massieve tafel

Massief houten tafel – welk proces gaat er aan vooraf

Een massief houten tafel is een mooi pronkstuk in je interieur. Maar er gaat een omvangrijk productieproces aan vooraf, voordat deze tafel bij jou in de eetkamer staat. Het begint natuurlijk met het kappen van de boom en vervolgens gaat de stam naar de zagerij. Daarna volgen nog een paar stappen, die ik graag nader toelicht.

Het zaagproces

Het verwerken van hout kan op verschillende manieren. Een belangrijk verschil is het zaagproces. In vaktaal heet het zagen ‘afkorten’ of ‘schulpen’. Schulpen is de klassieke zaagmethode, waarbij de stam met parallel geplaatste lintzagen in de lengte wordt doorgezagen. Afhankelijk van de afstand van de zagen wordt de dikte van het hout bepaald. De dikten wordt in duimen aangegeven zoals 1 of 2 duim. Eén duim meet 27 millimeter.

De meest gebruikte zaagmethode is het afkorten. De boomstam wordt dan tegen de zaag gereden. In tegenstelling tot schulpen wordt slechts één zaag gebruikt. Een variant van afkorten is de methode waarbij de zaag beweegt.

Houtsoorten

Voor massief houten tafels kunnen veel verschillende houtsoorten worden gebruikt. Bij boomstamtafels betreft het altijd hardhout. Hardhout komt van langzaam groeiende loofbomen en is zoals de naam aangeeft harder dan zachthout. Elke houtsoort heeft zijn eigen uiterlijk en structuur. Een boomstamtafel van eiken is wezenlijk anders dan een tafel gemaakt van iepenhout, notenhout, of esdoornhout. Zorg er wel voor dat het hout verantwoord is verkregen.

Afwerking van het blad

Ook de afwerking van het blad van een massief houten tafel kan op verschillende manieren. Kies je voor een identieke tafel met scheuren en knoesten in het zicht of wil je juist een gladgeschuurd blad met of zonder een laklaag. Natuurlijk is de grootte van de tafel essentieel, maar vooral de dikte van het blad geeft de tafel allure. Je kunt zelfs kiezen om schors aan de zijkanten te hebben. Wil je de tafel het liefst onbewerkt dan is een afwerking met een glazen plaat een optie.

Het onderstel van een massief houten tafel

Het onderstel vormt een wezenlijk onderdeel van de tafel. De keuze van metaal of hout ligt voor de hand. Bedenk dat het tafelblad een behoorlijk gewicht heeft. Dit betekent dat de constructie stabiel en stevig dient te zijn. Onderstellen zijn vaak in ‘U’, ‘V’ of ‘X’-vorm. De vorm is bepalend voor de uiteindelijke look van de tafel.

Heb jij een massief houten tafel in huis?


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Lees ook: 3 tips voor de aankoop van eetkamerstoelen

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.