Waar moet je op letten als je een nieuwe CV ketel koopt?

Waar moet je op letten als je een nieuwe CV ketel koopt?

Voor vele niet de leukste aankoop van je huis, maar eens de 15 tot 20 jaar zul je er toch aan moeten geloven; een nieuwe CV ketel. Leuk is dan ook niet het goed woord, maar essentieel wel, want met een kapotte CV ketel wil je ook niet zitten. Daarom een paar punten waarop je moet letten als je een CV ketel koopt.

Wat doet de CV ketel

Voordat je een nieuwe CV ketel gaat aanschaffen is het goed om te weten wat de CV ketel in huis precies doet. Je zult dan beter inzien waarom het de investering waard is, of misschien ook juist niet. Deze ketel zorgt ervoor dat je water verwarmd wordt. De afkorting CV staat dan ook voor Centrale Verwarming. Deze ketel zorgt er dus voor dat je verwarming in huis voorzien wordt door warm water. In de zomer misschien niet zo belangrijk, maar als je CV ketel in de winter stuk gaat, dan besef je weer hoe fijn het is dat je een goede CV ketel in huis hebt.

Hoe werkt de CV ketel?

Het principe is eigenlijk vrij simpel. Wanneer je de thermostaat in de kamer omhoog draait, zal de CV ketel aangaan. Het water in de ketel wordt dan verwarmd door een brander die werkt op aardgas of stookolie. Als het water in voldoende is opgewarm, stroomt het dit naar de verwarmimg en zal de kamer worden verwarmd. Het water weer is afgekoeld, stroomt naar de ketel om opnieuw verwarmd te worden. Heeft de thermostaat in de kamer de juiste temperatuur, dan de brander worden gestopt en zal het water in de ketel niet meer opgewarmd worden.

Help mijn CV ketel moet worden verangen

Een CV ketel gaat ongeveer 15 jaar mee. Het is belangrijk om hem in de tussentijd regelmatig te laten controleren. Want als je iets niet wil, is het wel in de winter zonder warm water en verwarming zitten. Het is mij eens overkomen en helaas kan het soms dagen duren voordat de monteur kan langskomen.

Vroeger kwam er ook een monteur langs die je CV ketel dan verving, zonder dat je enige inspraak had op het merk of uitvoering. Tegenwoordig is dat wel anders en kun je online je eigen ketel uitzoeken, die het beste bij je past qua wensen en budget

Voor welke CV ketel kies je?

Het verschilt natuurlijk per woning en zijn bewoner(s) welke CV ketel het beste bij jullie wensen. Het belangrijkste is dat de ketel het benodigd vermogen heeft, de gewenste CW klasse, en eventueel ook de vloerverwarming, of een combinatie van vloerverwarming en radiatoren. Tot slot kun je er tegenwoordig ook voor de optie kiezen om je ketel via de smartphone te bedienen.

Hoeveel kilowatt moet de ketel kunnen leveren?

Een van de eerste technische zaken waar rekening mee moetn houden bij een nieuwe CV ketel is het benodigd vermogen, voor het verwarmen van de woning. Dit wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Het benodigd vermogen wordt bepaald aan de hand van het aantal kubieke meters van je huis. Benieuwd hoeveel vermogen jouw ketel nodig heeft om jouw huis te verwarmen? Hieronder vind je een handige richtlijnen:

Inhoud woning in m³Vermogen in kW
250 tot 425m³18 kW
425 tot 625m³24 kW
625 tot 900m³30 kW
900 tot 1.075m³45 kW

De CW-klasse (comfort warm water klasse)

Naats het vermogen hebben de CV ketels ook een CW-klasse. De CW-klasse geeft aan hoeveel warm tapwater de ketel in liters per minuut (bij een bepaalde temperatuur) kan leveren. Aan de hand van de CW-klasse kan eenvoudig worden afgemeten of de ketel geschikt is voor al het warme water uit de kraan. Onderstaande tabel geeft aan welke CW-klasse waarvoor geschikt is. Combiketels beginnen altijd vanaf CW-klasse 3 (1 en 2 worden gebruikt voor geisers):

CW-klasseLiters per minuut (40ºC)Vultijd bad (100 liter)Meerdere tappunten tegelijk
CW31012 minutennee
CW412,511 minutennee
CW5167 minutenbeperkt
CW6205 minutenja

Vaak gaan de CW-klasse en ketelvermogen hand in hand, waarbij een hogere CW-klasse ook een hoger ketelvermogen betekent. Dit geldt echter niet voor elke HR ketel.


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Uitgelichte foto: Shutterstock

Spread the love

One thought on “Waar moet je op letten als je een nieuwe CV ketel koopt?

  • Goed om te weten hoeveel kilowatt een ketel moet kunnen leveren. Onze woning is gelukkig niet zo groot, dus de keuze voor het vermogen is snel gemaakt. We vinden het wel belangrijk dat de vultijd snel is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.