Kraamzorg

Kraamzorg, een mooie vorm van goede zorg in Nederland

Het is alweer een tijdje gelden dat ik zwanger was en volop bezig met alle voorbereidingen rondom mijn kraamtijd. Wat komt er dan een hoop op je af en moet je veel regelen. Een van de meest belangrijke dingen, was ik toen bijna vergeten, is goede kraamzorg. We kunnen met zijn alle altijd goed mopperen over de zorg in Nederland. Maar ik denk dat we ook ons heel goed bewust mogen zijn van de goede zorg, waar iedereen gebruik van kan maken. De kraamzorg is er eentje, die je bijna alleen in Nederland vind en in mijn ogen een hele mooie vorm van goede zorg, waar we zeker trots op mogen zijn.

Kraamzorg

Kraamzorg in Nederland

Als je in Nederland bent bevallen heb je recht op kraamzorg, of je nu thuis bevallen bent of in het ziekenhuis. Dit bekent dat er een kraamverzorgende de eerste paar dagen na de bevalling bij je thuis komt om je te helpen rondom de zorg van je baby en jezelf. Meestal zijn dat 8 dagen, maar indien nodig kan dit worden uitgebreid naar 10 dagen. Zo kreeg ik bij de oudste langer kraamzorg omdat de borstvoeding niet op gang kwam en bij de jongste in verband met de keizersnede.

Kraamzorg is er voor iedereen

Fijn is ook dat de Kraamzorg wordt vergoed uit het basispakket van je zorgverzekering. Dit betekent dus ook dat iedereen, na elke bevalling, kraamzorg kan krijgen. Dit is iets waarvan mijn familie in Engeland zeer verbaasd over was. Daar is dat namelijk niet zo geregeld. Ik weet dat mijn neven daarom zelf kraamzorg hebben ingehuurd, maar dan privé en dat de rekening daarvan fiks was.

Ontzorgen

Naast de controle voor moeder en kind, helpt de kraamverzorgster je ook meteen hoe je je baby het beste kan verzorgen. Ze is een vraagbaak voor alle vragen die je opeens hebt, als je kindje dan eindelijk daar is. Dit is niet alleen fijn voor de nieuwe moeder, maar ook zeker voor de vader.

kraamzorg-de-toekomstHeel fijn vond ik het, dat naast het zorgen voor mij en onze dochter, zij ook de rust in het huis bewaakte. Zo nam zij de dagelijkse huishoudelijke taken over en ving het kraambezoek op. Zo kon ik bijkomen van alle commoties; zowel lichamelijk als emotioneel. Ze zoog beneden de kamer en waste alle het beddengoed elke dag. Onze (hele oude) wasmachine raakte er zelfs helemaal van slag door en stopte er mee. Ook zorgde ze dat ik goed at en bracht mij ontbijt, thee en fruit op bed. Blijkbaar had mijn vriend haar vertelt dat ik altijd de rozijntjes uit mijn muesli vis en zelfs dat deed ze voor me.

Gelukkig krijgen vaders vanaf 1 juli 2017 5 dagen verlof na de komst van hun kindje. Nu dat nog niet geregeld is, was het heel fijn dat ik niet meteen de eerste dagen alleen thuis was. Bij de oudste ben ik veel bloed verloren en de tweede kwam met een keizersnede. Ik had de tijd dus ook echt nodig om zelf op krachten te komen. Met de kraamverzorgende in huis gaf mij dat een erg veilig gevoel.

Geef je over

Veel moeders/vrouwen zijn gewend om alles rondom het huishouden te regelen en aan alle touwtjes te trekken. Ik in ieder geval wel. Beide zwangerschappen had ik me echter voorgenomen om mij helemaal over te geven aan de hulp die ik zou krijgen. Ik bleef bewust (zoveel mogelijk) in mijn kraambed (na al dat bloedverlies en een keizersnede, was er ook niet veel keuze) en liet beneden de boel de boel. Ik weet namelijk zeker dat als ik uit bed zou zijn gekomen en naar beneden zou zijn gegaan, ik zelf van alles had overgenomen en zelf  had gedaan. Ik ben nou eenmaal niet gewend om alles uit handen te geven en zou mij ook bezwaard hebben gevoeld als een ander al die dingen voor mij deed. Doordat ik lekker in mijn bedje bleef, had ik geen idee wat er beneden gebeurden en dat vond ik wel zo prettig.

Kraamzorg kiezen

Vaak zijn er meerder kraamzorgaanbieders bij je in de omgeving. Je moet zelf de beste kraamzorg voor jullie kiezen en regelen. Het stomme was dat ik dat bij de tweede keer dat bijna helemaal vergeten was. Op een of andere manier dacht ik dat dit via de zorgverzekering liep en ik geen keuze had. Dit is dus wel zo en kies daarom voor een kraamzorg die bij jullie past.

kraamzorg-de-toekomst

Uiteindelijk vond ik het prettig om te kiezen voor een kleinschalig en persoonlijk team. Kraamzorg De Toekomst biedt deze zorg bij mij in de buurt, regio Den Haag, Leiden, Zoetermeer, Voorburg, Rijswijk, Leidschendam. Maar ook in Berkel en Rodenrijs, Ypenburg, Wateringen, Wateringsveld en Nootdorp. Zij staan voor ruime ervaring en gekwalificeerde zorg met regelmatige bijscholing. Alle kraamverzorgende zijn in het bezit van het borstvoedings- en EHBO-certificaat. Maar het allerbelangrijkste is dat zijn de persoonlijke aandacht voorop stellen.

Goede afspraken maak je samen

Voorafgaande aan de bevalling kwam de kraamzorg al een keet bij ons langs voor een intake gesprek. Het is heel goed om samen alles door te spreken. Belangrijk is dat hun professionele zorg zoveel mogelijk aansluit bij jullie wensen en behoeften. Tenslotte komt er toch een vreemde bij je in huis voor een paar dagen. Het is daarom goed om alle verwachtingen vooraf uit te spreken en vast te leggen. Met nadruk zeg ik steeds jullie, want ook voor de nieuwe papa is alles nieuwe en wennen. Daarom is het net zo belangrijk om stil te staan bij zijn wensen en behoeften.

Mijn ervaring

Ik heb mijn kraamtijd met de kraamzorg-de-toekomstkraamverzorgende echt gezien als een cadeautje. Ik heb me er dan ook helemaal aan overgegeven en op ingesteld dat ik alles uit handen zou geven. Belangrijk is natuurlijk ook dat het klikt met de kraamverzorgende die bij je langskomt. Dat was gelukkig het geval en kreeg ik ook beide keren elke dag dezelfde kraamverzorgende. Wel zo prettig en kun je een band opbouwen. Ik genoot heel bewust van mijn ontbijtjes, thee en fruit op bed, elke dag schoon beddengoed en het geluid van de stofzuiger beneden. Maar misschien nog wel belangrijker dat er iemand naast mij stond bij de zorg van onze dochter. Zeker bij de eerste gaf dat een erg fijn en veilig gevoel, zowel voor mij als mijn vriend. Ik hoop dus ook van harte dat we deze mooie zorg in Nederland zolang mogelijk kunnen blijven geven.

Hoe heb jij je kraamzorg ervaren?

 

samenwerking

Uitgelichte Foto: Shutterstock

Spread the love

15 thoughts on “Kraamzorg, een mooie vorm van goede zorg in Nederland

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.