CV Onderhoud

CV-onderhoud, want op een koude douche zit niemand te wachten

Wil je net lekker onder de warme douche springen, krijg je een bak koud water over je heen. We hebben het allemaal weleens meegemaakt: het is geen pretje. Maar voorkomen is eigenlijk best simpel: met periodiek cv-onderhoud houd je een koude douche én allerlei andere narigheid, zoals brand en koolmonoxidevergiftiging, buiten de deur.

CV-onderhoud, want op een koude douche zit niemand te wachten

Cv-onderhoud

Een slecht onderhouden, oude of verkeerd geïnstalleerde cv-ketel kan voor heel wat ellende zorgen. Zo heb je hiermee meer kans op storingen en moet je waarschijnlijk ook dieper in de buidel tasten als de energierekening op de mat ligt. Periodiek cv-ketelonderhoud zorgt er namelijk voor dat je cv veilig én zuinig blijft werken.

Hoe vaak is cv-onderhoud nodig?

Volg altijd de richtlijnen van de fabrikant van je cv-ketel. Hierin staat hoe vaak je de ketel moet laten onderhouden. Dit kan variëren van elk jaar, tot een twee- of driejaarlijkse onderhoudsbeurt.

Kies een erkende vakman

Laat het onderhoud altijd uitvoeren door een betrouwbare en erkende installateur. Dit is immers een klus waar je écht niet op wil beknibbelen. Zorg dat de installateur aangesloten is bij installatiebranchevereniging Techniek Nederland of geregistreerd staat als InstallQ Erkend Installateur. Zo weet je zeker wat voor vlees je in de kuip hebt.

Onderhoudscontract: wel of niet doen?

In plaats van elke één, twee of drie jaar opnieuw een vakman te zoeken, kun je ook een onderhoudscontract of een abonnement op cv-onderhoud afsluiten. Zulke abonnementen kosten vaak maar een paar euro per maand. In ruil daarvoor heb je de garantie dat je ketel tijdig onderhouden wordt, zonder dat je er enig omkijken naar hebt. Dit voorkomt dat je langere tijd onder een koude douche zal moeten staan.

Hoe het werkt?

De monteur neemt contact met je op wanneer het weer tijd is voor een onderhoudsbeurt. Jullie plannen dan samen een afspraak in. Tijdens het bezoek controleert en reinigt de monteur de cv-ketel. Voordelen van zo’n abonnement of service:

 • Bij een storing krijg je voorrang op mensen zonder contract.
 • Je ziet nooit een onderhoudsbeurt over het hoofd.
 • Soms staat er in de garantievoorwaarden dat je cv-ketel (twee)jaarlijks geïnspecteerd moet worden door een erkend installateur. Met een abonnement kom je nooit in de problemen met de garantie van je ketel.
 • De koolmonoxidewaarden worden regelmatig gecheckt.
 • De monteur garandeert dat je ketel veilig gebruikt kan worden en goed is aangesloten.

Ook voor nieuwe of moderne cv-ketels is onderhoud een must: je ketel kan immers verkeerd geïnstalleerd en daarmee gevaarlijk zijn.

Conclusie

Je cv-ketel tijdig en regelmatig laten onderhouden door een vakman bespaart je een hoop knaken en kopzorgen:

 • Een goed onderhouden cv verbruikt minder energie.
 • De ketel gaat langer mee.
 • Onderhoud voorkomt dat vervelende of gevaarlijke situaties kunnen ontstaan, zoals zonder warm water komen te zitten, brand in huis of koolmonoxidevergiftiging door een lekkage.
 • Het voorkomt ook problemen met de garantie op je ketel en de onderdelen.
 • Er is minder kans op storingen.
Spread the love

One thought on “CV-onderhoud, want op een koude douche zit niemand te wachten

 • Lisanne Bons says:

  Dit doen we echt jaarlijks. Mijn dochter is gebeuren toen het -10 was. En toen stopte de cv. Niet leuk met een baby die nog geen dag oud is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: