zindelijk training

Ik beken… | Bijna 4 jaar en nog niet zindelijk

In Nederland moeten alle kinderen die 4 jaar zijn naar school en wordt er verwacht dat ze ook zindelijk zijn. Kleine Zus dacht daar anders over en weigerde op de WC of potje te plassen, maar toen moest ze opeens bijna naar school. 

zindelijk trainingZindelijk worden

Ik heb er altijd erg in geloofd dat zindelijk worden vanzelf komt. Kinderen moeten zich eerst realiseren dat ze kunnen plassen, dan dat ze moeten plassen en tenslotte dat ze daar ook zelf controle over hebben. Bijna Grote Zus verliep het ook zo; rond haar 3,5 jr haalde ik haar op een dag van de crèche en vertelde de juf dat ze de heel dag zonder luier had gelopen. Die avond wilde ze ook geen luier meer aan in bed en was ze zindelijk. Op een enkel ongelukje door te laat naar de WC te gaan, verliep dit proces geruisloos. Eigenlijk ging ik er wel vanuit dat het bij Kleine Zus ook zo zou gaan, maar helaas liep dat anders.

Ik wil niet zonder luier

Ik had wel goede hoop, want al vanaf 2,5 jaar was Kleine Zus eigenlijk bijna elke nacht al droog. We moesten dit dan wel duidelijk aangegeven op de crèche, want voor de verschoon-ronde had ze dan zo’n grote plas gedaan, dat de luier het niet hield. Maar plassen op de WC, ho maar. Bij Grote Zus kon ik duidelijk aan haar zien dat ze moest poepen en daarom kom ik haar toen ook vaak op tijd al op de WC zetten. Bij Kleine Zus zagen we dit nooit en ontkende ze ook glashard als ze wel had gepoept. We merkte het alleen aan de lucht om haar heen. Ze had ze er geen last van en kon dus gewoon doorgaan met was ze aan het doen was en een volle luier stoorde haar totaal niet.

Bijna 4 jaar

De datum dat ze naar school mocht, kwam steeds dichterbij. De zomer zat er voor en we lieten haar daarom ook regelmatig in haar blote kont lopen, wat resulteerde in veel ongelukjes. Gelukkig altijd buiten of op onze natuurstenen vloer. De keren dat ze plaste op het potje was omdat ze er toevallig toch op zat. Het leek wel of ze zich totaal niet bewust van was dat ze moest plassen. zindelijkheidstraining hulpmiddelen

Omdat de tijd begon te dringen zocht ik advies bij andere moeders. De adviezen die ik kreeg waren, weg met de luier en bloot laten rondlopen, belonen bij wel plas op wc/ potje, 3 dagen opsluiten en alleen maar op het potje laten zitten, kookwekker zetten en elk uur naar de WC of juiste alleen na het eten. Ik heb alles geprobeerd. We gooide alle luiers weg, we maakte de agenda leeg voor een week, kochten cadeautjes in, gingen kijken in de speelgoedwinkel naar een groot cadeau en lazen voor uit zindelijk-worden-prentenboeken. Natuurlijk dreigde we ook met dat ze niet naar school kon als ze niet zindelijk was en werd ik zo nu en dan ook boos als ze weer op de grond plaste, net 2 tellen nadat ze had gezegd niet te hoeven plassen op de WC. Niets hielp…

Oorzaak

We gingen uiteindelijk naar de huisarts. Ik wilde toch uitsluiten dat er niets medisch aan de hand was. Ik had gehoord van een andere moeder dat haar zoon slappe spieren had gehad, waardoor het zindelijk worden niet lukte. Misschien zou een verwijzing naar een bekken-fysiotherapeut helpen. Maar omdat Kleine Zus al zo lang regelmatig ’s nachts droog was en ook tijdens het bloot rond lopen eerder grote plassen deed dat vaak druppels achterlaten, had ik eigenlijk dat al uitgesloten. Ook psychisch leek me er niets aan de hand. We hebben thuis een veilig nest zonder ruzies, stress, scheidingen, financiële problemen, ziektes of sterfgevallen. De enige grote verandering in haar leven was de verhuizing en dat was ruim een jaar geleden.

De diagnose 

De huisarts hoorde mijn verhaal aan met alle pogingen die we hadden gedaan en keek naar Kleine Zus en zei “ze is gewoon een laat bloeier”. We moesten stoppen met alle aandacht rondom het zindelijk worden en haar alleen na de maaltijd op de WC zetten. Misschien was de druk te groot en het naar schoolgaan al spannend genoeg.
We spraken natuurlijk ook met school over haar nog-niet-zindelijk-zijn. Ik had verhalen gehoord dat je gebeld kon worden om je kind te verschonen omdat de juffen daar (begrijpelijkzindelijkheidsboekjes) niet de tijd voor hadden met een klas van 30 kinderen. Gelukkig was de nieuw juf van Eline heel relaxt en zei, nadat ze mijn verhaal had gehoord en de diagnose van de dokter, “kan gebeuren, want niet elk kind loopt in het afgesproken ritme mee”.

De oplossing

Na ons bezoek aan de huisarts kocht ik toch naar een nieuw pak luiers. Geen Pampers of Woezel en Pip luiers, zoals anders, maar het huismerk van de supermarkt. Die avond wilde we haar een luier aandoen, maar die weigerde ze. We hadden jongensluiers gekocht met blauwe en groen sterren. Die waren stom en wilde ze niet aan. Die nacht sliep ze zonder luiers. De volgde dag wilde ze hem weer niet aan en plast op de WC. We konden het niet geloven dat de oplossing zo simpel was.

Situatie nu

Ondertussen gaan we alweer een paar weken naar school. De eerste tijd kwam ze regelmatig thuis in een andere broek dan dat ze gegaan was. Gelukkig reageerde de juf heel relaxt en ook op de BSO was het geen probleem. Wel geef ik altijd schone kleren mee en een luier. Die trekken ze haar soms ook nog wel aan.
Ook ’s nachts gaat het heel soms nog wel eens mis en moeten we midden in de nacht alles verschonen. Maar er zitten nu al soms dagen tussen de ongelukjes. Wij, maar zeker ook Kleine Zus is reuze trots op haar.

Wat is jouw beste zindelijk-worden tip?

– Uitgelichte foto: Shutterstock

Spread the love

10 thoughts on “Ik beken… | Bijna 4 jaar en nog niet zindelijk

 • Bij mijn meiden heb ik ook niks geforceerd. Al die verhalen: dikke doei. Bij mijn 1ste was het zo dat ze ineens het potje interessant vond ( die liet ik nogwels in het zicht rondslingeren) en hem ging gebruiken. Klaar was ze met de luiers en 2,5 jaar oud. Bij nummer 2, duurde het allemaal iets langer, die wilde niks weten van een potje en ging met drie ineens naar de wc. Zij heeft snacht nog wel even de nachtluiers gehad. En bij nummer 3, een mannelijk exemplaar, is de toon weer heel anders. Die vind nog niks interessant, alleen een vieze luier vindt ie lastig, Maa verder nog geen signalen. Ik vind het goed, Ik wil er geen gedoe omheen. Er zijn volgens maar heel weinig 18 jarige met een luier dus ik denk dat het bij dit exemplaar ook wel goed komt, En als het telang duurt, koop ik gewoon roze luiers 🙂 #jouwtipistop
  Barbara onlangs geplaatst…Review Mamasieraad van Names4everMy Profile

 • Wat goed hoe het uiteindelijk is gegaan en opgelost. Ik maakte mij – zoals waarschijnlijk iedere moeder wel een tikje druk maar uiteindelijk loste het zichzelf op. Goed artikel en goed om te weten hoe het ook anders kan lopen.

 • Hahaha, eigenlijk moet ik best lachen om ’t feit dat ze haar luier nu weigert omdat het voor jongens is :’).

  Wij hebben het ’the hard way’ gedaan. Het moment dat we signalen doorkregen dat de kinderen hun plas voelde opkomen, hebben we de luiers weggelaten.

  Zowel bij mijn zoon als dochter was dit in de zomerperiode, dus dan liepen ze buiten. De eerste week hadden ze enorm veel ongelukjes, maar na +/- 5 dagen hadden ze door wat van hen verwacht werd.

  Bij allebei ging dit vrij vlot en rond de leeftijd van 2 jaar. (op 2,5jaar gaan ze hier in Vlaanderen naar school en wordt dus ook verwacht dat ze zindelijk zijn..)

  • Ja, nummer 2 is bij ons er eentje met een hele eigen kijk op het leven 😉 Ik heb een vriendinnetje in Belgie en hoorde inderdaad van haar dat de kinderen bij 2,5 al zindelijk moeten zijn. Dat zou bij ons echt een nog grotere uitdaging zijn geweest

 • Wat een giller! Ik vind het erg grappig dat ze die “jongens” luier niet om wilt. En dit bedoel ik niet denegerend! Je heb een lekkere koppige meid die alles op haar eigen tempo doet.

  Als tip voor andere moeders: op “vaste” tijden op de wc zetten. Dat hielp bij ons. Maar ja alle kinderen zijn anders!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.