Het ziet er naar uit dat we voorlopig nog wel even in de regen zitten. Maar in plaats van binnen te zitten mokken, maken we er een gezellige spelletjesmiddag van. En dat komt goed uit want wij hebben in de vakantie een aantal leuke nieuwe spelletjes mogen uitproberen, zoals het dobbelspel Trice, het familiebordspel Squla en Monopoly Bieden. Doe je een potje mee?
#1 Dobbelspel Trice
Dit is een leuk dobbelspel Trice dat is bedacht door John de Mol. Ideaal om te spelen als je ergens even moet wachten of onderweg bent. Het enige wat je nodig hebt zijn de dobbelstenen, een pen een papiertje. Het is een echte hersenkraker, die je speelt in een paar minuten. Je kunt dus snel 1 ronde doen of met heel veel potjes de tijd doden.
Spelregels Trice
Als eerste gooi je een groene dobbelsteen. Hiermee bepaal je de beginletter van je woorden. Vervolgens gooi je met de rode dobbelsteen voor de eindletter) en tenslotte bepaalt de witte dobbelsteen het aantal letters. Nu moet iedereen binnen één minuut zoveel mogelijk woorden opschrijven met de beginletter, eindletter en het aantal letters dat je hebt gegooid. Elk woord is 1 punt. Wie na zes rondes de meeste punten heeft, is de winnaar!
In het doosje vind je de spelregels en scoreformulieren. Naast de 2 12-zijdige groene beginletterdobbelstenen en een 12-zijdige rode eindletterdobbelsteen, zijn er 2 witte woordlengtedobbelsteen, eentje voor makkelijk woorden en een voor moeilijker worden. Zo kun je het spel niveau zelf bepalen. Leuk vanaf 10 jaar.
Wat vinden wij van Trice
Trice is echt een spelletje voor de taalliefhebbers en je kunt het eindeloos blijven spelen. Wel is het een stuk moeilijker dan wij in eerste instantie dachten. De leeftijd van 10+ is dan ook echt wel van toepassing, want ook wij als ouders hebben flink moeten graven om de juiste woorden te vinden. Het is daarom fijn dat je het niveau nog een beetje zelf kan bepalen aan de medespelers. Leuk spelletje om altijd in je tas bij je te hebben.
Trice | 10 – 99 jaar | 1 tot 7 spelers | 10 minuten | Standaard editie | Nederlands | Identity Games
#2 Squla Familiebordspel
Het Squla Familiebordspel kennen we eigenlijk al jaren. Alleen speelden we het dan op de iPad met de Squla Familiebordspel app. Dit was altijd een goede motivatie voor mijn jongste dochter met dyslexie om te lezen. Als we het spel speelden moest zij dan wel alle vragen lezen. Dat werkte goed. Het leuke aan het Squla Famliebordspel is dat ook echt de hele familie mee kan doen en de vragen ook per groep op school of speciaal voor ouders gesteld worden. Zo maakt iedereen even veel kans om te winnen.
Spelregels Squla Familiebordspel
Bij dit bordspel krijgt iedereen zijn eigen scorenbordje voor zich en een gekleurde pion op het bord. Er is geen begin en einde, dus iedereen mag kiezen waar hij begint. Door met de 2 dobbelstenen te gooien bepaal je je volgende vakje. Je mag hierbij kiezen of je het aantal ogen van een van de dobbelstenen kiest of bij elkaar optelt. Zo heb je dus 3 keuzes voor de soort vraag die je gesteld krijgt. Dit kan van groot belang zijn voor het winnen van het spel en het vol krijgen van je scorekaart.
De moeilijkheidsgraad van de vraag is dus afhankelijk van de groep waarin je op school zit. Zo kan iedereen in huis vanaf groep 4 dus mee spelen. De vragen zijn er in de categorieën taal, rekenen, geschiedenis, natuur & techniek en aardrijkskunde. De antwoorden op de vraag kun je vinden met de antwoordenkaart. Door deze naast de vragenkaart te leggen en te kijken bij het pijltje staat daar een A,B,C of D. Dit voorkomt dat het antwoord van te voren al af te lezen is.
Op elke vakje ligt een fiche. Deze kun je verdienen door de vraag goed te beantwoorden. Heb je de vraag goed, dan kijk je stiekem wat er op staat. Je kunt namelijk 1-3 punten verdienen. Maar soms staat er een symbooltje op waadoor je een fiche weer moet inleveren of er eentje extra krijgt uit de pot of van een van de medespelers. Dit maakt het spel spannend tot het einde. Ook omdat degene die als eerste alle vakjes van zijn scorekaart heeft gevuld, niet automatisch de winnaar hoeft te zijn. Door de fiches ondersteboven te plaatsen in je scorebord, zie je pas aan het einde van spel, als iedereen zijn bordje omdraait, wie de meeste punten heeft verdiend.
Wat vinden wij van het Squla Familiebordspel
Zoals ik al eerder aangaf, waren wij al fan van de app. Maar nu we ook het bordspel hebben, doen we net zo lief een spelletje samen aan tafel. Doordat je naast het beantwoorden van de vragen, ook goed op moet letten dat je voldoende punten verdient en geen pechvogelfiches trekt. Het spel blijft spannend tot het einde en iedereen kan een winnaar zijn, of je nu veel vragen weet of niet. Dat maakt het echt een familiespel, waarbij leeftijd en kennis dus niet altijd in je voordeel is.
Squla Familiebordspel | 7 – 12 jaar | 2 tot 4 spelers | 30 minuten | Standaard editie | Nederlands | Identity Games
Lees ook: Squla leuk leren voor kinderen én ouders
#3 Monopoly Bieden
Monopoly is altijd een goed spel voor wanneer het buiten giet. Je bent er zo een hele middag en avond zoet mee. En dat is meteen ook soms waarom het spel soms in de kast blijft liggen, het kan zo lang duren. Met Monopoly Bieden is dit niet het geval en spelt lekker snel weg. Maar je moet het ook niet niet te verwarren met Monopoly Deal, want dat is weer een heel ander kaartspel.
Spelregels Monopoly Bieden
Bij Monopoly Bieden gaat het erom dat je zo snel mogelijk 3 volledige setjes hebt kunnen verzamelen. De spel bestaat uit 3 soorten kaarten; de eigendomskaarten, geldkaarten en actiekaarten. De geldkaarten en de actiekaarten gaan op een stapel en de veiligskaarten op de anderen. Tijdens de speelrondes krijgt iedereen de kans om een veiling te organiseren. Wanneer het tijd is om op een eigendom te bieden, kiezen spelers hoeveel geld ze willen riskeren. Dan roept iedereen: ‘1, 2, 3, Bieden!’ en leggen ze hun geldkaarten neer. De speler die het meeste geld heeft geboden, krijgt de eigendom. De eigendomskaarten hebben allemaal een andere kleur en de setjes kunnen bestaan uit 2, 3 of 4 kaarten. Daardoor zijn sommige kaarten gewilder dan ander en zal er hoger op geboden worden.
Maar voordat de veiling begint, mag degene die aan de beurt is ook zijn actiekaarten gebruiken. Zo kun je extra kaarten uit de pot (dus soms meer geld) pakken, eigendomskaarten stelen van je medespelers of ze ruilen. Dit zorgt ervoor dat je altijd goed op moet blijven letten en het spel elke keer anders verloopt. Ook zijn er jokers waarmee je je setjes compleet kan maken en je medespelers overrompelen en ineens de winnaar zijn.
Wat vinden wij van Monopoly Bieden
In eerste instantie leek het spel een stuk ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Je hebt al snel door welke actiekaarten je kan gebruiken in je voordeel en op welke eigendomskaarten je wilt bieden en welke niet. Het Monopoly Bieden kaartspel is een mooie combinatie van toeval, geluk en strategie. Want het lijkt een kwestie van toeval en geluk, maar als je het op de juiste manier speelt, kun je zomaar de winnaar zijn. Een spelronde duurt maximaal een 15 min en meer dan de kaarten heb je niet nodig. Ideaal dus ook om tussendoor even snel de tijd te doden. Wij kregen wel een bord voor het spel, maar dat heeft echt geen meerwaarde bij het spelen.
Monopoly Bieden | 7 – 99 jaar 2 tot 4 spelers | 15 minuten | Standaard editie | Pocketspel | Nederlands | Hasbro