Review | Spotlight [film]

spotlight5Zondag ben ik met mijn vriendinnetjes gezellig naar de film geweest. De vroege film van 18.30 uur is een perfect uitje om het weekend mee af te sluiten.
Ik had 2 kaartjes gewonnen bij MovieNewz.nl voor de film Spotlight. Eigenlijk zonder te kijken waar de film over ging, hebben we een datum geprikt en gegaan, Vroeger (lees voor de kinderen) gingen we al vaak naar de Sneak Previews in de bioscoop. Soms is het gewoon heel fijn om zonder te veel voor informatie een film te gaan zien en je helemaal mee te laten voeren door het verhaal.
Bij deze film was dat zeker ook het geval, want het onderwerp van kindermisbruik in de kerk, is zeker geen lichtzinnig onderwerp,

Het verhaal
De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit 2001 als The Boston Globe achter het grote seksschandaal komt binnen de katholieke gemeenschap in Massachusetts.
Het begint met een kleine column in de krant over priester John Geoghandie die in 1976 al verdacht werd van kindermisbruik. Hij wordt gearresteerd door de politie, maar niet veel later weer vrijgelaten en overhandigd aan het aartsbisdom van Boston (Massachusetts).
De nieuwe hoofdredacteur vraagt de onderzoeksafdeling ‘Spotlight’ dit verder uit te zoeken. In eerste instantie is iedereen erg huiverig over de reactie van de kerk en lijkt het onmogelijk om de vertrouwelijke documenten met bewijs dat het aartsbisdom van Boston wist van het kindermisbruik openbaar te krijgen. De 4 journalisten van deze relatief kleine afdelingen bij de krant, bijten zich er toch in vast en laten zich door het politieke spel waar ze zich opeens in bevinden niet weerhouden om dieper te graven. Steeds meer mensen blijken er van te weten en het aantal priesters die zich er aan schuldig hebben gemaakt, groeit en groeit. De zaak blijkt groter en ingewikkelder dan gedacht: tijdens de zoektocht naar de waarheid ontdekken dat niet alle betrokken partijen hetzelfde belang hebben.foto_22386_winnen-vrijkaarten-spotlight

Conclusie; de film lijkt wat langzaam op gang te komen, maar grijpt je zeker wel aan. Hoe meer er boven tafel komt, hoe spannender het verhaal wordt. We weten nu allemaal wel dat het aantal kindermisbruik door katholieke priesters veel groter is dan een enkele rotte appel. Maar toch is het schokkend om te zien om hoeveel priesters het gaat en hoe iedereen het al die jaren heeft weg gemoffeld.
Het moment waarop een van de priesters wordt gevonden en deze verklaart dat hij niets mis heeft gedaan omdat hij er zelf geen plezier aan heeft beleefd en hij zeker weet dat het niet om verkrachting ging, want hij was zelf als kind verwacht, is stuitend.

Acteurs: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery
Regisseur
: Thomas McCarthy
Genre Drama
Duur 128 minuten
Overig: Voor hun berichtgeving omtrent deze zaak ontving The Boston Globe in 2003 de Pulitzer prijs.
De film wordt beschouwd als één van de meest belovende films van het Toronto Filmfestival, waar de film in première ging.
Spotlight is genomineerd voor zes Oscars. Waaronder voor Beste Film en Beste Regie. De uitreiking van de Oscars is op zondag 28 februari.

Beoordeling;
Zou ik er voor naar de bioscoop gaan; ja
Zou ik de DVD kopen/huren; ja
Zou ik hem op TV kijken zonder weg te zappen; ja

De film draait vanaf 28 januari 2016 in de Bioscopen

Spread the love

One thought on “Review | Spotlight [film]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.