Review | Denk als een kunstenaar – Will Gompertz

Denk als een KunsteaarNiet vaak lees je een boekreview op Mama’s Liefste. Dat is niet omdat ik niet van lezen hou, maar meer omdat ik daar de laatste jaren eigenlijk alleen maar toe kom als ik op vakantie ben (zonder kinderen). Maar vandaag bespreek ik graag het boek Denk als een Kunstenaar van Will Gompertz. Gisteren was hij in Amsterdam en gaf een lezing voor Zin over zijn nieuwste boek in de bibliotheek bij Meulenhoff Boekerij en ik mocht daarbij aanwezig zijn.

Will Gompertz (1964) is redacteur kunst bij de BBC en werkte zeven jaar lang bij de Tate Gallery in Londen. Hij schrijft voor The Guardianen The Times, geeft lezingen en is een geweldige performer – hij wordt wel de eerste kunsthistorische stand-up comedian genoemd. Zijn eerste boek, Dat kan mijn kleine zusje ook, is een bestseller. Nu heeft hij een tweede boek geschreven Denk als een Kunstenaar – iedereen kan creatief en inspirerend zijn.

Will is er namelijk van overtuigd dat iedereen creatief is, net als kunstenaars en dat het aan te leren is. Hij begint zijn lezing met een anecdote over een bevriend echtpaar, wiens zoon net eindexamen gedaan heeft. Een erg goede student is hij nooit geweest en zijn ouders zijn daarom wat bezorgd over de uitslag. Zijn vriDenk als een Kunstenaarend heeft een uitstekende uitslag gekregen met meerdere A-star scores (dit is het hoogste cijfer dat je in Engeland kunt halen voor een test, daarna volgt A,B,D,E,F(ail) en U(nclassifed)). Zijn uitslag is helaas wat minder, m
aar speldt wel de woorden BEEF DUDE 🙂
10 jaar later blijkt de A-star boy te werken op een groot advocatenkantoor en verveld zich te pletter terwijl BEEF DUDE werk in LA als filmschrijver en dramadocent op een school en een goed leven daar heeft. Hiermee zegt Wil Gompertz aan dat alleen met leren op school en hoge cijfer halen geen garantie is tot een gelukkig leven.

In zijn boek en lezing neemt hij ons mee langs 10 stellingen wat er nodig is om te creatief te lezen denken. Aan de hand van schilderijen, foto’s en kunstvoorwerpen van de grote kunstenaars uit onze geschiedenis legt bij zijn stellingen uit op een zeer geestige en enthousiaste manier

  1. Een kunstenaar is ondernemend
  2. Een kunstenaar faalt niet
  3. Een kunstenaar is oprecht nieuwsgierig
  4. Een kunstenaar jat
  5. Een kunstenaar is sceptisch
  6. Een kunstenaar denkt in grote gehelen en kleine details
  7. Een kunstenaar heeft een gezichtspunt
  8. Een kunstenaar is dapper
  9. Een kunstenaar neemt de tijd om na te denken
  10. Alle scholen zouden kunstacademies moeten zijn

Met name de laatste stelling maakt nogal wat vragen los in het publiek. Wat Gompertz er mee wil zeggen is dat scholen veel meer het creatief denken van de kinderen zou moeten stimuleren. Het enkel leren van feiten en blokken voor examens brengt geen creatieve mensen voort. Uiteraard is kennis heel belangrijk, maar als kinderen meer vanuit hun eigen nieuwsgierigheid (punt 3) op onderzoek zouden gaan. Op deze manier komen ze ook aan de kennis. Zeker in de tijd waarin we nu leven is kennis binnen handbereik met Google en Wikipedia op elke smartphone. Scholen zouden kinderen nooit het gevoel moeten geven dat ze falen (punt 2) door het geven van lage cijfers. Daarmee haal hun zelfvertrouwen weg en zal het moeilijker worden op ondernemend (punt 1) en dapper (punt 8) door het leven te gaan. Juist door de nieuwsgierigheid stel je jezelf de belangrijkste vragen en blijf je sceptisch (punt 5) en kun je het grote geheel zijn, maar juist ook het belang van de details (punt 6). Dit geeft je je gezichtspunt (punt 7) en je eigen richting in het leven.
Met deze punten in het achterhoofd is het goed om nog eens kritisch te kijken naar ons schoolsysteem. Will vertelde dat hij binnenkort om tafel gaat met de onderwijsinstellingen in Groot Britannie. Misschien is het een goed idee om hem in Nederland ook eens uit te nodigen voor een soortgelijk overleg.

De lezing duurde ruim 1,5 uur en we hebben allemaal geboeid naar hem geluisterd. Na afloop kregen we zijn nieuwste boek, die hij voor iedereen signeerde.

IMG_6306
Uiteraard heb ik het boek nu nog niet gelezen, maar ga dat zeker tijdens mijn aankomende vakantie volgende week doen. Want als hij net zo schrijft als hij kan vertellen dan zal het een inspirerend en vrolijk boek zijn.

Het boek Denk als een Kunstenaar is vanaf morgen verkrijgbaar in de boekhandels en op Bol.com

AUTEUR; Will Gompertz
TAAL; Engels en Nederlands
DRUK: 1
UITGAVE: Paperback met flappen
VERTALING: Jacques Meerman
ISBN10: 9029090561
ISBN13: 9789029090568
PRIJS: € 17,50

Spread the love

2 thoughts on “Review | Denk als een kunstenaar – Will Gompertz

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.