Boost je Blog Weekend - een duik in de wereld achter je blog

Boost je Blog Weekend – een duik in de wereld achter je blog

Afgelopen weekend sloot ik mij, met 8 andere bloggers, op in een huis tijdens het eerste “Boost je Blog”-weekend. Hier doken we samen dieper in de wereld achter onze blogs. Wat veel mensen niet weten is dat er veel meer komt kijken bij een blog dan alleen stukjes schrijven. Er zitten vaak vele handelingen, trucjes, weetjes en wetten verborgen achter een blog. Er valt dus nog veel te leren om je blog ook tot een succes te maken. Het “Boost je Blog”-weekend gaf mij de mogelijkeid om deze kennis te vergaren.

Boost je Blog Weekend - een duik in de wereld achter je blog

Ik beleef erg veel plezier aan mijn blog. Het creëren van leuke content voor mijn blog is dan ook zeker geen straf. Maar graag wil je dat wat je schrijft ook je lezers bereikt. Nog mooier als je er zelfs dan ook nog wat aan overhoudt. Mijn blog groeit en groeit en er komt zelfs ook af en toe wat geld binnen. Dit zet ik apart voor leuke dingen, maar dit jaar heb ik besloten om ook meer te gaan investeren in mijn blog. Dus begon ik het jaar meteen goed met het allereerste “Boost je Blog”-Weekend.

Blogger by Nature

In Bloggersland zijn er niet veel cursussen die specifiek gericht zijn op het schrijven en onderhouden van een blog. Een paar jaar geleden sloegen Esmee van Website4Mama en Ongeveertig.nl en Joyce van Mamsatwork de handen in één en organiseerden de eerste Blogger by Nature Event. Een dag vol interessante workshops, een netwerkplein en een moment om andere bloggers te ontmoeten. De dag werd een groot succes! Dit jaar zal op 4 juli dan ook alweer de 4e editie van het Bloggers by Nature Event plaatsvinden. Ik heb mijn kaartje al op zak!

Vorig jaar besloten Esmee en Joyce dat Esmee in haar eentje verder zou gaan met Blogger by Nature. Esmee heeft meteen flink haar tanden erin gezet en het concept van Bloggers by Nature flink uitgebreid. De website is dan nu ook een heus kenniscentum geworden voor bloggers. Naast het event op 4 juli, heeft ze een 15 pagina’s tellend e-book geschreven. Hierin beschrijf zij 10 waardevolle tips die elke blogger moet weten. Ook lanceerde zij begin dit jaar een handige marketing- en contentkalender.

Boost je Blog weekend

Maar daar bleef het niet bij. Op 7 en 8 februari organiseerde zij speciaal voor ervaren bloggers en online ondernemers een “Boost je Blog”-weekend in het vakantiepark De Leistert. Een weekend lang gevuld met trainingen en workshops over affiliate marketing, personal branding, SEO, en Pinterest. Voor een klein clubje bloggers kwamen er specialisten langs om 2-3 uur heel veel informatie te delen waar je als blogger echt iets aan hebt. De kleine setting en face-to-face contact met de sprekers maakte het een zeer waardevolle ervaring. Natuurlijk zaten er kosten aan verbonden en moest ik wel even goed nadenken. Maar toen ik zag dat er een plekje was vrijgekomen, besloot ik het toch te doen. Het is geld dat ik tenslotte verdiend heb met mijn blog en het is goed om dat dan ook weer terug te investeren. Ik kan je nu al zeggen dat ik geen spijt heb gehad!

De Leistert

Het weekend begon al op vrijdagavond. Voor het “Boost je Blog”-weekend had Esmee een mooie, grote acommodatie gevonden op vakantiepark de Leistert in Roggel. Nu zal je denken waar?? Ik moest het zelf ook even opzoeken. Roggel ligt in Midden-Limburg, in de buurt van Roermond. Omdat ikzelf met het OV kwam, was ik ca. 4 uur onderweg. Gelukkig kon ik in de trein mijn laptop open doen en was de reis eigenlijk zo voorbij.

De Leistert

De Leistert is een mooi groot vakantiepark met zowel vakantiebungalows als een camping. Het park heeft de titel ANWB Topcamping, waarmee het behoort tot één van de mooiste campings in Nederland èn Europa. Het is dan ook een kindvriendelijke 5-sterrencamping met een groot aanbod aan parkfaciliteiten. Er is een subtropisch zwembad, diverse speeltuinen (binnen en buiten), leuke buitenactiviteiten voor het hele gezin, resaturants en een recreatieteam met klushuis. Een park waar jij je zeker niet zult vervelen.

Affiliate Marketing

Na een eerste kennismaking met de andere bloggers (de meeste kende ik gelukkig wel) begon het “Boost je Blog”-weekend al op vrijdagavond. Gezellig samen op de bank keken we naar de Voice of Holland. Esmee had flink ingekocht met allemaal lekkere hapjes en drankjes. Maar we maakten het niet te laat, want om 9.30 uur zaten we allemaal achter onze laptop klaar voor de eerste workshop; Affiliate Marketing van Jennifer Kok van Affiliateblogger.nl.

Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij adverteerders hun partners (affiliates) belonen voor de gegenereerde verkopen of leads die de affiliate heeft aangeleverd.” – aldus Wikipedia.

Wellicht heb je het wel eens onder mijn blog of bij andere gelezen – deze post/blog bevat affiliate links. Met deze vorm van reclame is het voor een blogger mogelijk om inkomsten te genereren uit de blog. Door partnerschappen aan te gaan met bedrijven zoals Bol.com bijvoorbeeld of speciale affiliate marketingplatforms, kun jij je linkjes dus geld laten opleveren. Het zijn vaak maar een paar centen, maar samen toch wel een paar tientjes in de maand, in mijn geval.

Boost je Blog weekend - Affiliate Marketing - Jennifer Kok Affiliateblogger.nl.

Jennifer nam ons in 3 uur tijd mee in de wereld van affiliate marketing. Ze legde ons uit waar we op moeten letten en hoe we het het beste kunnen toepassen op onze blogs en sociale mediakanalen. Het is dus zeker de moeite waard om mijn blog daarop nog eens goed door te lopen. Maar om te beginnen heb ik een nieuwe pagina aangemaakt op mijn blog van waar je meteen via een affiliate link uitkomt bij de webshop/winkel waar jij van plan was om wat te gaan kopen. Dus mocht je Mama’s Liefste willen helpen met groeien, ga dan eerst naar de “Over Mij”-knop in de balk bovenaan mijn blog en steun Mama’s Liefste. Meteen mijn eerste update naar aanleiding van het “Boost je Blog”-weekend 😉

Personal Branding

Na deze interresante eerste training was het tijd voor de lunch en even een frisse neus halen buiten. Maar niet te lang, want de trainer van de 2e workshop, Debra van Dsocials, stond al voor de deur. Debra van der Heide is een kei op het gebied van Personal Branding, Zij was gevraagd om tijdens het “Boost je Blog”-weekend ons meer te vertellen over Instagram en Personal Branding.

Boost je Blog weekend - Personal Branding - Derba van der Heide Dsocials

Naast het hebben van een blog, is het bijhouden van je sociale mediakanalen ook een groot deel van je tijdsinvestering. Via sociale mediakanalen zoals Facebook, Twitter en Instagram kun je in contact komen met je volgers en naast het promoten van je blogs ook een kijkje achter de schermen geven. Zelf vind ik Instagram één van de leukste kanalen. Maar om meer volgers te krijgen en mijn account een beetje op orde te krijgen, moet ik er nog wel het een en ander aan bijschaven. Iets wat ik wel weet, maar toch steeds vooruitschuif en aan andere dingen prioriteit geef.

Instagram account Mama's Liefste

Het fijne van het “Boost je Blog”-weekend is dat je meteen achter je laptop aan het werk kunt gaan. De adviezen van Debra nam ik ten harte en ik paste meteen mijn bio aan en maakt mooie knoppen voor mijn Highlights (zonder deze eerst op mijn story’s te hoeven delen!). Ook verscheen ineens mijn eigen kop in mijn feed. Meer van jezelf laten zien was één van de tips. Ik moet daar nog even aan wennen, maar zal er zeker vaker aan denken. Wil jij hier ook mee aan de slag? Lees dan haar gratis E-book vol met Instagram Marketing tips.

Instagram story Boost je Blog weekend Mama's Liefste

Na afloop van haar training had Debra nog een speciale winactie voor ons. Wie de leukste story tijdens het “Boost je Blog”-weekend zou maken, kon een ticket winnen voor haar 10-daagse Instagramcursus. En geloof het of niet; ik was de winnaar! Ik kijk er erg naar uit om vanaf 2 maart hier verder mee aan de slag te gaan.

Google Analytics & Google Search console

Het fijne van dit “Boost je Blog”weekend is dat je alle tijd hebt om gezamelijk dieper te duiken in een onderwerp. En daar ook echt even de tijd voor te nemen. Na de 2 interessante onderwerpen op zaterdag, begon de zondag met de workshop Google Analytics en Google Search console, gegeven voor Gea Simons van Jouw Technische Coach.

Boost je Blog weekend - Google Analytics Google Search - Gea Simons Jouw Technische Coach.

Google Analytics en Google Search console zijn methodes om achter de schermen te kijken wat de statistieken zijn van je blog. Hier kun je zien hoe je gevonden wordt op Google. Omdat Google de grootste zoekmachine is op het Internet, is het dus heel belangrijk. Wat je wil is dat als iemand een zoekterm invult bij Google dat jouw blog over dat onderwerp in ieder geval op de eerste pagina vermeld staat. Om dit te bereiken zijn er verschillende trucjes toe te passen, al is de wereld van Google op vele vlakken nog ondoorgrondbaar.

Dit was een stuk technischer dan de onderwerpen van gisteren en iets waar ik veel meer naar zou moeten kijken. Ik ben eigenlijk een blogger ‘die maar wat doet’. Toch zal het lonen als ik ook hier meer aandacht aan besteed. Heel fijn om daar nu even tijd voor te maken en de mogelijkheid te hebben om het een echte expert te vragen.

Pinterest strategie

De storm Ciara gooide wat roet in het eten qua planning van ons “Boost je Blog”-weekend. Op zaterdagavond besloten we dat het misschien verstandig was om de Pinterestcursus uit te stellen, zodat iedereen op tijd naar huis kon gaan. Maar toen de storm pas later zich aandiende in Limburg, nam Jody Hoogendoorn van de Pinacademie toch het risico en kwam alsnog naar ons toe. Helaas hadden sommige al besloten om eerder weg te gaan om de storm voor te zijn. Met een kleiner clubje bleven we zo achter.

Boost je Blog weekend - Pinterest - Jody Hoogendoorn Pinacademie

Ik ben al jaren dol op het pinnen op Pinerest. Hier vind ik al mijn ideeën voor kinderfeestje en traktaties. Maar ik heb ook verschillende moodboards over hoe ik mijn huis en tuin zou willen omtoveren. Al langer ben ik mij ervan bewust dat ik meer lezers zou kunnen halen uit Pinterest voor mijn blog. Maar helaas is het net zo als met heel veel andere dingen; de tijd om er eens goed in te duiken ontbreekt. Daarom was ik ook zo blij met de komst van Jody.

In een rap tempo vertelde ze ons over alle mogelijkheden die er voor bloggers zijn op dit sociale mediaplatform. Maar misschien nog wel belangrijker over hoe we er mee aan de slag kunnen, zonder dat we er uren mee bezig zijn. Iets wat ons allemaal wel aanspreekt! Mijn volgende investering in mijn blog zal dan ook een abonnement zijn op Tailwind!

Wat we nog meer leerden tijdens het Boost je Blog weekend

Het weekend was zeer goed georganiseerd door Esmee. De groep bestond uit 9 bloggers in totaal met verschillende achtergronden. Omdat we allemaal al wel wat jaren ervaring hebben, kenden we vaak meteen goed de materie en had er altijd wel iemand nog een leuke tip of weetje. Dus dank jullie wel voor het gezellige en leerzame weekend:

Boost je Blog Weekend

Esmee had ook alle boodschappen gedaan voor ons en rekening gehouden met ieders wensen. Omdat we allemaal ook even een weekendje van huis waren, was het heerlijk dat Esmee zo goed voor ons zorgde en heerlijk kookte. Zo zette ze ons haar signature dishes Gelutenvrije Gezonde Griekse Kofta voor en Glutenvrije Kipkerrie. Ik verwijs je dan ook graag door naar haar recepten voor deze maaltijden.

Waar ik ook veel aan heb gehad is de SEO-scan van Zen Seo. Rob was één van de deelnemers van het “Boost je Blog”-weekend, maar naast de papa achter Papablogger.nl ook SEO-specialist. Voor alle deelnemers had hij een SEO-rapport gemaakt met daarin adviezen om je website te optimaliseren. Tussen alle bedrijven door was er ook tijd om er samen met hem even voor te gaan zitten. Zo heeft hij bij mij een paar aanpassingen gedaan, waardoor mijn website sneller laadt!

SEO scan ZenSeo

En hoe nu verder na het Boost je Blog weekend…

Met al deze informatie in mijn hoofd en aantekeningen kan ik de komende tijd wel aan de slag. Ik kijk erg uit naar de Instagramcursus van Dsocials en mijn ervaringen op Pinterest met Tailwind. Ook zal ik mijn blog nog eens goed onder handen nemen om te zien welke blogs ik kan optimaliseren voor Google. Ik ben erg benieuwd wat dit mij zal opleveren qua bezoekers en inkomsten. Maar bovenal heb ik veel leuke bloggers (beter) leren kennen. Esmee was een voortreffelijke gastvrouw met natuurlijk zelf ook heel veel kennis over het bloggen. Ik kan iedereen met een blog aanraden om in ieder geval naar het Bloggers bij Nature Event te gaan! Maar als je wat meer wilt investeren in je blog het volgende Boost je Blog weekend erbij te zijn!

Welke investering zou jij graag in je blog willen doen?

Spread the love

4 thoughts on “Boost je Blog Weekend – een duik in de wereld achter je blog

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.