Even terug in de tijd in het preHistorisch Dorp

Even terug in de tijd in het preHistorisch Dorp

Deze vakantie blijven we lekker in eigen land. Er is hier nog genoeg te ontdekken en te zien. Zo werden we deze week uitgenodigd bij het prehistorisch Dorp in Eindhoven. Niet echt bij ons om de hoek en daarom voor ons ook helemaal nieuw. Maar het was het ritje meer dan waard en we vertellen je graag wat we er allemaal gedaan hebben.

Even terug in de tijd in het preHistorisch Dorp

Terug in de tijd

Er is nog zoveel in eigen land te ontdekken, dat we daar deze zomer naar op zoek zijn gegaan. Een bezoekje aan het prehistorisch Dorp in Eindhoven mocht dan ook niet ontbreken. In dit openlucht museum word je meegenomen terug in de tijd en ga je op ontdekkingsreis van 5300 voor Christus tot 1648 na Christus. In dit overzichtelijke dorp is van alles te doen, zien en leren, voor het hele gezin.

In het dorp kom je overal historische bewoners tegen van de prehistorie tot de late middeleeuwen. Zij vertellen je alles over de tijd waarin zij leefden, laten je hun huizen zien en leren je oude ambachten. Verwerf kennis en vaardigheden die de wereld door de jaren heen vooruit hebben geholpen.

Leuke activiteiten voor iedereen

Het dorp is niet al te groot, maar er is meer dan genoeg te doen, voor iedereen in het gezin. Bij binnenkomst in het prehistorisch Dorp vind je op het marktplein diverse marktkraampjes, een smederij en een ambachtshuis uit de late middeleeuwen. Ook staat hier de herberg Den Bonten Os, waar je terecht kunt voor koele versnaperingen zoals een ijsje of een koud drankje. Ook serveren ze er een lekker lunch of borrelhapjes. In de zandbak naast de herberg kunnen de kinderen lekker graven. Misschien vinden ze er wel een schat of skelet. Ook vind je hier 2x per dag een poppenkastvoorstelling.

App

Wij downloaden bij binnenkomst de app de Tijdkijker. Met deze AR-app kun je een leuke speurtocht doen in het prehistorisch Dorp. Zoek met behulp van de kaart archeologische objecten in de historische huizen. Door de speciale symbolen te vinden, verschijnen er opeens figuren en voorwerpen in de ruimte. Een leuke manier om nog meer te leren over de tijd. Ook zijn er locaties waar je een selfie kan maken. Je verandert dan voor je camera in een stoere jager of iemand van adel. Heb je de opdracht goed uitgevoerd, dan kleurt het bolletje groen op de kaart en kun je na afloop een mooie oorkonde ophalen bij de receptie.

 preHistorisch Dorp de Tijdkijker App

in de app vind je ook een audiotour. Zo kun je in je eigen tempo meer te weten komen over alles wat er te zien valt in het prehistorisch Dorp. Laat je leiden door de audiotour en luister naar extra informatie over de periode waarin je je bevindt. Je kunt de audiotour beluisteren met je eigen oordopjes of je koopt een paar aan de kassa.

Oude ambachten

Tijdens de speurtocht met de app kwamen we ook mooi langs alle activiteiten in het dorp. Zo begonnen de meiden met een rondje pijl en boogschieten. Dat zag er makkelijker uit dan gedaan.

Via het blotevoetenpad kwamen we langs het water (en heel veel rijpe bramen) bij een trekvlot en de kano’s. Gelukkig was het mooi weer, dus een nat pak was vandaag geen probleem. De kano’s zitten ook aan een lang touw vast, dus wees niet bang dat je kinderen er opeens vandoor gaan.

In het oude Romeinse dorp, leerden de meiden hoe ze vroeger meel maalden – en waarom ze pas pannenkoeken konden bakken toen de Romeinen kwamen – houten pinnen slaan en houtjes splitsen voor het vuur. Ook konden de meiden zelf een Romeinse speld maken. Deze stond ook erg leuk in hun haar.

Achter in het bos vonden we nog een jagerskamp uit de steentijd. Hier konden de meiden proberen een ‘zwijn’ te raken met het speerwerpen. Ook was er een jager aanwezig, die de meiden uitlegde hoe ze vroeger vuur maakten. Met een speciaal stuk metaal (dat hadden ze vast nog niet in de steentijd) en een steentje mochten ze het zelf ook proberen. Zo gemakkelijk als de vonken er bij de jager afsprongen, lukte het ze niet. Ook papa had er wel wat moeite mee.

preHistorisch Dorp

Corona Proof

Natuurlijk houden ze bij het prehistorisch Dorp ook zoveel mogelijk rekening met het coronavirus. Om die reden is de dag opgesplitst in 2 dagdelen. Je kunt reserveren voor de ochtend (09:30-13:00u) of de middag (13:30-17:00u) om langs te komen. Tussentijds is het dorp dicht om alles weer te reinigen. Als je dus vroeger komt, dan zal je even moeten wachten tot de deuren weer open gaan. Voordeel is zeker dat het niet heel druk is in het dorp en iedereen prima een speerlengte afstand kan houden. Ook de tijd die je hebt is ruimschoots om alles goed te kunnen zien en te doen.

Wat vonden wij van het prehistorisch Dorp?

Ik kan niet anders zeggen dat wij een heel leuke middag hebben gehad in het prehistorisch Dorp. De AR-speurtocht vonden de meiden heel erg leuk om uit te zoeken. Onze jongste dochter heeft in groep 4 het net gehad over Jagers en Ridders, dus die kon ook veel ophalen over wat zij had geleerd. Erg leuk vonden ze ook het pottenbakken en dat ze een eigen tinnen hanger voor een ketting mochten gieten. Voor de hanger moet je wel 2 euro bijbetalen, dus gelukkig dat papa nog 2x een 2-euromunt in zijn portemonnee had.

We hadden geluk met het weer, want ondanks de voorspelling, was het droog en scheen zelfs de zon. Dat was misschien ook het enige minpuntje van de dag, want bij de tafeltjes bij de herberg stonden geen parasols en daardoor waren er maar weinig plekjes in de schaduw. Maar verder was het een aangename verrassing voor ons en komen we zeker nog een keertje terug naar het prehistorisch Dorp.

Praktische informatie prehistorisch Dorp

Bezoekadres: Boutenslaan 161B, 5644 TV Eindhoven
Openingstijden: Keuze uit voor een ochtend- (09:30-13:00u) of middagbezoek (13:30-17:00u) Houd rekening met een eventuele rij als je eerder komt, en een korter bezoek wanneer je later tijdens je tijdslot binnenkomt. Tussen 13:00 en 13:30 uur en na 17:00 uur is het museum gesloten voor bezoekers.
Tickets: € 9,95, gratis voor kinderen t/m 3 jaar, museumkaarthouders, honden (reserveren niet nodig) en begeleiders van gehandicapten (max 1 per persoon). Online reserveren verplicht
Parkeren: gratis voor het terrein van Leeuw Trainingscentrum (Boutenslaan 161) en op de openbare weg bij het museum. Vanuit de parkeerplaats loop je in enkele minuten naar de ingang van het park.

Lees ook: Starboard Boats Amsterdam | Ontdek Amsterdam vanaf het water in je eigen priveboot (zeer coronaproof!)

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.