De herfstvakantie leent zich uitstekend voor een dagje naar het museum. Was een bezoekje aan het museum vroeger soms wat saai voor kinderen, nu zijn er veel tentoonstellingen speciaal ingericht voor kinderen. Eén van onze favoriete musea is dan ook het Tropenmuseum. Vandaag, 12 oktober opent daar de nieuwe tentoonstelling Sabi Suriname. Wij namen alvast een kijkje.
Als ik mijn kinderen vraag naar welk museum ze zouden willen gaan, dan roepen ze in koor; ZieZo Marokko. Deze tentoonstelling was tot vorig jaar te zien in het Tropenmuseum. Met een vliegtuig vlogen we naar Marokko om daar alles te leren over dit mooie land. De meiden waren dan ook best verdrietig toen de tentoonstelling sloot in maart. Maar, troostte ik ze, er komt vast snel een heel mooie, nieuwe tentoonstelling over weer een ander land. Ze moesten er even op wachten, maar volgende week opent dan eindelijk Sabi Suriname.
Sabi Suriname
Er is een bijzondere ontdekking gedaan door Harvey en zijn oom Kenneth na sluitingstijd. Onder het Tropenmuseum, op verdieping -7 bevindt zich het Surinamedepot. Als één van de kasten opeens verschuift, komen ze in een tot nu toe onbekende wereld: de Wereld achter de Dingen. Een wereld vol pratende voorwerpen en leuke activiteiten.
Nederland en Suriname hebben een bijzondere band en zijn aan elkaar verbonden, ook al ligt er de heel grote Altlantische oceaan tussen. Des te leuker dus om meer te leren over dit mooie land. Vier Surinamers die een belangrijke rol spelen in Suriname nemen je mee op reis en vertellen hun verhaal in Tori Oso. Pak de boot en vaar door Busi Kondre en speel het Wat is waar?-spel over wat je onderweg tegenkomt. Ontdek de Surinaamse keuken en doe in de toko boodschappen voor een heerlijk Surinaams recept. Of ga naar de dans- en muziekstudio en geniet van de Surinaamse muziek.
Tijdens je bezoek aan de tentoonstelling Sabi Suriname zijn er 2 tours waar je uit kunt kiezen: Juniortour (kinderen van 6 t/m 13 jaar) en Familietour (voor het hele gezin).
– De Juniortour start elke zaterdag en zondag om 13.30 uur.
– De Familietour start elke zaterdag en zondag op vaste tijden:
- ’s Ochtends: 10.30 uur – 10.45 uur – 11.00 uur – 11.15 uur – 11.30 uur en 11.45 uur
- ’s Middags: 15.15 uur en 15.30 uur
Tijdens de schoolvakanties zijn beide tours dagelijks te boeken op de genoemde tijdstippen.
Word een mati
Als je Sabi Suriname voor de eerste keer bezoekt ontvang je een Sabi Suriname-pas. Hierop wordt de route afgestempeld die je doet. Kinderen die 4 keer komen en alle 4 de routes hebben gedaan, worden een ‘Sabi Suriname mati’. Je krijgt dan een uitnodiging om mee te doen met het Sabi Suriname-team in de Wereld achter de Dingen. Ook word je uitgenodigd voor een ‘krutu’ (vergadering) waarin plannen gemaakt worden om meer kennis over Suriname te verspreiden en verhalen door te vertellen. Als iedereen het plan goed vindt gaan ze het samen uitwerken en uitvoeren.
Wat vonden wij ervan?
Afgelopen woensdag mochten wij alvast de try-out doen van deze bijzondere tentoonstelling. Voordat we met de lift afdaalden naar de -7e verdieping, kregen we eerst een korte uitleg over dit depot en hoe Harvey en zijn oom Kenneth de wereld achter de dingen ontdekken. Wie nieuwsgierig genoeg is, kan misschien de kast in het depot ook openen.
Vol nieuwsgierigheid zakken de meiden en ik met de lift naar de -7e verdieping. Als de lift afdaalt, zien we door de raampjes alle andere depots van het museum (net echt ;)). Als de kinderen voor de kast staan, gebeurt er een wonder. De kast schuift weg en achter de kast worden we opgewacht door 2 lieve dames die ons welkom heten.
Zij vertellen ons meer over de bijzondere wereld, waar veel te ontdekken is over de Surinaamse cultuur. Maar voordat we zelf rond mogen lopen, krijgen we allemaal een koptelefoon op. Op de grond zien we een zandkunstenaar die ons meeneemt in de geschiedenis van Suriname.
Daarna krijgen de meiden een toverstokje mee met een groene punt. Als we daarmee tegen de Fernandes blikjes 3x tikken, zullen we achter de geheime wereld van de dingen komen. Als eerste tikken we op het blikje in de Tori Oso. Het licht dempt in de kamer en het standbeeld van de dame komt tot leven en vertelt haar verhaal over de tijd dat zij een slaaf was en in opstand kwam. De meiden zijn erg onder de indruk van het verhaal.
Overal vinden de meiden de groene blikjes Fernandes en leren over de verschillende feesten in Suriname, kijken filmpjes van de spin Anansi, dansen op de muziek van nu met Surinaamse invloeden en doen boodschappen in de toko. In de keuken doen we ook mee aan een workshop, waar we leren over de verschillende soorten rijst. Ook varen ze mee in de boot door Busi Kondre.
Deze tentoonstelling is zeker weer een succes. Hoewel hij kleiner lijkt dan Ziezo Marokko, wilde de meiden eigenlijk helemaal niet meer weg. Ze kunnen lekker zelf aan de slag en er zijn verschillende dingen om te doen en te ontdekken. Helaas mochten we maar één workshop doen en zullen we de dansworkhop moeten bewaren voor de volgende keer. Want die komt er zeker!
Tropenmuseum Junior
Het Tropenmuseum Junior is in 1975 opgericht. Het is het eerste kindermuseum van Nederland en één van de eersten van Europa. Tropenmuseum Junior staat bekend om het aansprekende museumconcept (zien, aanraken, beleven en meedoen) en heeft als algemene doelstelling het stimuleren van een open blik op de wereld. Door het museumbezoek ervaren kinderen dat het inspirerend en verrijkend is om je open te stellen voor een ander. In het Tropenmuseum Junior stap je in een andere wereld. De onderwerpen komen tot leven en kinderen nemen actief deel aan de tentoonstelling. Ieders nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Je leert door te doen.
Praktische informatie Tropenmuseum
Data: vanaf 12 oktober
Adres: Linnaeusstraat 2,1092 CK, Amsterdam
Openingstijden: dinsdag t/m zondag open tussen 10.00 – 17.00 uur.
Kijk hier voor de toegangsprijzen