Borre, de logeerknuffel, kwam logeren

borre 3Hoera, deze week was het eindelijk zover en mocht Borre een paar nachtjes bij ons slapen. Borre is een knuffelvriendje op de Peuter Plus groep. Gewapend met een koffertje met voorleesboeken en een schriftje logeert hij omstebeurt bij de kindertjes. Kleine Zus had hier erg naar uitgekeken, want een aantal vriendinnetjes waren al aan de beurt geweest. 

Logeerknuffel

Veel PeuterPlus groepen en Kleuterklassen hebben een logeerknuffel in de klas. Omstebeurt mag deze logeerknuffel dan een paar nachtjes slapen bij de kinderen in de groep of klas. Tijdens deze logeerpartijtjes draait de knuffel dan een paar dagen mee met het gezin. De avonturen worden vervolgens op geschreven in een schriftje. Zo krijgt elke klas een leuke kijkje in de keuken bij de andere kinderen. Voorbeelden van logeerknuffels zijn Flip de Beer, Puk en Borre.

Borre

In de PeuterPlus groep van Kleine Zus mag Borre bij de kindjes komen logeren. Borre is een personage uit de kinderboekenserie van Jeroen Aalbers (schrijver ) en Stefan Tijs (illustrator). Hij is steevast gekleed in een rood-wit gestreept T-shirt en heeft een huisdier genaamd Pluisdier het Huisdier.borre 2

Borre heeft zijn eigen leesclub en elk maand komen er 2 leesboeken uit. Momenteel zijn er voor alle leerjaren van het basisonderwijs te schrijven (3-11 jaar) verschillende boeken. Zo groeit Borre met je kind en zijn / haar (lees)niveau mee. Naast een leuk voorleesverhaal met mooie plaatjes, bevatten de boekjes ook een aantal vragen om het voorlezen een wat meer interactief karakter te geven.

De eerste verhalen die verschenen waren gericht op kinderen in de kleuterleeftijd. Deze verhalen bevatten ongeveer 500 woorden. De boeken voor kinderen in groep 3 en 4 richten zich op het aanvankelijkleesproces. Vanaf groep 5 zijn de boeken echte zelfleesboeken. De Borreboeken gericht op de bovenbouw bestaan uit ongeveer 4000 woorden.

Voorlezen

Bij ons in huis zitten we nog erg in de voorleesfase voor Kleine Zus en het aanvankelijkleesproces van Grote Zus. Daarom mag Grote Zus elke avond ook een boekje voorlezen aan Kleine zus voor het slapen gaan. Natuurlijk zijn de afgelopen dagen de boeken die Borre had meegenomen uitgebreid (voor)gelezen. In de koffer zaten de delen;

Borre en de hongerige parasol

Borre en Pluisdier zetten een parasol op in de tuin. Borre trekt aan een blauw touw en langzaam gaat de parasol open. ‘Ziezo,’ zegt Borre tevreden. ‘Nu kunnen we lekker in de schaduw zitten.’ Maar dan blijft hij met zijn voet in een lus van het blauwe touw haken en Hap! Borre wordt zo, op zijn kop, de parasol in getrokken. Pluisdier moet zijn baasje redden. Maar hoe?

Borre en het krullenbeest

Het is lente en Pluisdier het huisdier maakt een wandelingetje. Hé, daar staat een kudde schapen. Vrolijk dartelen de krullenbeesten door de wei. ‘Mag ik meedoen?’ vraagt Pluisdier. De schapen blaten in koor: ‘Je mag best meedoen, maar alleen als jij er precies zo uitziet als wij. Maar wij hebben krullen en jij hebt pluis. Dat is heel wat anders. Ga toch naar huis!’ Geen krullen? Maar daar weet Pluisdier wel wat op!

Borre en de dropveter van duizend meter

Borre zit lekker te tekenen als er plots een dunne, zwarte sliert komt aan gekropen. Over het tapijt, langs de stoelpoten en de rugleuning omhoog, zo – kriebel kriebel – in Borres nek! Help! Een slang! Maar wacht eens. Het is geen slang. Het is een heel lange dropveter. Wat doet die hier? En waar komt die vandaan? Borre gaat hap-slik-hap-slik op onderzoek uit! 

borre 1Morgen gaat hij weer terug naar de Peuter Plus groep. Kleine Zus heeft er eigenlijk, naast het voorlezen van de boekjes, verder niet zoveel naar omgekeken. Borre mocht wel bij haar in bed slapen, maar hoefde overdag niet mee naar beneden en ze heeft er ook niet veel mee gespeeld. Misschien was het enthousiasme meer aangewakkerd doordat haar vriendinnetjes Borre al een keer mee naar huis hadden genomen. Het mapje met de verhalen en de foto’s van haar vriendinnetjes vond ze veel leuker. Deze heeft ze wel elke dag in gekeken en moest dan hard lachen om alle foto’s.
Nu zelf dus nog even snel een verslagje schrijven en foto’s plakken in de het mapje 😀

Hebben jullie al eens een knuffelloge van de crèche of kleuterklas in huis gehad?

Wist je dat…
… Elle, de feministische vriendin van Borre, losjes gebaseerd op Elle Bandita (Ryanne van Dorst). Zij is een bevriende punkmuzikante, waarmee schrijver Jeroen Aalbers onder andere in de band Anne Frank Zappa speelde.

Spread the love

One thought on “Borre, de logeerknuffel, kwam logeren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.