daklekkage

Wat te doen bij daklekkage aan je huis?

Soms merk je pas dat je een daklekkage hebt als je opeens watervlekken op plafonds ziet of langs de muren lopen. Wat nu? Vaak is het opsporen van het lek nog het moeilijkste; het repareren van het lek daarentegen meestal vrij eenvoudig. Hierbij een paar eenvoudige trucs voor het vinden en repareren van het lek in je dak.

Help mijn dak lekt!

Als je daklekkage hebt, kun je deze het beste zo snel mogelijk repareren. Want zelfs de kleine lekkages kunnen al snel leiden tot grote problemen, zoals schimmel, verrotte kozijnen, kapotte isolatie en beschadigde plafonds. Zaak dus om niet te lang er mee te wachten en zo snel mogelijk het lek vinden.

Daklekkage vinden

Bij het opsporen van de lekkage, begin je met het kijken naar de plek van de vlekken op je plafond en muren. Vaak zijn de plekken in het dak waar pijpen, dakkapellen, schoorstenen of iets anders door het dak steekt, de meest voorkomende bronnen van de lekkage. Zelden ontstaat een daklekkage op een dichte plek in het dak, zelfs op oudere daken.

Houd er wel rekening mee dat deze openingen soms enkele meters boven het lek kunnen zitten of rechts of links ervan. Als je toegang hebt tot een zolder, is dat de snelste manier om een ​​lek op te sporen, door simpel met een zaklamp naar boven te gaan en opzoek te gaan naar bewijsmateriaal. Dit kunnen watervlekken, zwarte vlekken of schimmel zijn. Heb je geen zolder, dan zit er niets anders op dan het dak op te gaan om op onderzoek uit te gaan. Vind je dit te spannend of gevaarlijk, zoek dan een goed dakdekkersbedrijf dat dit voor je kan doen.

Truc voor het vinden de lekkage

Als de daklekkage moeilijk te vinden is, dan is er een simpele truc om er toch achter te komen. Hiervoor heb je wel wat hulp nodig en een tuinslang. Spuit met de tuinslang op het dak rond de plek waar je vermoed dat de lekkage zal zitten. Bekijk binnen steeds of je al iets van water ziet verschijnen. Laat de tuinslang steeds enkele minuten rond één gebied lopen voordat je hem verplaatst op het dak. Weet wel dat het een tijd je kan duren voordat je de lekkage vindt, dus wees geduldig en verplaats de slang niet te snel.

Lekkage oplossen

Als je de lekkage gevonden hebt, kun je beoordelen of je het lek zelf kunt repareren. Wellicht is de oorzaak een verstopte dakgoot of misschien komt de lekkage door een kier in de dakbedekking. Voor een grotere klus of als de lekkage terug blijft komen, kun je toch beter professionele hulp inschakelen. Zij hebben veel ervaringen met daklekkages en het juiste gereedschap. In het ergste geval zal het kunnen zijn dat je misschien wel een deel of je hele dak moeten vervangen. Check in dat geval dan of er een subsidie dakbedekking mogelijk is om aan te vragen. Dit kan je enorm schelen in de kosten, die in zo’n geval toch erg hoog kunnen uitpakken.

Heb jij wel eens te maken gehad met een lekkend dak?

Afbeelding van Pixabay

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.