Het Kleurenmonster Bordspel; leert kinderen hun emoties herkennen

Het Kleurenmonster Bordspel; leert kinderen hun emoties herkennen

Leer je kinderen emoties herkennen en benoemen samen met Het Kleurenmonster Bordspel. Een mooi voorgegeven spel, dat niet te lang duurt en daarom prima na het eten samen gespeeld kan worden om de dag door te nemen. Door zelf ook je emoties te benoemen ziet je kind, dat het heel normaal is dit te voelen en zal ze dan ook sneller leren herkennen.

Het Kleurenmonster Bordspel; leert kinderen hun emoties herkennen

Toen onze oudste dochter naar groep 3 ging, was er even een periode waarin ze heel boos kon worden en daar weer moeilijk uitkwam. Achter deze boosheid lag de druk die ze opeens op school ervaarde door de overgang van lekker kleuteren naar het serieuze leren lezen en rekenen. Praten over waarom ze nu boos of verdrietig was, was ook nog erg moeilijk voor haar. Met het Kleurenmonster Bordspel leren kinderen hier beter over te praten en zo de emoties liefde, geluk, angst, boosheid, verdriet en kalmte te herkennen en te benoemen.

Het Kleurenmonster Bordspel

Het spel bestaat uit een bord met 6 kleuren vlakken, elk staat voor een andere emotie. Op 2 plankjes staan 4 lege potten waarin de emoties kunnen worden bewaard. Het doel van het spel is om het kleurenmonster te helpen zijn emoties te ontwarren. Naast het houten blokje van het Kleurenmonster is er ook een meisje. Zij kan het Kleurenmonster helpen. Door te gooien met de dobbelsteen verplaatsen het Kleurenmonster en het meisje zich over het bord.

Elke kleur staat voor een andere emotie. De speler die het Kleurenmonster op één van de kleurvlakken verplaatst, moet zelf een verhaal vertellen over wanneer hij/zij deze emotie zelf had. Het mooie is zo dat ze niet alleen hun eigen emotie kunnen koppelen, maar ook de emoties van andere horen.

Als het verhaal verteld is, moet de speler één van de potten kiezen om daar de emotie in te bewaren. Het is dan gokken welke pot de juiste is. Heb je deze gevonden, dan schuif je de emotietoken via de bovenkant in de pot. Maar pas op er zijn ook 3 potten die alle kleuren weer door elkaar gooien, heb je alle 3 deze potten omgedraaid dan begint het spel weer van vooraf aan.

Wat vonden wij van het spel?

Mogelijk dat je het Kleurenmonster al had herkend van Het Kleurenmonster boek van Anna Llenas. In dit boek ging het Kleurenmonster al op ontdekkingsreis naar zijn emoties. Echt een aanrader om voor te lezen aan je kinderen. Dit spel borduurt daar mooi op door en leert zo op een speelse manier kinderen (en volwassen) te praten over hun eigen emoties en wat die tweegbrengen. Het is dan ook terecht dat dit spel de winnaar is geworden van het Speelgoed van het Jaar 2019 verkiezing in België!

Het spel is simpel van opzet en mooi vormgegeven. Omdat het spel samen gespeeld wordt, levert het geen competitie op. Ook de speeltijd is niet te lang, ca. 15-20 minuten. Hierdoor is het spel bij uitstek een spel dat je elke dag na het eten even gezamelijk kan spelen om zo de dag door te spreken.

4 – 99 jaar | 2 tot 5 spelers | 20 minuten | Taal: Nederlands

Lees ook: 8 Leuke spelletjes voor kinderen op oudejaarsavond

Spread the love

11 thoughts on “Het Kleurenmonster Bordspel; leert kinderen hun emoties herkennen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.