Uitje | Villa Zebra Klooimiddag in Rotterdam

Villa ZebraZo mooi als het weer deze week is, zo treurig was het vorige week. Gelukkig hadden we nog een leuk uitje in de planning staan. We mochten namelijk een kijkje komen nemen in Villa Zebra tijdens een Klooimiddag. Een superleuk kindermuseum in Rotterdam waar naast de tentoonstelling ook leuke workshops te doen zijn.

Afgelopen woensdag begon onze middag eerst met een ritje in de trein en daarna de metro. De meiden vinden dat al een avontuur op zich. Villa Zebra ligt op loopafstand van het metrostation Wilhelminaplein. Dus heel erg goed te doen. Bij het uitstappen van het metrostation zag we als eerste de Erasmusbrug, erg indrukwekkend. Het weer viel wel mee, maar er stond daar zeker wel een flinke wind. Bij binnenkomst bleek ook dat wij niet de enige waren die besloten hadden een dagje bij Villa Zebra door te brengen, want het was er al behoorlijk druk.

IMG_9065

Villa Zebra

Villa Zebra is een kindermuseum voor hedendaagse beeldende kunst. Er zijn verschillende tentoonstellingen te bezichtigen. Zo is er nu de tentoonstelling ZELF! voor kinderen van 3 t/m 6 jaar en Welkom Thuis voor 7 t/m 12 jaar. In deze tentoonstellingen doen kinderen met hun ouders aan de hand van uitdagende vragen en opdrachten verrassende ontdekkingen. Daarna kunnen kinderen zelf als kunstenaar aan de slag in de gratis workshops.

Klooimiddag

Tijdens de Klooimiddag kunnen de kinderen, net als echte kunstenaars lekker ‘klooien. Gewoon lekker aan de slag gaan en als iets niet lukt proberen ze daar een oplossing voor te vinden. De workshops zijn geïnspireerd door kunstwerken in de tentoonstelling. Iedere maand is er een andere invulling van de Klooimiddag. Reserveren is niet nodig en is geschikt voor kinderen van 3 t/m 12 jaar. Voor de verschillende leeftijdsgroepen zijn diverse opdrachten.
De volgende Klooimiddag zijn op woensdag 21 september en 26 oktober van tussen 13:00 en 17:00 uur

Tentoonstelling Welkom Thuis IMG_9036

We werden erg vriendelijk ontvangen aan de balie en kregen van de mevrouw een keycord met daaraan een voordeursleutel en een heleboel sleutelhangers met plaatjes en vragen op de achterkant. Het idee van deze tentoonstelling is om je te bedenken wat het betekent om je ergens op je gemak te voelen. Welke plek is jouw ultieme thuis? Bij welke mensen voel jij je fijn? En wat zou jij doen als je je huis opeens kwijt bent?
Om de tentoonstelling binnen te komen moet je eerst kiezen bij welke voordeur je je het meeste welkom voelt. De sleutel aan je sleutelbos geeft je zo toegang tot de zaal. Grote Zus koos voor de voordeur met het mooiste handvat en de deurmat waarop staat WELKOM.

Nu is het de bedoeling om op zoek te gaan naar de sleutelhanger die past bij de kunstwerken. Het zijn detail foto’s dus dat maakt het meteen een leuke speurtocht. Het eerste kunstwerk was een hele grote foto van een flatgebouw met heel veel ramen. De vragen die er bij hoort zijn; waar woont de eenzame meneer en waar de chique dame? Wie is er nieuw in de flat en wie is er altijd welkom in jouw kamer? Het is leuk om te zien waar welke criteria je kind zoekt bij de woorden eenzaam en chique. Zo vond Grote Zus een donker raam aan voor de eenzame meneer, want de zou de gordijnen dicht hebben en de chique mevrouw woont in de flat met wat leek op een groot zwembad.

IMG_9040 IMG_9041
Het volgende kunstwerk waar bij we gingen kijken was een mevrouw die op de grond zat met om haar heen een kluwen ijzerdraad met daaraan allemaal afval geprikt. Op de sleutelhanger stond de vraag Hoe woont deze mevrouw en voelt ze zich veilig? We waren al snel tot de conclusie gekomen dat deze mevrouw waarschijnlijk buiten leeft en in de bosjes woont. Maar wat betekent het woord Veilig eigenlijk? Grote Zus kende het woord wel, want als het stoplicht op groen staat, kun je veilig oversteken. Maar wat dan precies niet veilig is, was wel wat moeilijker om te bedenken. Samen kwamen we er wel uit en het was ook goed om daar samen zo even bij stil te staan.

IMG_9042

Het volgende kunstwerk waar we stil bij bleven staan was een ijzeren buis, waar je in mocht klimmen. De binnenkant was zacht en er lagen wat oud dekens en kleding in. Grote Zus is niet zo dapper aangelegd en durfde er in eerste instantie niet eens in kijken. De vragen gingen over je op je gemak voelen. Ook best lastig om onder woorden te brengen. Dat Grote Zus zich niet op haar gemak voelde om in de buis te klimmen was dus wel duidelijk. Op de vraag wanneer voelde jij je niet op je gemak, vertelde ze dat dat afgelopen nacht was geweest, toen ze in het donker naar de WC moest. We spraken af om dat ’s nachts toch het licht op de gang aan te laten.

Omdat deze tentoonstelling duidelijk is voor de wat oudere kinderen, vond Kleine Zus er niet zoveel aan en konden we ook niet echt langer bij alle vragen stil staan. Wel jammer, want het is een belangrijk onderwerp om toch eens te bespreken en daar leent deze tentoonstelling zich uitstekend voor.

IMG_9044 IMG_9045

IMG_9047 IMG_9048

Het volgende kunstwerk was er eentje waar Kleine Zus gelukkig wel aan mee kon doen. In een grote boom waren allemaal boomhutje gebouwd. Wie zouden daar in wonen en in welke zou je zelf willen wonen? Grote Zus dacht aan Elfjes, maar Kleine Zus vond dat er Kaboutertjes in zouden wonen. Beide kozen ook hun favoriete plekje uit. Ook mochten ze er zelf hun eigen boomhut tekenen en deze uitknippen en op de muur plakken. Er werd dus meteen druk getekend. Naast deze ruimte was er vandaag ook een workshop om je eigen boomhut te maken. Maar deze was door de drukte helaas vol en besloten we maar beneden te gaan kijken voor de tentoonstelling voor Kleine Zus.

De Tentoonstelling Welkom Thuis is voor kinderen vanaf 7 jaar.en nog te bezoeken t/m 20 november 2016

Zebracafé

Voordat we naar de volgende tentoonstelling gingen, besloten we eerst even iets te eten en te drinken. In het Zebracafé kun je voor €1,50 al een pannenkoek krijgen, dus dat zijn nog eens leuke prijsjes. Het was er ook al aardig druk en toevallig kwam we daar Linda tegen van Mamaliefde. Zij had de tentoonstelling ZELF! net bezocht met haar kinderen en stond op het punt weer naar huis te gaan. We hebben elkaar via de mail en Messenger al een aantel keren gesproken, maar het is altijd leuker om elkaar dan ook eens in het echt te zien. Haar verslag over hun middag in Villa Zebra kun je hier lezen.

IMG_9051

Tentoonstelling ZELF!

De tentoonstelling ZELF! is speciaal voor kinderen van 3 t/m 6 jaar. Heel leuk natuurlijk, want zo vaak kom je een tentoonstelling voor deze leeftijdsgroep niet snel tegen. ZELF! bestaat uit 5 interactieve installaties gemaakt door kunstenaars.

We begonnen in de darkroom, waar ze een mooie tekening maakte met fluoriderende kleuren. Daarna werd er verstopt onder de luifels die boven een aantal bankjes hangen. Leuk kiekeboe spelen met de andere aanwezige kinderen. Ook stond er een grote kamper met auto in de ruimte. Hier konden ze naar hartenlust spelen met de keukenspulletjes en speelde ‘restaurantje’. Het liefste wilde ze op de auto zitten, maar de jongetjes lieten dat niet echt toe. Maar nadat ik het toch even heel aardig aan ze had gevraagd, mocht ze dan toch achter het stuur plaats nemen.

IMG_9053

IMG_9055 IMG_9063 IMG_9056
Grote Zus maakte ondertussen een masker in de workshop Spiegeltje Spiegeltje. Uit verschillende onderdelen van dieren (oren, snuit en mond) kon er een eigen dier worden ontworpen op een vel doorzichtig plastic. Met een spiegel op de achtergrond kon de masker worden ingekleurd naar eigen inzicht. De meiden hebben er uiteindelijk allebei eentje gemaakt

IMG_9060

Helaas was de tijd daarna op en ging Villa Zebra alweer dicht. We hebben er een hele leuke middag gehad en niet eens de tijd gehad om aan de activiteit (kunstwerk maken met crêpepapier en een plantenspuit) van de Klooimiddag deel te nemen. Ook was het eigenlijk een beetje te druk, door de vakantie en het voorspelde slechte weer (wat overigens heel erg mee viel). We komen zeker nog een keertje terug, maar dan misschien met Papa’s Liefste, zodat we beide wat meer de tijd hebben voor de tentoonstelling die past bij hun eigen leeftijd.

Meer info

Villa Zebra is geopend op woensdag, vrijdag en in het weekend van 12:00 tot 17:00 uur. Villa Zebra is gesloten op maandagen, 1 januari, 27 april, 25 en 26 december en 31 december.
In de zomervakantie van 9 juli t/m 21 augustus is Villa Zebra open van dinsdag t/m zondag van 12:00 – 17:00 uur.
Toegangsprijs kinderen en volwassenen € 7,- (incl. workshop voor kinderen)

 

Spread the love

2 thoughts on “Uitje | Villa Zebra Klooimiddag in Rotterdam

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.