kindvriendelijke tuin

De kindvriendelijke tuin

Je bent net trotse ouder geworden van een prachtig kind en je woont samen met je partner in een huis met een tuin. Tijdens de zomerdagen wil je dan natuurlijk zoveel mogelijk van je tuin genieten, in de zon. Om je kind de vrijheid te geven en niet constant op te hoeven letten, kun je je tuin kindvriendelijk inrichten. Maar hoe ziet een kindvriendelijke tuin er dan uit? In deze blog leggen we uit hoe jij je kind zorgeloos in de tuin laat spelen.

Vermijd gevaarlijke plekken

Een kindvriendelijke tuin is een veilige tuin. Het is daarom belangrijk om de gevaarlijke plekken en materialen te vermijden. Begin bij de ondergrond. Een tuin met veel gras is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook veilig voor kinderen. Wanneer hij of zij valt gebeurt dit op gras en niet op harde tegels. Zet daarom het terras vol met tuinmeubelen als een comfortabele loungeset. Zo blijft er weinig speelruimte over op de tegels en kiezen kinderen sneller voor het gras. Groei de rest van de tuin vol met gras, bloemen en planten.

Het is een groot risico om in de tuin een vijver te hebben wanneer een kind aanwezig is. Het is mogelijk om dit volledig dicht te gooien met aarde. Het kan alleen voorkomen dat jaren daarna nog gaten in de grond ontstaan in het gras op de plek van de oorspronkelijke vijver. Wanneer je dit zonde vindt, is een andere mogelijkheid om een sterk hek eromheen te plaatsen. Hierdoor zal het kind niet in contact komen met de vijver en wanneer hij of zij oud genoeg is, is het ook weer makkelijk weg te halen. Als je kind niet kan zwemmen en je hem of haar uit het oog verliest, mag hij of zij er natuurlijk niet in vallen.

Een speelplaats voor de kinderen

In een kindvriendelijke tuin mogen plekken waar het kind kan spelen niet ontbreken. Een bekend voorbeeld is de zandbak. Een goede manier om dit in de tuin te verwerken is door het te bouwen in een vlonder met een afsluitende klep die aan de hand van een hendel opengemaakt kan worden. Wanneer jouw kind niet in de zandbak aan het spelen is behoudt je nog wel het mooie design van de tuin.

Heb je nou iets meer ruimte? Dan is een klimhuis met een schommel en eventuele glijbaan een mooie optie. Let hierbij wel op de veiligheid van het speelhuisje. Het moet goede handgrepen hebben om aan vast te houden, een structuur zonder scherpe randen en het moet een veerkrachtig materiaal onder de glijbaan hebben voor het voorkomen van ongelukken.

Veel kinderen zijn gek op dieren, klein en groot. Voor konijnen heb je niet veel ruimte nodig. Deze kunnen in een mooi hok met ren in de tuin. Kinderen kunnen hier fijn mee spelen en het zal ook een positieve werking op hun ontwikkeling. Zij voelen zich bijvoorbeeld veilig bij een dier of het leert ze wat verantwoordelijkheid is. Maar natuurlijk kan een kind een huisdier niet volledig zelf verzorgen maar wel onder begeleiding. Een konijn is hiervoor de perfecte optie. Let wel goed op wat voor konijn je koopt. Jonge konijnen zijn erg fragiel en hebben een kwetsbaar skelet. Het is dus beter om een volgroeid konijn te kopen die eerder tegen een stootje kan dan een pasgeboren.

En mocht je even willen chillen in de tuin, hang dan een mooi hangmat op. Leg er wat kussentjes in en zorg voor wat lekkers en genieten maar!

Uitgelichte foto: Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.