chicks and roosters

Kippen in de tuin? Tips en tricks om kippen te houden!

Ben je van plan om kippen in de tuin te nemen? Dat is zeker mogelijk! Ideaal voor eieren, voor de opruiming van insecten en etensresten, of gewoon voor de gezelligheid. Lees je wel goed in, zodat je weet wat je te wachten staat en hoe je ze het best kunt verzorgen. Het zijn doorgaans niet erg veeleisende dieren, maar je wilt ze natuurlijk wel een mooi leven bieden. Dit zijn slimme tips.

Comfortabel kippenhok

Kippen vinden het prettig om een comfortabel huis te hebben. Hier kunnen ze zich in terugtrekken en hierin voelen ze zich veilig. De basis leg je dus met een mooi kippenhok! Hokken zijn er in allerlei soorten en maten te vinden. Als je er ruimte voor hebt, kun je een groot hok kiezen. En neem je een hok met of zonder ren? Bij Dierenverblijf is er een ruim aanbod, waarbij je het hok kunt selecteren dat het best bij je tuin past. In het hok kunnen ze altijd terecht om te schuilen of te slapen: ze zijn hier regelmatig te vinden. Zorg dat het hok er al staat voordat de kippen er zijn.

Ruimte om te scharrelen

Kippen houden wel van een beetje beweging! Zorg daarom dat ze lekker veel ruimte hebben om te scharrelen, want dit maakt je ze gelukkig. Je kunt ze rond laten lopen in een ren: dit is in ieder geval een vereiste naast een hok. Maar het is nog beter als je de kippen vrij laat rondlopen in je tuin. Als je een heel kleine tuin hebt, is het dus niet zo verstandig om (veel) kippen te nemen. In een wat ruimere tuin kan het echter prima! Sluit je tuin goed af, zodat de ze niet op bijvoorbeeld de weg terecht kunnen komen.

Oppassen met giftige planten

Lopen je kippen vrij rond? Dan is het slim om te controleren of je tuin vrij is van giftige planten. Dit moet je tevens niet aan ze voeren, dus let hier dubbel op. Verschillende planten en andere voedingswaren zijn giftig voor kippen, waaronder abrikozen, bonen, varens, vingerhoedskruid en azalea. Zoek dit vooraf goed uit en houd optioneel een lijstje bij van de planten die je niet in je tuin moet hebben staan.

Schuilplekjes voor de kippen

Wat juist wel weer nodig is in je tuin? Verschillende schuilplekjes, zelfs als je een goed hok hebt staan. Ze schuilen namelijk het liefst in meerdere hoekjes. Zo zitten ze ook graag schuil onder een heg of onder planten. Een kale tuin past dus niet goed, je hebt begroeiing nodig. Dit draagt bij aan een comfortabele leefomgeving voor je kippen.

Meerdere kippen

Kippen zijn sociale dieren. Daarom neem je altijd meerdere kippen in je tuin. Een enkele kip kan behoorlijk eenzaam worden. Het liefst leven ze in een groepje: neem daarom ook meer dan twee kippen, dus neem er bijvoorbeeld vier of zes. Het ligt er ook weer aan wat het best past in je tuin.

Voeding en drinken

Uiteraard moeten je kippen genoeg te eten en drinken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een watertoren of -bak. Wat betreft voeding kun je een heleboel lekkers aan je kip geven: ze zijn dol op de meeste etensresten (behalve dus de restjes die giftig voor ze zijn). Een kip eet groenvoer, zaden, granen en insecten. Bied dit allemaal aan!

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.