Behangen; hoe bereid ik dit goed voor

De afgelopen maanden zijn we allemaal massaal aan het verbouwen en klussen geslagen in onze huizen. Doordat we meer tijd dan ooit binnen hebben doorgebracht, vielen opeens allerlei zaken op; een vlekje op muur hier, een saaie muur daar. Een snelle manier om je kamer een nieuwe look te geven, is te gaan voor een mooi nieuw behang. Zelf heb ik dit nog nooit gedaan, dus zocht ik uit welke voorbereidingen je moet treffen. Welke soorten behang zijn er, welke lijm heb je nodig en hoeveel rollen moet je kopen? Lees de antwoorden die ik vond hier.

Toen we ons huis kochten, bleken de muren beneden en in de gang gespachtelputzt te zijn en de slaapkamers behang te hebben. Vanwege een snelle verhuizing en geld te kort, besloten we alles zo even te laten. Eigenlijk voldeed de aanwezige muurbekleding wel en bleef het bij wat verven van de gespachtelputzte muren. Nu 5 jaar later, zijn de meiden wel toe aan een nieuwe look in hun slaapkamer en wij eigenlijk ook. Tijd dus voor een nieuw behangetje! Maar hoe pak je dit nu het beste aan?

Soorten behang

Wanneer je op zoek gaat naar behang kom je al snel in een wereld terecht met oneindig veel keuzes. Want kies je voor vlies-,  glasweefsel-, vinyl- of duplexbehang? Met of zonder reliëf? En natuurlijk is behang verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog en nog veel meer soorten designs.

  • Vliesbehang is misschien wel het beste behang om mee te beginnen als je het nog nooit hebt gedaan. Dat komt omdat dit behang niet uitzet of krimpt, wanneer het nat wordt. Omdat je de muur insmeert met lijm en niet het papier, kun je na het aanbrengen alles nog een beetje schuiven, zodat het op de goede plaats zit. Ideaal dus als je kiest voor een behang met patroon. Zorg er wel voor dat de ondergrond egaal is, want vliesbehang schijnt door.
  • Glasweefselbehang is ook vrij eenvoudig aan te brengen en is verkrijgbaar in verschillende structuren. Dit is wel meteen het duurste behang, maar ook het sterkste. Zo gaat het langer mee en maakt het oneffenheden van de ondergrond onzichtbaar. Daarnaast kan glasweefsel goed tegen vocht en is het vlamwerend. Wanneer je wit glasweefselbehang gebruikt, kun je deze daarna ook afwerken met een kleur verf naar keuze.
  • Duplexbehang is het voordeligste soort behang. Het bestaat uit twee lagen papier. Doordat het een goedkopere soort is, zal het ook sneller stuk gaan en vervangen moeten worden. Maar ideaal als je kiest voor een opvallende print en deze over een tijdje weer wilt vervangen.
  • Vinylbehang is van een betere kwaliteit dan duplex en verkrijgbaar in twee soorten: schuimvinyl en hardvinyl. Schuimvinyl heeft een harde toplaag, waardoor het goed over te schilderen is. Door de verende laag kunnen ook oneffenheden van de ondergrond worden geëgaliseerd. Net als schuimvinyl heeft hardvinyl ook een harde toplaag, maar is sterker en afwasbaar. Dit maakt het geschikt voor vochtige ruimtes en ruimtes waar het behang veel wordt aangeraakt, denk bijvoorbeeld aan de hal en langs de trap, en in de kinderkamers.

Voorbereiding

Om je muren goed te kunnen behangen, is het verstandig om eerst een goede voorbereiding te treffen. Zorg er als eerste voor dat de muren schoon en glad zijn, zodat het behang goed zal hechten op goede ondergrond. Verwijder eerst het oude behang met een stoommachine, dit gaat het snelst en gemakkelijkst. Een stoommachine kun je huren bij je lokale bouwmarkt. Zit er gaatje in de muur, vul deze dan ook eerst op met muren- of gatenvuller.

Hoeveel heb ik nodig?

Om uit te rekenen hoeveel rollen behang je nodig hebt, moet je weten wat de oppervlakte van je muur is. Meet daarom de breedte van de muur op en de hoogte. Houd erbij de hoogtemeting rekening mee, dat je 10 cm extra rekent, zodat je het behang mooi recht kan afsnijden.

  • Deel de breedte van de kamer door de breedte van de behangrol (meestal 53cm). Nu weet je hoeveel banen behang je nodig hebt.
  • Een rol behang is meestal 10 meter lang, dus deel 10m door de hoogte van je kamer, met de overlap van 10cm. Nu weet je hoeveel banen je uit een rol kunt halen.
  • Deel vervolgens het aantal benodigde banen voor de muur, door het aantal banen uit een rol. Nu weet je hoeveel rollen je nodig hebt.

Behanglijm

Afhankelijk van het soort behang dat je hebt gekozen, moet je ook de juiste lijm kopen. Het ene behang is namelijk zwaarder dan het andere en als je niet de goede lijm hebt, vallen de stroken zo weer van de muur. Reken eerst uit hoeveel vierkante meter de muur is en hoeveel behang je nodig hebt. Vervolgens kun je dan uitrekenen hoeveel lijm je nodig hebt. Let er ook goed op of je bij het behang de muur met lijm moet insmeren of enkel het papier.

Heb jij wel eens behangen?

Uitgelichte foto door Shutterstock

Spread the love

One thought on “Behangen; hoe bereid ik dit goed voor

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.