Op avontuur bij Het Sommeltjespad

Op avontuur bij Het Sommeltjespad

Op een warme zomerdag ben ik het liefst met mijn gezin op Texel. We komen hier graag en hebben al veel van het eiland gezien. We wandelen over De Slufter, als we allemaal besluiten dat we toch liever de schaduw opzoeken. Ik stel voor om naar Het Sommeltjespad te gaan. Dit bijzondere kabouterpad op Texel hebben we namelijk nog nooit gezien. Het is in een bos, dus hopelijk veel schaduw. We pakken snel de auto richting het bos.

Kabouterpad Texel

In de Texelse Duinen heeft Staatsbosbeheer een leuk wandelpad aangelegd, speciaal voor kinderen. In De Dennen vind je namelijk Het Sommeltjespad. Een avontuurlijke wandeling met verschillende korte routes die je kunt bewandelen.

Het leuke aan dit kabouterpad is dat je er gratis kunt wandelen. Je hoeft niet vooraf te reserveren, dus perfect geschikt voor een spontaan uitje als je op dit Waddeneiland bent. Grote delen van het pad liggen in de schaduw van de hoge bomen. Een uitkomst op zo’n warme dag als toen wij er waren, maar het is vast ook mooi om hier een herfstwandeling te maken.

De complete route van Het Sommeltjespad is 1,5 kilometer. Een prima afstand voor kleine beentjes, maar je kunt ook slechts een deel bezoeken. Het officiële startpunt van deze natuurwandeling is op de Pelikaanweg. Vanuit hier moet je de bruine route volgen als je het hele kabouterpad wilt lopen. Wij besloten gewoon de kinderen de route te laten bepalen. Toen we er genoeg van hadden, gingen we weer terug naar de auto. Het bos en de wandelpaden zijn heel overzichtelijk, dus dat kon ook prima.

Sommeltjespad

Waar je bij normale kabouterpaden op zoek gaat naar kabouterbeeldjes of palen in de vorm van kabouters, ga je hier op zoek naar Sommeltjes. Volgens de legende zijn Sommeltjes namelijk kleine aardmannetjes die op het eiland wonen. ’s Nachts dansen ze in het maanlicht rondom de oude grafheuvel. Zodra de zon opkomt veranderen de kleine wezentjes in stenen. Daar ga je dan ook naar op zoek.

Langs de route van het Sommeltjespad vind je heel veel stenen. Maar geen saaie keien. Nee, echte kleurrijke stenen. Inmiddels hebben heel wat bezoekers zelf ook een mooi beschilderde steen achtergelaten. Mijn kinderen vonden het fantastisch en zochten bij ieder hoopje stenen de allermooiste om aan elkaar te laten zien.

Je kunt dus zelf ook een versierde steen meenemen om op de route op het Sommeltjespad achter te laten. Een kei met alleen namen of initialen, maar er liggen ook prachtige kunstwerkjes, zoals kleine mandalas en stenen met beschilderde figuren erop.

Maar er liggen niet alleen heel veel stenen. Ook kun je op de route mooie dieren vinden, die zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Wij hebben bijvoorbeeld een egeltje gevonden, maar ook een konijntje. Heel leuk!

En in het takkenbos zijn bomen omgetoverd tot echte bosfiguren. Simpelweg door een paar ogen te tekenen op de stam. Sommige bomen kijken angstig of verbaasd. Andere bomen kijken juist heel blij. We hebben er met z’n allen hard om gelachen. Dit was wel het leukste gedeelte van Het Sommeltjespad, vonden wij.

Weet je wat ook leuk is om te bezoeken als je op het eiland bent? De Zelfpluktuin op Texel is voor een dagje uit met kinderen echt een aanrader! Lees op mijn blog eengoedverhaal.nu meer over dit smakelijke uitstapje.

Wat is jouw favoriete uitje op De Waddeneilanden?

Liefs, Mirjam
(Moeder van Noah, Eli en Filou)

Spread the love

2 thoughts on “Op avontuur bij Het Sommeltjespad

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.