Tips om productief te werken vanuit huis

Tips om productief te werken vanuit huis

Of je nu af en toe of altijd vanuit huis werkt: je wilt je werkdagen natuurlijk zo productief mogelijk invullen. Zo krijg je al je taken af en ga je lekker door je dag heen. Maar juist in eigen huis kan het lastig zijn om de concentratie te vinden. Loop je hier tegenaan? Lees dan zeker verder: dit zijn handige tips voor productiviteit tijdens je thuiswerkdag.

Eigen plekje

Allereerst is het belangrijk om een eigen werkplekje te hebben in huis. Op een extern kantoor heb je dit immers ook. Richt voor jezelf een fijne werkplek in. Heb je nog een kamer vrij, zoals de zolder? Dan is dit de ideale locatie. Of maak van het tuinhuisje je thuiswerkplek. Zeker in een gezin met kinderen kun je een rustige plek om te werken goed gebruiken. Als je minder ruimte hebt, is het een idee om een hoekje in de slaapkamer of woonkamer om te toveren tot een werkplek. Met tweedehands kantoormeubelen kun je hier goed aan de slag. En zo richt jij je kantoortje meteen budget proof in! Geef alles een vast plekje, van je monitor tot je notitieboekje. Zodra je hier ’s ochtends aanschuift, ga je direct lekker aan het werk!

Start de dag

Over de ochtend gesproken: start deze meteen goed. Je hebt misschien de neiging om tot vlak voor de start van je werkdag in bed te blijven liggen. Opstaan? Dat doe je zo laat mogelijk. Je kruipt het liefst in je pyjama achter je computer. Hoewel dat heus eens een keertje kan, is het niet slim om hier een gewoonte van te maken. Sta liever wat eerder op, om je klaar te maken voor de dag. Kleed je aan, doe je haar en poets je tanden – net zoals je zou doen wanneer je buiten de deur zou werken. Dit draagt namelijk bij aan je productiviteit! Je bent meer ready om aan de dag te beginnen als je deze stappen al hebt gezet. Ook koffie komt goed van pas bij de start van de dag, net zoals een ontbijtje. Pas dan neem je plaats op je bureauplekje, om gefocust aan je dag te beginnen. Je start je dag rustiger, wat je productiviteit en creativiteit ten goede komt.

Persoonlijkheid en sfeer

Je kantoortje thuis hoeft heus geen saaie plek te zijn. Richt het liever in naar jouw smaak! Geef bijvoorbeeld planten een plekje om voor levendigheid te zorgen. Verf de muur in je favoriete kleur. En kies natuurlijk voor comfortabel meubilair, waaronder tweedehands bureaustoelen. Richt je kantoor aan huis verder in met de benodigde apparatuur, zoals een laptop, scherm en speakers. Het ligt er maar net aan waar je kantoor precies aan moet voldoen. Zit je veel in calls? Dan is een goede koptelefoon een uitkomst. Met een noise cancelling koptelefoon kun jij je ook goed afsluiten voor omgevingsgeluid: ideaal als je moet werken terwijl je kids thuis zijn. Ga op die manier na wat telt. Zorg er dus in ieder geval voor dat je blij wordt als je om je heen kijkt in je werkplekje. Voel jij je er helemaal thuis? Anders is er vast nog een plekje te vinden voor meer gezelligheid. Plaats fotolijstjes in je kantoor met dierbare foto’s erin. Of haal wekelijks een verse bos bloemen om op je bureau neer te zetten!

Duidelijke planning

Productief kunnen werken heeft ook alles te maken met de planning die je voor jezelf opstelt. Is voor jou precies duidelijk wat je taken voor de dag zijn? Dan kun je actief en gericht aan het werk gaan. Stel dit dus eerst vast! Hier kun jij je werkdag bijvoorbeeld mee beginnen. Maak een to do list, waarbij je ook elke taak kunt afstrepen. Dat geeft voldoening! Hoe duidelijker de taak is, hoe beter. Probeer het uitschrijven hiervan daarom echt in je systeem te krijgen.

Photo Dreamstime.com

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.