5x de leukste luisterboeken die mee gaan op vakantie

Gelukkig heeft mijn oudste dochter het plezier in lezen ontdekt en kan zich al helemaal verliezen in de verhalen van de Waanzinnige Boomhut en het Dagboek van een Muts. De jongste moet nog even wachten, want zij leert pas het volgende schooljaar lezen. Een mooie oplossing daarvoor zijn de verschillende luisterboeken die wij hebben. Ideaal ook voor de lange autorit naar het Zuiden. Vandaag de 5 luisterboeken die zeker mee gaan.

5x de leukste luisterboeken die mee gaan op vakantie

Brief voor de Koning – Tonke Dragt

Luisterboek Brief voor de Koning - Tonke DragtDe luister CD van Brief voor de Koning is eigenlijk een luisterboek, dat ik zelf ruim 10 jaar geleden heb gekocht, toen ik zelf een rondreis maakte door Indonesië. Het boek is namelijk mijn lievelingsboek uit mijn jeugd. Daarbij word het verhaal ook nog eens vertelt door Willem Nijholt, een stem waar ik meteen bij smelt. Gelukkig hebben mijn dochters het verhaal ook ontdekt en geven de 14 CD een luisterplezier voor maar liefst 17 uur!

Het verhaal

Vijf jongelingen moeten, voordat ze tot ridder geslagen worden, de nacht biddend en wakend doorbrengen. Een van hen, Tiuri (16), hoort een noodkreet van buiten en gaat op onderzoek uit. Hij krijgt een verzoek om hulp en neemt een moeilijke opdracht over. Om die opdracht uit te voeren moet hij een gevaarlijke tocht ondernemen. Dit ridderepos met motieven uit de Keltische en Germaanse sagenwereld gaat niet slechts over helden en schurken, maar ook over mensen met goede en kwade kanten. De beeldende stijl en de zwart-witillustraties van de schrijfster maken er een boeiend geheel van. Een klassiek jeugdboek, dat in 2008 is verfilmd. Identieke landkaart van het Rijk van Unauwen en het Rijk van Dagonaut voor- en achterin. Vanaf ca. 10 jaar.

Tonke Dragt schreef het boek al in 1963 en won er de Prijs voor het Beste Kinderboek van het Jaar 1963 en de Griffel der Griffels 1955–2004. Dit najaar zal het boek ook als eerste Nederlandse boek worden verfilmd als een Netflix Original Serie.

Het luisterboek is verkrijgbaar bij oa Bol.com, maar ook al pocket, film en E-book (€11,99)

Het Griezel Luisterboek – Roald Dahl

Luisterboek Het Griezel Luisterboek - Roald DahlEen andere aanrader voor in de auto, is ook weer een verzameling van boeken uit mijn eigen jeugd. Wie is er niet groot geworden met de heerlijk griezelige en fantasievolle verhalen van Roald Dahl. Deze schrijver  hield er als geen ander van om verhalen te schrijven over onuitstaanbare kinderen en nog veel irritantere volwassenen. Als iemand weet wat griezelen is, dan is het Roald Dahl wel. Op de 7 CD’s van Het Griezel Luisterboek vind je een verzameling van zijn boeken De Griezels, De Heksen, Rotbeesten, De Reuzekrokodil & Rijmen en Verzen en tot slot ook een van mijn favorieten Joris en de geheimzinnige Toverdrank. Samen goed voor totaal bijna 6 uur aan griezelverhalen!

Special voor dit luisterboek worden de Rijmen en verzen voorgelezen door Job Cohen, Kees Hulst, Jeroen Kramer, Dieuwertje Blok, Willem Nijholt (ja is hij weer <3), Freek de Jonge, Beatrice van der Poel, Hans Hagen, Sjoerd Kuyper, Jan Donkers, Nelleke Noordervliet, Koos Meinderts, Toon Tellegen, Ron Brandsteder, Jan Meng, Monic Hendrickx, Margriet Vroomans, Plien van Bennekom en Wim T. Schippers.

Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist – Tosca Menten

Het luisterboek van Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist is een wat korter verhaal en bestaat uit 3 CD’s. Het verhaal van Dirkjes Bakkes is niet alleen geschreven door Tosca Menten, maar zij leest het zelf ook voor. We kennen haar natuurlijk allemaal van de Dummie de Mummie verhalen (ook verkrijgbaar natuurlijk als luisterboeken). Deze boeken vinden mijn dames (helaas) nog een beetje te spannend, maar het verhaal van Dirkje vinden ze wel heel erg leuk. Met de 3 uur die het verhaal duurt, rijden we Nederland uit, zonder dat de meiden het door hebben.

Het verhaal

Dirkje Bakkes woont al zo lang als hij zich kan herinneren bij zijn nare oom Griep en tante Fop op hun brandnetelplantage. Totdat oom Griep een reuzenbrandnetel heeft gemaakt, moet Dirkje daar brandnetels trekken en sorteren. Maar een reuzenbrandnetel maak je niet zomaar. Of wel? Als Dirkje er per ongeluk zelf een heeft gemaakt, gaat het afschuwelijk mis…

Alleen op de Wereld – Hector Malot

Eigenlijk ook weer een hele ouwe gouwe, maar het verhaal van Alleen op de Wereld moet iedereen toch tenminste een keer gelezen of gehoord hebben. Zelf heb ik als kind het boek gelezen als oefening voor mijn dyslectie met mijn ouders. Ondanks dat ik het oefenen van lezen verschrikkelijk vond, werd ik wel gegrepen door het verhaal van Remi. Mijn meiden hebben de verfilming door de VPRO op de TV gezien, waardoor het verhaal al wel bij ze leeft. Op de 7 CD’s vertelt Gijs Scholten van Aschat je het hele verhaal en zorgt dat je wel moet blijven luisteren.

Het verhaal

Rémi wordt door zijn stiefouders aan straatmuzikant Vitalis verkocht. Daarmee begint zijn lange tocht door Frankrijk, waarin hij er na de dood van Vitalis helemaal alleen voor komt te staan. Telkens als hij denkt nieuw geluk te hebben gevonden, dreigt hij alles wat hij liefheeft weer te verliezen. Maar Rémi geeft niet op. Nooit.

De Gorgels – Jochem Myjer

Het luisterboek van De Gorgels hebben we nog niet, maar staat wel op ons verlanglijstje om mee te nemen als we naar Frankrijk gaan rijden. Grote Zus heeft het boek en voor de vakantie heeft de juf van Kleine Zus het ook voorgelezen. Het leuke van dit luisterboek is dat het is ingesproken door Jochem Myjer zelf, inclusief al zijn grappige stemmetjes. het luisterboek heeft 3 CD’s en duurt 2,5 uur.

Het verhaal 

Midden in de nacht wordt Melle wakker. Er zit een vreemd wezentje op de rand van zijn bed. Het lijkt wel een bolletje wol, met armpjes en beentjes en twee harige, puntige oren. Maar als Melle het licht aandoet, is het wezentje verdwenen. Als hij er op school over vertelt, lacht iedereen hem uit. Zelfs papa, die bioloog is, zegt dat het onzin is, dat zulke wezentjes niet bestaan. Maar Melle weet zeker wat hij gezien heeft…

Welke luisterboeken neem jij graag mee op vakantie?

Uitgelichte foto; door sebra/shutterstock

Spread the love

17 thoughts on “5x de leukste luisterboeken die mee gaan op vakantie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.