te noemen is de
winnaar!

Nominatie Speelgoed van het jaar

Het spel IKNOW HITLIST heeft een nominatie gekregen in de categorie 18+, maar is al te spelen vanaf 12 jaar. De jury was erg te spreken over de goede vragen en de grote diversiteit van de vragen. 

Voor dit spel is “verbale fluency’”- verbale vlotheid en uitgebreide feitenkennis nodig: hoe goed is jouw brein in staat om relevante informatie snel uit je kennisbestand te halen? De onderwerpen zijn breed en soms ook grappig. Dat houdt het spel leuk voor iedereen. Bij het beantwoorden kun je kiezen voor extra aanwijzingen om de vraag te beantwoorden. Dat kost echter wel punten, dus hier moeten strategische afwegingen gemaakt worden. Volgends de ontwikkelingspsycholoog is een belangrijke toevoeging dat je mag inschatten hoeveel goede antwoorden de andere speler zal geven. Daar kun je ook goed punten mee verdienen! Hierdoor kun je dit spel ook succesvol spelen als je geen wandelende encyclopedie bent. Het al dan niet onjuist inschatten van de kennis van de medespelers zal veel hilariteit oproepen, wat voor veel extra spelplezier zal zorgen. Veelzijdig, leerzaam en amusant spel om met vrienden of familie te spelen.

Wil jij ook nog stemmen in de verschillende categorie van het Speelgoed van het jaar, dan kan dat alleen vandaag nog! Op 7 november worden de winnaars bekend gemaakt!

Andere nominaties zijn onder andere 
Nintendo Labo
LOL Surprise Under Wraps
Poopsie Slime Surprise
Squirrels Go Nuts
– TWICKTO

Ook de kleurplaat kan vandaag nog worden ingekleurd en opgestuurd. Download hem hier Opsturen kan ook digitaal door een foto van de kleurplaat te maken en deze via de website te uploaden via het speciale formulier. Alle winnaars worden uiterlijk vrijdag 16 november persoonlijk op de hoogte gesteld.

Kleurplaat Speelgoed van het jaar
Spread the love

One thought on “IKNOW HITLIST genomineerd als Speelgoed van het Jaar voor volwassen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.