Ben ik zwanger? Alleen een zwangerschapstest geeft natuurlijk een betrouwbaar antwoord op deze vraag. Toch zijn er een aantal symptomen die bij een zwangerschap passen. Uiteraard is dit alleen maar een richtlijn, iedereen ervaart de zwangerschapssymptomen op een verschillende manier.
Week 1 en 2: nog niet echt zwanger
De eerste week van de zwangerschap is in werkelijkheid de week dat je voor het laatst ongesteld bent. Er is hier dus eigenlijk nog helemaal geen sprake van een zwangerschap. Aan het einde van de tweede week of aan het begin van de derde week heb je je eisprong en kan er een bevruchting plaatsvinden.
Week 3: innesteling en de eerste zwangerschapssymptomen
In de derde week bereikt de bevruchte eicel de baarmoeder. Doordat je lichaam vanaf het moment van de innesteling het zwangerschapshormoon hCG aanmaakt, kun je sommige zwangerschapssymptomen al ervaren. Soms verliezen mensen bij de innesteling wat bloed. Dit lijkt op je menstruatie, maar is minder hevig en korter. Maakt je geen zorgen als je hier geen last van hebt, niet iedereen ervaart dit symptoom.
Week 4: het uitblijven van je menstruatie
Eén van de duidelijkste symptomen van een zwagerschap is het uitblijven van je menstruatie. De dag waarop dit gebeurt noemt men ook wel de niet OngesteldheidsDag. Dit is ook de dag waarop je een zwangerschapstest zou kunnen doen.
Vanaf de vierde week kun je ook andere zwangerschapssymptomen ondervinden. Snel na de bevruchting van de eicel, kun je last krijgen van misselijkheid. Ook brandend maagzuur, pijnlijke borsten, veranderende tepels, vreetbuien en vermoeidheid zijn vaak voorkomende symptomen.
Week 5: moodswings
Vanaf deze week kun je de zwangerschapssymptomen die je in de vierde week ervaarde, nog meer opmerken. Het zwangerschapshormoon doet steeds meer zijn werk.
Voor zekerheid: doe een zwangerschapstest!
Natuurlijk geven al deze symptomen geen zekerheid. Een manier om zeker te weten of je zwanger bent, is het uitvoeren van een zwangerschapstest. Met een zwangerschapstest meet je de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG in je urine. Zodra een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoederwand, begint je lichaam met de aanmaak van dit hormoon. Zodra er genoeg van het zwangerschapshormoon in je lichaam is aangemaakt, kun je meten of je zwanger bent en hoeveel weken zwanger je bent. Vanaf de dag de dat je menstruatie zou beginnen, waarop je dus één dag overtijd bent, kun je al een betrouwbare test afnemen. Hoe langer je wacht met testen, hoe betrouwbaarder de uitslag natuurlijk is.
Wanneer ervaarde jij de eerste zwangerschapssymptomen?
De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock