ONE de Musical

ONE de musical nu te zien in het eerste LED-theater ter wereld

Het zijn rare tijden voor de theaters. Na een lange lockdown, mochten ze eindelijk weer met volle zalen open. Veel voorstellingen werden opnieuw opgestart en andere gingen zelfs in première, zo ook de nieuwste Nederlandse musical ONE de Musical. Gelukkig konden de try-outs en première van deze bijzondere voorstelling in de eerste LED-theater ter wereld doorgaan en zal deze show ook de komende tijd, dan wel aangepast, te zien blijven. Ik mocht bij één van te try-outs aanwezig zijn en vertel je eerlijk wat ik er van vond.

ONE de musical in première en gaat door

Het waren even spannende dagen voor alle medewerkers van de nieuwe musicalsensatie ONE de musical. Niet alleen deden zij hun eerste try-outs vorige week, maar het was nog maar even de vraag of ze ook wel de première zouden kunnen doen en daarna natuurlijk ook blijven optreden. De persconferentie van afgelopen vrijdag was misschien dan ook wel de spannendste dag van de hele week. Deels opgelucht waren ze toen ze hoorden dat de theaters niet meteen dichtgingen, maar vanaf zondagavond wel om 17.00 uur. De première kon dus doorgaan en ook een aantal van de geplande shows, dan wel aangepast en met minder publiek.

ONE de Musical

ONE de musical is niet zomaar een musical, maar een hele beleving en iets dat nog niet eerder in Nederland, en zelfs in de wereld vertoond is. Naast het verhaal over liefde, wat zich afspeelt in het oude Egypte, hebben niet alleen de acteurs, zangers en dansers een rol in dit verhaal, maar de gehele zaal. Laat je meevoeren door licht en geluid in deze nieuw gebouwde zaal in Studio Aalsmeer.

Het Verhaal

ONE vertelt het hartstochtelijke verhaal van Amon (Soy Kroon), een stoere arbeider aan de piramide en prinses Mira (Nienke Latten), een rebelse prinses die tegen alle regels ingaat en haar eigen hart volgt.

Een volk in het oude Egypte dat tot het uiterste wordt gedreven en komt uiteindelijk in opstand tegen haar machthebbers. Wanneer de meedogenloze vizier Hemioenoe (Jasper Kerkhof) zich verliest in zijn honger naar macht, ziet hij nog maar één manier om zijn doel te bereiken: trouwen met de dochter van Koning Cheops: prinses Mira.

Cheops is verantwoordelijk voor het meest tot de verbeelding sprekende monument op aarde, de Grote Piramide, en hij stelt alles op alles om zijn opdracht, zijn droom te kunnen verwezenlijken en daar uiteindelijk de hoogst mogelijke prijs voor betaalt die een God op aarde kan betalen…

Eerste LED-theater ter wereld

ONE de Musical vindt plaats in het eerste LED-boxtheater ter wereld. Afgelopen maanden is het voormalige Broadway theater in Studio’s Aalsmeer volledig verbouwd en volgehangen met grote state of the art LED-panelen. ONE de Musical is daarmee de eerste productie ter wereld die in zo’n geavanceerd theater zal staan.

Voor producer en schrijver Roel Pieters komt hiermee een droom uit. Sinds het idee voor ONE de Musical bij hem is ontstaan, is hij bezig om er een theatervoorstelling van te maken die zijn weerga niet kent. Niet alleen qua verhaal en dynamiek, maar ook technisch is deze spektakelmusical een hoogstandje geworden.

‘We zijn er trots op dat dit theater het eerste LED-boxtheater ter wereld is,’ laat Roel Pieters weten. ‘Overal hangen LED-panelen. Op het toneel, maar ook in de zaal. Zowel aan de zijkanten als boven het publiek hebben we LED-wanden laten bevestigen. Het publiek zit dus in een heel dynamische wereld, die door de LED-panelen in alles veranderd kan worden. Door deze all-around performance beleef je de musical als nooit tevoren. Verder maken waanzinnige muziek, fantastische songs, geweldige choreografie en sensationele free runners en acrobaten deze beleving compleet.’

Aangepaste coronaregels

ONE de musical heeft besloten om na de première niet meteen de deur te sluiten. De musical zal te zien zijn op zaterdag (4, 11 en 18 december) en zondag (5, 12 en 19 december) om 13.30 uur. Het publiek zal gevraagd worden om tijdens de pauze op hun stoel te blijven zitten. Het is daarom verstandig om vooraf aan de show al wat te drinken te halen. Uiteraard zal bij de ingang van Studio’s Aalsmeer gevraagd worden om uw coronabewijs.

ONE de musical

Wat vond ik er van?

Bij binnenkomst

Wij waren op tijd op pad gegaan, zodat we de persconferentie in de auto konden beluisteren. Achteraf gezien ook wel goed, want ondanks dat je prima je auto kwijt kunt in de garage naast Studio’s Aalsmeer, duurde het wel even voordat we op onze stoelen zaten. Vanwege alle corona regels werden we gedoseerd binnengelaten. Gelukkig hebben ze een overkapping, zodat je wel droog staat, want het was hondenweer. Eenmaal binnen wordt je CoranaCheck app gescand aan de balie. Daar kun je ook meteen je uitrijkaart voor de garage laten scannen, zodat je een gereduceerd tarief betaald. Nadeel is wel dat je moet betalen bij de automaat buiten… Dus wij weer naar buiten, helaas nu wel in de regen, want daar was geen overkapping.

Omdat we al binnen waren geweest, vroegen wij de portier aardig of wij niet weer in de rij hoefden en meteen naar binnen mochten. Dat mocht gelukkig. Weer binnen liepen we zo langs de CoronaCheck rij en was er niemand die ons vroeg naar de app. Opnieuw in de rij bij de garderobe. Deze is net als in veel theaters verplicht (i.v.m. de brandveiligheid, zodat je bij een ontruiming niet struikelt over de jassen die onder de stoelen liggen). Gelukkig hoefde we niet de €1 per jas te betalen, zoals stond aangegeven op een bordje op de balie.

Naar de zaal

Omdat we zagen dat de rij bij de bar nog best lang was en het toch al bijna aanvangstijd was, besloten we geen drankje te halen. Niet wetende dat we in de pauze niet van onze stoel af mochten en de bar al dicht zou zijn – het was dan natuurlijk ook al na 20.00. Onze stoelen waren helemaal achterin de zaal, op de laatste rij. Tijdens het plaatsnemen liep er al een archeoloog door de zaal om iedereen te helpen aan zijn of haar plekje. Dit bleek later Peter Lusse te zijn, die de rol speelt van Dr. North. Voor de voorstelling deelde hij ons ook alle huishoudelijke mededelingen, zoals het niet fotograferen en filmen en dat we dus in de pauze zo min mogelijk mochten verplaatsen ivm de corona maatregelen.

Voor de pauze

De voorstelling begint ook met Dr. North, die met zijn assistent de schat in de Grote Piramide ontdekt. Omdat het nog een try-out was, mist alleen de kist waarin bij de schat vindt. Heel komische gebracht en zoals we Peter Lusse ook kennen. Dr. North wordt door de geest van Koning Cheops mee teruggenomen in de tijd, waarin het verhaal zich afspeelt.

Misschien kwam het doordat we helemaal achterin de zaal zaten. maar we werden niet meteen gegrepen door het verhaal. Er gebeurde veel op het toneel, veel dansers, free runners en acrobaten en veel meerstemmig gezang (veel herhaling van de zinnen). De cast gebruikte niet alleen het toneel, maar ook de loopbruggen boven het toneel en liepen door de zaal. De LED schermen op het toneel bewegen mooi mee en geven het decor steeds een ander uiterlijk. De functie van de LED schermen aan de zijkanten en het plafond hebben wij wat gemist, maar nogmaals mogelijk werkt het beter als je midden in de zaal zit.

Na de pauze

Gelukkig pakte het verhaal na de pauze weer wat op en kregen we het mooie liefdesverhaal van Amon en Mira voorgeschoteld met onder andere het mooie duet “Wat Jij Voelt”. Met Nienke Latten is zeker een nieuwe ster ontdekt in musicalland.

Praktische informatie

Adres: Studio’s Aalsmeer Van Cleeffkade 15 in Aalsmeer
Data: t/m februari 2022
Tijdelijk alleen te zien op vrijddag, zaterdag en zondag om 13.30 uur en
Na 19 december (hopelijk) t/m
– Wo t/m Vrij om 20.00 uur
– Zaterdag om 15.00 uur en 20.00 uur
– Zondag om 14.00 uur en 19.00 uur
Tickets: Kaartjes zijn verkrijgbaar vanaf €24 – €74 en online te bestellen
Parkeren: Studio’s Aalsmeer heeft een eigen parkeerdek voor de hoofdentree en beschikt over een parkeergarage. Een parkeerticket kost €10,50
OV: Je kunt voor de deur uitstappen bij de bushalte Van Cleeffkade. Zowel lijn 340 als lijn 198 stopt bij deze bushalte. Plan je reis efficiënt via www.9292.nl.

Welke musical heb jij voor het laatste gezien?

Spread the love

13 thoughts on “ONE de musical nu te zien in het eerste LED-theater ter wereld

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: