Deurbeslag

Nieuw huis gekocht? Vergeet dan niet je deurbeslag te vervangen

Bij de aankoop van een nieuw huis zijn er veel verschillende soorten kosten die op je afkomen. Denk bijvoorbeeld aan verf, vloerbedekking, raambekleding en wellicht ook nieuwe meubelen. Vaak wordt hierbij nieuw deurbeslag vergeten. Zonde, want mooie deurklinken maken niet alleen je huis af, maar kunnen ook veel problemen voorkomen.

Waarom nieuw deurbeslag?

Natuurlijk is het een beetje afhankelijk van de staat en leeftijd van je nieuwe huis. In een nieuwbouwhuis zal uiteraard alles gloednieuw zijn en zul je dus niets hoeven te vervangen. Maar koop je een bestaand huis, dat al wat ouder is, dan is het een goed idee om al het raam- en deurbeslag even goed na te lopen. Want ook het beslag kan op den duur slijten en daar is weinig aan te doen. Het nadeel van versleten beslag is dat de ramen en deuren minder goed zullen sluiten. Dit kan onnodig tocht opleveren of gevaar op inbraak. Maar een ongluk kan ook in een klein hoekje zitten, waardoor je bijvoorbeeld het slot van de WC opeens niet meer open krijgt of je sleutel in de voordeur blijft steken. Om dit te voorkomen is het aan te raden nieuw beslag te kopen. Het is even een extra investering, maar daarna zul je er jaren plezier van hebben.

Deurbeslag in de juiste stijl

Misschien heb je een huis gekocht uit de jaren ’30. Dan wil je waarschijnlijk ook kiezen voor deurklinken uit diezelfde tijd. Deze waren voorheen wel tweedehands te vinden, maar je wilt natuurlijk liever een heel nieuwe deurklink. En nieuwe originele deurklinken uit deze tijd zijn niet te betalen. Gelukkig is dat veranderd en zijn er ook natuurgetrouwe oude retrodeurklinken, van met name jarendertigwoningen, gloedje nieuw verkrijgbaar.

Naast het vervangen van deurklinken en sloten, is het ook goed om te kijken hoe de staat is van je raambeslag. Denk daarbij aan goede raamsluitingen maar ook raamuitzetters, scharnieren en sloten.

Waar moet je op letten bij het kopen van goed beslag

Als je nieuw beslag voor je ramen en deuren wilt kopen, is het goed om van te voren een paar dingen voor jezelf op een rijtje te hebben, zoals de juiste maat, het materiaal, de kleur en de afwerking.

De juiste maatvoering

Als je nieuw deurbeslag gaat aanschaffen, is het goed om te weten met op welke maten je moet letten. Dit zijn er een aantal, dus die leggen we hier kort even voor je uit. De afstand tussen het midden van het krukgat en het midden van het profielcilinder, noemen we de PC maat. Deze is belangrijk voor de plaatsing van het slot. De dikte van de deur, bepaalt de lengte van de schroeven, die je nodig hebt. Tot slot is er nog het gatenprofiel: dit is de afstand van de bovenste schroef tot het midden van het krukgat en de afstand van het midden van het krukgat tot de onderste schroef. Dit is belangrijk om de juiste afdekplaat te kunnen plaatsen.

Het materiaal

Voor het bepalen van het juiste materiaal moet je je afvragen of het beslag binnen of buiten gebruikt wordt. Sommige materialen beschadigen ook sneller dan andere of zijn onderhoudsgevoelig. Veel voorkomende materialen die gebruikt worden zijn roestvast staal, ijzer en messing. Deze materialen zorgen voor een stevige deurknop of klink en zullen ook niet snel zo snel beschadigen.

De kleur

Recent hebben wij zelf de deurklinken vervangen, omdat wij de kozijnen van de deuren van lichtgrijs naar antraciet heben overgeschilderd. Het zilveren beslag stak toen ineens zeer af tegen de deuren. Nu met zwarte deurklinken ziet het er meteen weer een stuk beter uit. Andere kleuren waarin je beslag vaak ziet zijn koper en goud. Het is dus geheel afhankelijk van de stijl en smaak van jouw huis, waarvoor je kiest.

De afwerking

Ook hierin zijn verschillende keuzes te maken. Ga je voor een moderne look, dan kies je waarschijnlijk voor een strakke afwerking, terwijl je bij een ouder huis sneller kiest voor een ronde of ovale vorm.

Eindconclusie

Heb je net een nieuw huis gekocht, vergeet dan niet om je deur en ramen te voorzien van nieuw beslag. Er zijn veel verschillende soorten beslag te vinden, in allerlei soorten, maten, materialen en kleuren. Zo is er voor elke interieur en smaak wel iets te vinden en loop je niet het risico om buitengesloten te worden.


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

2 thoughts on “Nieuw huis gekocht? Vergeet dan niet je deurbeslag te vervangen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.