Geef Een Prentenboek Cadeau 2020 - Woeste Willem

Geef Een Prentenboek Cadeau 2020 – Woeste Willem

We hebben er even op moeten wachten, maar vanaf vandaag ligt het Geef Een Prentenboek Cadeau 2020 in de boekhandel voor slechts €2,50. Een mooi jaarlijks terugkomend initatief om het (voor)lezen te bevorderen. Dit jaar is dat het klassieke prentenboek Woeste Willem van Ingrid en Dieter Schubert. Dus ren naar de boekhandel, want dit prentenboek is te leuk om niet cadeau te geven aan je (klein)kinderen en gezellig samen uit voor te lezen. Het mooie van dit initiatief is dat je ook meteen een boek kunt doneren! Ik mag er vandaag ook 3 weggeven. Wie ga jij hieruit voorlezen?

Geef Een Prentenboek Cadeau 2020 - Woeste Willem

Prentenboek Woeste Willem

Waarschijnlijk kennen sommige van jullie het prentenboek Woeste Willem nog wel, want het boek werd in 1992 al geschreven en geïllustreerd door het Duitse, in Amsterdam wonende echtpaar Ingrid en Dieter Schubert. Zij maken samen al 40 jaar de mooiste prentenboeken, die over de hele wereld bekend zijn. Hun eerste prentenboek uit 1980 “Er ligt een Krokodil onder mijn bed” was mijn lievelingsprentenboek, toen ik klein was.

Woeste Willem gaat over een vriendschap tussen een jongetje en een mopperige gepensioneerde zeerover. Hij woont alleen in zijn eigen gebouwde huis en jaagt iedereen (ook de dieren) weg die in de buurt komen. Iedereen is bang voor hem. Maar als Frank met zijn vlieger boven op zijn dak vast komt te zitten en niet meer naar beneden durft, helpt Woeste Willem hem toch, om hem vervolgens weg te jagen. Maar toch is dit het begin van een mooie vriendschap. Het verhaal gaat naast vriendschap ook over het hebben van angsten en hoe deze samen te overwinnen zijn.

De tekeningen in het prentenboek zijn een lust om naar te kijken. Er gebeurt van alles en ze zijn al een klein verhaal op zich. Elke keer ontdek je ook weer wat nieuws. Dit maakt het prentenboek ook leuk om alleen maar door heen te bladeren.

Geef een prentenboek cadeau

Geef een prentenboek cadeau’ en ‘Geef een boek cadeau zijn‘ zijn jaarlijkse campagnes, ooit begonnen als initiatief vanuit de boekhandels. De missie is om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur. Nu bundelen de boekhandels en diverse landelijke organisaties hun krachten om elk jaar een jeugd- en een prentenboekklassieker op een toegankelijke manier beschikbaar te maken. Daarbij gaat het niet om geldelijke steun – het project bedruipt zichzelf volledig, kent geen subsidie en heeft geen winstoogmerk.

Om het streven om 1 miljoen kinderen te bereiken doen zij door voor een heel klein bedrag deze klassieke (prenten)boeken te verkopen in de boekhandels. Iedereen die het boek dan ziet liggen op de toonbank zal het zo gemakkelijk meenemen om cadeau te geven. Zo zijn er vorig jaar ruim 600.000 boeken gegeven aan kinderen.

Zaterdag 13 juni om 11:00 uur lezen Ingrid & Dieter Schubert voor via livestream in De Kinderboekwinkel in Amsterdam.

Doneer een boek

Door de nadruk te leggen op ‘geven’, hoopt de stichting heel veel kinderen te bereiken. Ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Deze gulle gever hoeft niet per se een vader, moeder, opa of oma te zijn: ook kunnen gemeentes, scholen of kinderdagverblijven hier aan bijdragen. Zo krijgen de komende week alle kinderen die in het ziekenhuis liggen het boek cadeau. Een prachtig gebaar dat elk jaar wordt verzorgd door een schenker die graag anoniem wil blijven. Met alle liefde is dit samen met het Centraal Boekhuis en verschillende boekhandelaren gerealiseerd. Centraal Boekhuis verzorgt de distributie en de boekhandelaren brengen de boeken naar de kinderafdeling en afdeling Neonatologie.

Maar ook jij kan een boek doneren aan een goed doel. Dit door een of meerdere boeken te kopen bij de boekhandel. Bij boekhandel Donner in Rotterdam bijvoorbeeld kunnen klanten boeken doneren aan Stichting Jarige Job. Kijk hier bij welke boekhandels in Nederland en Vlaanderen jij dit kan doen.

Ieder kind zijn eigen boekenplankje

Geef een (prenten)boek cadeau is een jaarlijks terugkerende actie, gericht op de lange termijn. Doel is dat elk kind een eigen boekenplankje thuis heeft, waar niet alleen deze klassiekers een plek krijgen, maar ook een Boekstart-boekje, boeken uit de bibliotheek en wellicht het lievelingsboek dat het kind net voor zijn of haar verjaardag gekregen heeft.

Samen met Staatsbosbeheer hebben we een boekenplankje ontwikkeld in neutraal licht hout, die de kinderen zelf kunnen beschilderen. Het boekenplankje is gemaakt van Hollands hout en afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer. Dezelfde bossen waarin we wandelen, sporten en spelen. Helemaal in Nederland gemaakt… voor jou! De boekenplankjes zijn te koop bij de plaatselijke boekhandel.

Woeste Willem voorgelezen in alle talen

Stichting VoorleesExpress wil ouders met hun kinderen laten genieten van mooie Nederlandse klassieke prentenboeken. Ook als de ouders een andere moedertaal hebben dan het Nederlands of thuis een dialect spreken. Om het mooie prentenboek Woeste Willem toegankelijk te maken voor alle kinderen die opgroeien in Nederland heeft stichting VoorleesExpress daarom het initiatief genomen om audiovertalingen te maken van Woeste Willem. Een grote groep vrijwilligers heeft Woeste Willem in een andere taal of dialect vertaald en voorgelezen. De audiovertalingen zijn gratis te beluisteren via de website. Zo kun je, met het prentenboek op schoot, lekker luisteren naar het verhaal in het Pools, Turks, Papiaments of Tigrinya. En wat dacht je van Limburgs en Twents? Er zijn ruim 20 talen beschikbaar. Hieraan hebben meer dan 20 vrijwilligers met enorm veel passie meegewerkt. Met veel dank aan hen en aan Uitgeverij Lemniscaat.

Het prentenboek van 2020 is Woeste Willem van Ingrid & Dieter Schubert en ligt vanaf 12 juni in de boekhandel voor €2,50

Winactie 3x “Geef een prentenboek cadeau” Woeste Willem is gesloten

De winnaars zijn:

  • De winnaars zal ik persoonlijk een mailtje sturen. Belangrijk is om binnen 48 uur te reageren op de mail, anders zal ik een nieuwe winnaar trekken.
  • Op deze winactie zijn voorwaarden van toepassing en deze zijn hier te lezen.
Spread the love

58 thoughts on “Geef Een Prentenboek Cadeau 2020 – Woeste Willem

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.