Kijk je mee? Nationale Kinderherdenking op 4 mei

Kijk je mee? Nationale Kinderherdenking op 4 mei live uitgezonden

Als één van de nationale herdenkingen gaat de Nationale Kinderherdenking (NKH) op 4 mei dit jaar door. Ondanks alle coronabeperkingen. De herdenking voor, door en met kinderen wordt op 4 mei van 19:30 tot 20:15 live en op een interactieve manier op Omroep West en op Nationalekinderherdenking.nl uitgezonden. Tijdens de herdenking laten we zien dat iedereen het verschil kan maken. Dat het zin heeft om je uit te spreken en te vechten voor wat je belangrijk vindt. Hoe klein je ook bent. Herdenk je mee?

Nationale Kinderherdenking

Om families en kinderen toch de mogelijkheid te geven dit jaar stil te staan bij onze vrijheid, wordt de NKH dit jaar op 4 mei live uitgezonden. Dit zal gebeuren vanuit Madurodam in Den Haag. De meeste herdenkingen zijn ook dit jaar vanwege de coronacrisis afgelast of vinden met grote beperkingen plaats. De NKH zal dit jaar niet de duizenden kinderen op het voorplein van Madurodam ontvangen, maar met een live-uitzending en interactieve vragen op Instagram kunnen kinderen en families thuis vanaf de bank alsnog met elkaar in gesprek gaan over begrippen als oorlog, leven in vrijheid en de vraag hoe kinderen zelf iets kunnen bijdragen. De herdenking is opgebouwd uit verschillende vaste rituelen, waaronder de 2 minuten stilte, de kranslegging en kleine verhalen van toen en nu, maar bevat ook veel nieuwe onderdelen. 

Programma NKH

De herdenking staat in het teken van een (online) zoektocht in een leeg Madurodam. Want waarom en wat herdenken we eigenlijk op 4 mei? De 12-jarige Zoë gaat op zoek en leert tijdens haar zoektocht meer over het verhaal van George Maduro, zij ontmoet de burgemeester van Madurodam en zij vindt aangrijpende foto’s van kinderen in de oorlog. Langzaam komen er meer mensen in Madurodam. Een koor van 30 kinderen zingt het nieuwe herdenkingslied, dat muziekproducent Eric van Tijn speciaal voor de NKH schreef. De 13-jarige Naya vertelt over haar vlucht uit Syrië. Om acht uur volgen de twee minuten stilte. De taptoe zal worden gespeeld door de 11-jarige Sebastiaan, de jongste taptoespeler ooit. Daarna wordt een krans gelegd in Madurodam en is er een speciaal eerbetoon. Dit is bedacht en uitgevoerd door kinderen. 

Speciaal eerbetoon bedacht door kinderen

Het eerbetoon geeft kinderen de kans om op hun eigen manier te herdenken. Bijna 100 kinderen gingen afgelopen weken aan de slag met de vraag waarom kransen tijdens herdenkingen gelegd worden. En hoe zouden zij zelf een eerbetoon vormgeven? Ze bedachten met elkaar een concept gebaseerd op een grote vrijheidsvogel. Tijdens het eerbetoon lopen kinderen uit het hele land in duo’s door alle paden van Madurodam, als symbool voor heel Nederland. Ze dragen ieder een zelfgemaakte vogel en plaatsen deze bij de grote vogelsculptuur die midden in Madurodam staat.

Kijk op 4 mei van 19:30 tot 20:15 live en op een interactieve manier op Omroep West en op www.nationalekinderherdenking.nl

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: