Uitje | SummerJazz Festival

Hoera de zon komt langzaam weer tevoorschijn,VCFA6998 het gras is groen en de vogeltjes fluiten buiten om het hardst. Dat betekent ook dat het festivalseizoen is aangebroken. Ik ga, nu ik kinderen heb, niet meer zoveel naar festivals als vroeger. Gelukkig zijn er wel een aantal festivals waar je zeker met je kinderen naar toe kunt gaan. Zoals het SummerJazz Festival in Leiden. Een zeer toegankelijk festival voor jong en oud met naast (jazz)muziek ook veel aandacht voor andere culture uitingen en veel kinderactiviteiten. Eerlijk gezegd was ik er nog nooit naar toegeweest, maar omdat ik kaartjes won bij Kidsproof Leiden, had ik geen excuus meer om niet te gaan.

SummerJazz Festival
SummerJazz Festival is een festival dat voelt als één grote huiskamer waar alles kan en mag. Een festival waar je met je beste vrienden, je ouders of je kinderen heen kunt en waar je je volledig kunt verliezen in de muziek. Het is een festival dat voelt als een speeltuin voor jong en oud. Jazzmuziek is de rode draad door het veelzijdige programma vol muziek en cultuur. Nadat SummerJazz Festival in 2011 het licht zag als gratis festival, heeft het een snelle ontwikkeling doorgemaakt. SummerJazz Festival is uitgegroeid tot een toonaangevend evenement in Nederland. Het is een festival waar je je kan laten verrassen door (inter)nationale artiesten, jonge talenten, Kunstenaars, theatervoorstellingen, dansworkshops, dichtkunsten en swingende dj’s. Waar je kan genieten van al het lekkers en op ontdekkingstocht kan gaan langs de kraampjes van diverse musea.Feestdorp

Het Kinderdorp
Direct na binnenkomst op het festivalterrein loop je tegen het Feestdorp! aan. Een veldje gezellig afgezet met palen en stofslierten. We moesten we even zoeken naar de ingang, maar al snel vonden we een klein poortje, waar duidelijk alleen kinderen doorheen paste. Er stond ook een groot bord waarop stond KIDSONLY, volwassenen alleen toegestaan onder begeleiding van kids onder de 8 jaar. Nu
had Kidsproof Leiden aan mij gevraagd of ik hun spaandoeken wilde ophangen in het kinderdorp, dus mocht ik als uitzondering naar binnen.
Binnen de vrolijk gekleurde linten waren verschillende activiteiten voor de kinderen om aan deel te nemen. Als eerste moesten mijn meiden daarom een paspoort laten maken in het postkantoor.  Daarop werd hun naam, leeftijd en telefoonnummer van de ouders opgeschreven.
IMG_5876 IMG_5879 IMG_5887
Terwijl ik de spandoeken ophing, kreeg ik van de organisatie een koptelefoon van de Silent Disco, zodat ik wat muziek had bij mijn werkzaamheden. Die koptelefoons hadden mijn meiden ook meteen ontdekt en hebben de rest van de middag de koptelefoons opgehouden. Naast de Silent Disco waren er Hangouts met kussens, een naai-atelier, een speeltuin waar ze hutten konden bouwen, een circus met acrobatische oefeningen, een limobar en een gekke snacks tafel en tenslotte ook nog schmink door de dames van de Ecologische Schminkfabriek. De organisatie Studio Stuifmeel hadden er echt werk van gemaakt en het zag er super gezellig uit, Mijn meiden vonden het dus ook geen probleem daar achter te blijven, terwijl Papa’s Liefste en ik naar het grote festivalveld gingen om daar een kijkje te nemen.

Groten Buiten
Vanuit het kinderdorp liepen we langs het Cultuurpodium De Waterlelie, naar het Grote Buiten. Terwijl ik in het Kinderdorp was, had Papa’s Liefste daar gekeken naar een dans voorstelling van Korzo Crosstown.
Omdat het festival niet alleen om de muziek draait, vind je er overal andere culture activiteiten. Zo werden we meteen al aangesproken door een dichtende clown tegen, die mij een roos aanbood. Ik moest een letter noemen en daar had hij dan een gedichtje bij.
Op het veld aangekomen merkte we meteen de gemoedelijke sfeer op. In het midden stonden her en der gezellige zithoekjes met ouderwetse banken en fauteuils, incl schemerlampen met franje en kapstokken. Aan de zijkant divers food trucks en de bar. Omdat het net lunchtijd was geweest, besloten we een burger en broodje te nemen bij The Bostel Brothers! Die smaakte ons uitstekend.

IMG_5906 IMG_5910 IMG_5907
Helaas was er op dat moment geen muziek op het grote podium en hadden we Sabrina Starke net gemist.Wel zagen we een dansvoorstelling in het midden van het veld. Deze werd aangekondigd vanaf het dak van een van de food trucks.
Terwijl we een rondje liepen kwamen we gezellig nog wat oude bekende tegen en keken we even bij de Hooplovers, waar je kon leren Hoopdance. Ik heb wel eens een paas lessen gevolgd en zo simpel is het allemaal nog zo niet niet.
In de grote tent (Perfect Plus Podium) speelde op dat moment Plaistow. Het klonk heel goed, maar door het warme en vochtige weer, was het niet erg aangenaam in de tent en gingen we snel weer naar buiten.
Het was ook wel tijd om weer terug te gaan naar de meiden. En dat was goed aangevoeld, want halverwege werd ik gebeld door een moeder in het Feestdorp! Kleine Zus was hard aan het huilen en Grote Zus had haar gevraagd mij te bellen (wat een goede actie van haar!). We waren gelukkig al dichtbij, dus kon ik haar snel troosten. Nadat de tranen gedroogd waren, wilde ze bieden toch nog worden geschminkt. Terwijl zij in de rij stonden, keken Papa’s Liefste en ik naar Merel Balde in De Waterlelie. Ze begon haar optreden met haar billen naar het publiek en zong een zeer mooi en grappig liedje over haar achterwerk en daarmee had ze de toon wel gezet voor de rest van haar optreden. Mocht je haar naam ergens tegenkomen dit festival seizoen, moet je zeker even gaan kijken.
Helaas moesten we daarna echt weg, omdat we nog een verjaardagsfeestje hadden. Met de muntjes die we terug hadden gekregen van de statiegeld-bierbekers, kochten we nog een bordje poffertjes. IMG_5912 IMG_5917 IMG_5919

Conclusie;
We hebben ons uitstekend vermaakt op het festivalterrein en werden we steeds aangenaam verrast door de aangeboden activiteiten. Allemaal net even anders dan je verwacht. Helaas hebben we van de muziek maar weinig meegekregen en waren we graag langer gebleven. Ik denk ook dat we volgend jaar zeker weer komen kijken, luisteren en spelen,summerjazz festival

Spread the love

2 thoughts on “Uitje | SummerJazz Festival

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.