Hard water Dit zijn de voordelen van een waterontharder

Hard water? Dit zijn de voordelen van een waterontharder

Iedereen heeft wel eens gehoord van hard water. Maar wat is dat nu precies en is het schadelijk voor de gezondheid? In dit artikel leg ik je het graag uit en vertel ik je ook wat de voordelen van een waterontharder in huis zijn.

Wat is hard water?

We spreken over ‘hard water’ als er in het leidingwater veel (calcium en magnesium) te vinden is. Deze kalk komt in het leidingwater terecht omdat het water in Nederland grotendeels uit de bodem wordt gewonnen. Vroeger lag Nederland natuurlijk onder zeeniveau. De resten van schelpen en schaaldieren zijn dan ook nog steeds nog te vinden in onze bodem en zorgen voor verschillende kalklagen in de bodem. Deze kalk kwam zodoende in ons water terecht met alle gevolgen van dien. De hardheid van water verschilt per gebied in Nederland, in sommige delen van Nederland is het water harder dan in andere delen. Hoe hard het water is geven we aan door middel van een dH-schaal:

  • 0-4 dH        zeer zacht
  • 4-8 dH        zacht
  • 8-12 dH      gemiddeld
  • 12-18 dH    vrij hard
  • 18-30 dH    heel hard

Is hard water schadelijk voor de gezondheid?

Kalk is geen schadelijke stof voor onze gezondheid. Sterker nog, in een gebalanceerd dieet zit ook voldoende calcium en magnesium. Zowel mens als plant zijn dus gebaat bij het kalk dat er in het water zit. Maar het aandeel van calcium en magnesium in leidingwater is zo laag, dat het bij het drinken van 2 liter water uit de kraan, slechts 5-6% dekt van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het is dus verstandiger om voldoende melk(producten), brood en graanproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten te eten en drinken.

Waarom een waterontharder in huis?

Als het kalk in het water dan niet schadelijk is voor je gezondheid, waarom zou je er dan een waterontharder kopen? Hard water is dan wel niet schadelijk voor de gezondheid, maar het heeft toch ook veel nadelen. Denk daarbij aan de kalkaanslag in je huishoudapparaten, zoals koffieapparaat en wasmachine en op je sanitair en tegels in badkamer en keuken. Wanneer water warm wordt, verdampt dit en blijft de kalk achter. Hoe harder het water, des te meer kalk. Deze kalk is moeilijk te verwijderen en kan er voor zorgen dat apparatuur stukgaat. Dit is te voorkomen door een waterontharder aan te schaffen.

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat water filtert met harskorrels. Deze korrels hebben als eigenschap om het calcium en magnesium op te nemen uit het water. De harskorrels worden vervolgens schoongespoeld met zout. Deze filtermethode zorgt ervoor dat er geen kalkmoleculen meer in jouw leidingwater zitten.

Wat kost een waterontharder?

Gelukkig zijn de kosten van een waterontharder niet al niet hoog. Maar er zijn wel een aantal kosten die erbij komen wanneer je een waterontharder laat installeren in je huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de waterontharder installatiekosten, het onderhoud en ook het zout in de ontharder moet zo nu en dan worden bijgevuld. Daar tegenover staat wel dat een goede waterontharder voorkomt dat het harde water in de leiding je apparatuur stukmaakt. Deze zullen dus veel langer meegaan, nadat je een ontharder hebt laten installeren.

Weet jij hoe hard het water in jouw regio is?

Uitgelichte afbeelding van Unsplash

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.