Kinderen en huisdieren | welk dier kies je en waar moet je allemaal aan denken?

Kinderen en huisdieren | welk dier kies je en waar moet je aan denken?

Elk kind heeft wel eens gevraagd om een huisdier. Zeker op verlanglijstjes voor verjaardagen en de feestdagen staat vaak een hond, kitten, cavia of paard. Houd jij zelf ook van dieren? Dan kun je natuurlijk geen nee zeggen tegen zo’n wens. Het is namelijk heel erg leuk zijn om een huisdier in huis te nemen en ook goed voor de opvoeding van je kind. Maar welk huisdier kies je en waar moet je rekening mee houden?

Kinderen en huisdieren | welk dier kies je en waar moet je allemaal aan denken?

Denk er goed over na en wat heb je nodig

Neem die beslissing om een huisdier aan te schaffen echter nooit in een opwelling. Denk er eerst rustig over na en maak samen goed afspraken. Je mag nooit en te nimmer van een kind verwachten dat hij alle verantwoordelijkheid van voeren, uitlaten en schoon houden op zich neemt. Die verantwoording zal uiteindelijk grotendeels toch bij jou liggen. Daarna moet je goed kijken wat je allemaal moet aanschaffen voor de verzorging van het nieuwe huisdier. Vaak zijn er aanschafkosten, grote eenmalige uitgaven zoals een hok of mand, voerbakjes, speeltjes en wat nog meer. Bij de online dierenwinkel vind je alles wat je nodig hebt. De voorbereiding voor het verwelkomen en onderhouden van jullie nieuwe familielid is nog nooit zo makkelijk geweest.

Welk dier kies je?

Heb jij zin, tijd en de mogelijkheid om een diertje een goed leven te bieden en een forever home te geven? Zo ja, dan is het nog een kwestie van uitzoeken wat voor dier je dan gaat kiezen. Kies het dier bewust. Kijk naar de mogelijkheden die jullie te bieden hebben. Zal het lang alleen zijn overdag? Dan is een hond niet echt een goede optie. Heb je nog erg kleine kindjes? Dan kunnen sommige hondenrassen ook niet verstandig zijn. Katten zijn heel leuk maar kunnen ook zomaar hun nageltjes tevoorschijn toveren, dus kleine kinderen en katten hebben zeker begeleiding nodig. Laat honden en kinderen ook nooit alleen. Maar ter bescherming van het dier geldt dat eigenlijk ook voor de kleinere knaagdiertjes. Een hamstertje is leuk, maar overdag juist erg rustig en juist actief in de nacht. Vissen of wandelende takken zijn ideaal voor allergische kinderen, maar eerlijk is eerlijk: knuffelen met je dieren kan dan niet. Naast dit soort overwegingen kijk je uiteraard ook naar het soort dier wat je gewoon leuk vindt…

Eén of twee dieren

Er zijn dieren die eigenlijk het gelukkigst zijn als je er minimaal twee neemt. Konijntjes bijvoorbeeld, kun je het beste niet alleen houden. Neem ook dat soort beslissingen weloverwogen, want het geluk van het dier mag zeker niet vergeten worden. En als je dan toch iets goeds wil doen: kijk ook eens bij het asiel in de buurt of daar soms je nieuwe maatje verblijft!

Hebben jullie huisdieren?

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.