Nu de warmte weer een beetje over is, lijkt iedereen dit weekend wel in de opruim-modus te zijn. Op mijn Facebook tijdlijn zie verschillende post voorbij komen met foto’s en tips. Ook wij hadden dit weekend niets gepland en aangezien het buiten zelfs een beetje regende, stroopte wij de mouwen ook eens flink op en gingen aan de slag. Hierbij onze opruim tips en hoe we het ook opgeruimd gaan houden.Opruim tipsDe afgelopen tijd was de klad er weer een beetje ingekomen. We waren veel op pad en met het mooie weer ook veel buitenshuis. Binnen stapelde de rommel zich steeds meer en meer op. Tijd dus om er even flink tegen aan te gaan en orde in deze chaos te brengen. Want chaos in huis, is ook chaos in je hoofd.

Waar te beginnen met opruimen?

Vaak begin ik met opruimen en raak dan afgeleid door wat ik tegenkomen. Om te voorkomen dat ik blijf hangen in andere bezigheden, probeer ik het opruimen voor mijzelf een beetje te ordenen. Dat doe ik op 2 verschillende manieren;

Rondom opruimen

 1. Begin in de ene hoek van de kamer en werk zo de kamer rond.
 2. Pak op wat je tegenkomt en niet op zijn plek ligt.
 3. Ruim het op, waar het wel hoort of gooi het weg.
 4. Ga meteen terug naar de plek waar je gebleven was.

Tip; neem een vuilniszak, doekje en allesreiniger mee. Dan kun je meteen van alles weggooien en schoonmaken, in een moeite door.

Opruimen vanuit het midden

 1. Gooi / leg alles dat niet op de juiste plek ligt in het midden van de kamer of op tafel.
 2. Sorteren de stapel. Kleding bij kleding, speelgoed bij speelgoed, papier bij papier enz. enz.
 3. Breng de gesorteerde spullen in een keer naar de plek waar het hoort en ruim ze op.

Tip; zorg voor diverse dozen / manden / tassen om de gesorteerde spullen in te verzamelen. Dat is makkelijker om alles te verplaatsen.

Hoe houden we het opgeruimd?

Het is fijn om nu in een opgeruimde omgeving ons zelf te bewegen. Alles wat kwijt was, is weer gevonden en als we iets zoeken, ligt het op de plek waar het hoort. Maar de grote kunst is nu om het zo te houden. We hebben er vanmiddag met z’n alle over gehad en afspraken gemaakt.

 1. Als je iets gebruikt hebt, terug leggen waar je het vandaan hebt gehaald.
 2. Kleren meteen in de wasmand doen, vaat in de afwasmachine en jassen/schoenen in de gang.
 3. Speelgoed en kleding dat naar boven moet, in je eigen mand onder de trap doen en aan het einde van de dag mee naar boven nemen.
 4. Schoonmaakster regelen (dit hadden we voorheen en dwong ons om de avond voor haar komst op te ruimen)
 5. Als de kamers op zondagavond netjes opgeruimd zijn €0,50 extra zakgeld.

Tip: voor het opruimen van al die spullen heb ik mooie manden gevonden van het merk Lässig; een wasmand voor de was, een toebox voor het speelgoed en manden om de spullen mee naar boven te brengen. De meiden hebben allebei hun favoriete dier uitgekozen.
lässig manden

Deze manden zijn gemaakt van stevig polyester en helemaal plat te vouwen als je hem niet gebruikt. Ze zijn licht gewicht en dus makkelijk te dragen. De wasmand heeft slimme handvatten die je inklapt om de wasmand iets af te sluiten. De kleine opbergbox past ook in de IKEA Expeditie kast. Verder zijn ze volledig afwasbaar en houd je ze makkelijk schoon. Deze manden zijn onder andere verkrijgbaar bij Eerlijk Speelgoed en Fonq

Opruim tips van andere mamaboggers die ik dit weekend toevallig ook tegenkwam

Wat is jouw beste opruimmethode?

Spread the love

34 Comments on Opruim tips! Zo pakken wij dat aan!

 1. Als ik eenmaal begin te op te ruimen, en een echte opruimwoede heb, haal ik ook echt alles overhoop. Dan begin ik ook plekjes op te ruimen dat ik beter niet had kunnen doen. Kasten die ik beter dicht had kunnen laten zitten etc. Zo maak je eigenlijk eerst alleen maar meer rommel 😛 Maar na de tijd voelt het wel altijd heel lekker 😀 Die manden zien er trouwens hartstikke lief uit 🙂

 2. Die tip van het extra zakgeld vind ik wel een goede. Niet dat ik mijn man zakgeld geef, maar later voor de kids. Ik moet eerlijk zeggen dat bij ons het gelijk opruimen van de spullen als je ze niet meer nodig hebt een hoop rotzooi verminderd.

 3. Wat een leuke bakken! Ik hou van bakjes en mandjes. Zo zorg ik ervoor dat alles een eigen plekje heeft en makkelijker op te ruimen is. Een goede methode heb ik niet echt. Doen wat nodig is, dat is hoever ik kom haha.

 4. Wat een goede tip om op te ruimen van uit het midden. Ik doe het nu altijd per kamer maar vaak verplaats ik dan dingen van de ene naar de andere kamer haha.

 5. Fijne tips! Ik ga ook meestal zo te werk. Met de klok mee opruimen en je spullen sorteren in diverse dozen is een prima opruimmethode. Ik maak vaak een doos met ‘naar boven verplaatsen’, ‘weggeven’ en ‘weggooien’.

 6. Mijn belangrijkste tip is om op te ruimen als de kinderen en partner er niet zijn… Die van mij willen tenminste altijd alles houden zelfs als ze vergeten waren dat ze het hadden! Dat werkt echt heel slecht en belemmerend bij het opruimen.

 7. Handige tips. Opruimen is niet mijn favoriete bezigheid, maar ik gebruik ongeveer dezelfde methodes als jij om mijn studentenkamer opgeruimd te houden.

 8. Heel herkenbaar. Ik moet er ook aan beginnen. Een verjaardag dit weekend is ook een goede stok achter de deur haha. Die manden zien er wel echt super cute uit.

 9. Opruimen gaat het best zonder baby en peuter in de buurt. Ik merk dat ik altijd een paar plekken heb die snel rommelig worden die moet ik echt dagelijks opruimen anders krijg je stapels. Nu dat daadwerkelijk dagelijks doen. 😉

 10. Hier ben ik hoog nodig toe aan een flinke aanval van opruimwoede. Het is momenteel vooral stapeltjes verplaatsen van kamer naar kamer. :S gewoon geen zin om, vooral papierwerk, uit te zoeken.

 11. Ik ben heel slecht in opruimen. Maar als ik dan een opruimwoede krijg dan gooi ik ook heeeeeeeel veeeeeeel weg. Vooral nu ik blog overal ligt wat…..pff soms zie ik door de bomen het bos niet meer.

 12. Goeie tips heb je gegeven! Ik ben zelf echt van het opruimen, het geeft mij daarna altijd een heel positief gevoel dat alles weer schoon is. En onnodige dingen zijn weggegooid.

 13. Handige tips, alleen dat in het midden opruimen vind ik best lastig. Ik begin meestal gewoon in de hoeken. Mijn beste opruim methode, niks meer bijhouden en heel veel weg gooien.

 14. Opruimen is voor mij altijd een gedoe. Als ik begin met opruimen wordt het zo’n grote zooi!! Maar uiteindelijk komt het gelukkig wel weer in orde. Moet deze tips echt onthouden, maakt het hopelijk de volgende keer wat makkelijker

 15. Ik ben er het helemaal mee eens dat het huis er visueel groter uitziet als het goed opgeruimd is. Ik doe mijn best om mijn nestje op tijd schoon te maken, maar mijn probleem is dat mijn spullen geen vaste plek hebben — ik ben te creatief en een beetje rommel hoort nu eenmaal bij mijn woning. En als ik het niet leuk vind om op te ruimen huur ik liever iemand in om me te helpen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.