Kom deze zomer met het tactische spel Azul in Portugese sferen

Kom deze zomer met het tactische spel Azul in Portugese sferen

Nu de zomervakantie is aangebroken en de kinderen dus, wederom, voor een aantal weken thuis komen te zitten, kan het soms een wat grotere uitdaging zijn een leuke activiteit te bedenken. Bordspellen zijn dan gelukkig een makkelijke én gezellige uitkomst. Voor de gevorderde speler bij wie de potjes ganzenbord, monopoly en mens-erger-je-niet inmiddels de neus uitkomen, is hier een nieuwe uitdaging: Azul. Een spel waarbij je ook even helemaal in de Portugese stemming komt.

Kom deze zomer met het tactische spel Azul in Portugese sferen

Azul

Dit spel speelt zich af tijdens de middeleeuwen. De Portugese koning Manuel 1 is tijdens zijn bezoek aan het Alhambra in Zuid-Spanje zeer onder de indruk geraakt van de Azulejos, de Moorse keramische tegels. Hij heeft besloten zijn eigen paleis te laten versieren met hierop geïnspireerde tegels, aan de spelers de taak dit in orde te maken.

Familieprijs 2018

In 2018 werd het spel bekroond met de Familieprijs 2018. De jury oordeelt over Azul: “De kleurrijke tegels nodigen direct uit om te spelen. De regels heb je snel geleerd, maar om de beste decoratie te maken, moet je toch goed plannen. Als geoefende speler kun je tevens je medespelers actief dwarszitten. Ook voor geslepen tegelzetters is dit een verslavend spel.”

De spelregels

Dit tactische bordspel Azul bevat 4 scoreborden, 9 fabriektegels en 100 tegels in 5 verschillende kleuren. Elke scorebord heeft 2 zijden, zodat beginner en gevorderde speler zich er in vast kunnen bijten. De speler die het laatst in Portugal is geweest mag beginnen.

Tijdens het spel Azul werk je met rondes en fasen. Elke ronde bestaat uit 3 fasen. Het fabrieksaanbod, de muurbekleding en de voorbereiding voor de volgende ronde. Tijdens het fabrieksaanbod pak je de stenen van de fabriekstegels die jij graag wilt gebruiken. Deze leg je in een voor jou handige wijze neer op je scorebord. Stenen mogen worden meegenomen naar een volgende ronde. Dit vraagt wel om enig tactisch inzicht. Stenen die je niet kwijt kunt moet je namelijk op de strafpuntenrij leggen…

Azul

Wanneer iedere speler stenen heeft kunnen pakken, heeft neergelegd én waar mogelijk punten heeft geteld, haal je weer stenen uit de zak en ga je verder naar de volgende ronde. Het spel is afgelopen wanneer iemand minimaal 1 horizontale rij met tegels heeft gemaakt op zijn muur. Nu hoeft dit overigens geen overwinning te betekenen, er wordt namelijk ook gekeken naar de totale hoeveelheid punten.

Wat vonden wij ervan?

Op het eerste gezicht niet heel lastig zou je denken, toch? Elke fase heeft echter veel dimensies en uitzonderingen, waardoor het in het begin echt wel even puzzelen was om dit spel onder de knie te krijgen. Wanneer eenmaal het kwartje valt ga je vlot door de rondes heen en kan er met veel plezier een potje gespeeld worden binnen 45 minuten. Het spel Azul lijkt daarom echt te zijn ontworpen voor de fanatieke bordspelers, dat creativiteit en strategie verwacht van zijn spelers. Het is daarom niet te adviseren dit met een jongere speler te starten.

Verder is Azul absoluut een echte aanrader, zeker gezien het thema en de huidige stand van zaken. Waan jij je toch nog een beetje in Zuid-Europa vanuit je eigen veilige woonkamer. Dit spel lijkt niet voor niks uitgeroepen tot beste familiebordspel van Nederland én België van 2018!

Lees ook: Vakantie Spelletjes | Schotten Totten voor 2

Schrik niet! Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking en bevat affiliatie linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over dit product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken steun je Mama’s Liefste. Wil je er meer over weten, kijk dan op Steun Mama’s Liefste – Affiliate.

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.