Zomer uitje Feest je mee deze zomer in het Tropenmuseum

Zomer uitje | Feest deze zomer in het Tropenmuseum

Omdat we deze zomer pas in de laatste weken van de vakantie echt weg, spelen we nu nog even toerist in eigen land. Er is namelijk genoeg te doen en je hoeft dus helemaal niet ver weg te gaan daarvoor. Zo gingen wij deze week voor een dagje naar het Tropenmuseum. Hier zijn namelijk veel leuke activiteiten te doen deze zomer en alles staat in het teken van een feestje. Nou daar houden wij wel van, dus gingen we een kijkje nemen.

Zomer uitje Feest je mee deze zomer in het Tropenmuseum

Maak een feest van je zomervakantie in het Tropenmuseum! Toen we deze uitnodiging ontvingen, was iedereen meteen heel enthousiast. Dit komt mede door het feit dat we in de kerstvakantie als een waren geweest voor een tripje naar Marokko in de tentoonstelling ZieZo Marokko. Nog regelmatig vragen de meiden wanneer we weer gaan. Maar ook het idee om lekker een dagje in de koelte van het museum door te brengen sprak mij wel aan.

Feest in het Tropenmuseum

Speciaal in de zomer vakantie staat het Tropenmuseum in het teken van Feest. Zo zijn er diverse leuke activiteiten te doen, zoals je eigen squishy, recordatorio (cadeaudoosje) of piñata te maken. Er is zelfs een speciale feestwinkel, waarin je alles te weten kunt komen over de verschillende feesten die er zijn overal in de wereld.

  

Er zijn verschillende speurtochten die te maken hebben met feest zoals verjaardag, kerst, Chinees Nieuwjaar en het Kleurenfeest in India. In de winkel vind je allemaal spullen, verhalen en muziek, die te maken hebben met dat feest. De speurtochten zijn leuk voor groot en klein en als je alle letters van de speurtocht verzamelt hebt, kun je deze in het fotohokje invoeren en krijg je toegang tot het maken van een leuke foto. Dat was een groot succes bij de meiden! Maar ook van de paspop, die ze zelf konden aankleden in een mooi voor het feest kregen ze geen genoeg. Als echte designers maakte ze steeds nieuwe outfit creaties.

Maak je eigen Recordatorio en piñata

In het midden van de Feestwinkel staat een grote knutseltafel. Hier aan kunnen de kinderen zelf een recordatorio (cadeaudoosje) vouwen. Later in de middag was dit ook de plek voor het maken van de piñata. In beide gevallen lag er een bouwpakketje voor de kinderen klaar. Bij de recordatorio was het een kwestie van vouwen en daarna het doosje dicht te knopen met een mooi lintje. De piñata was wel wat meer werk. De piñata was in de vorm van een paardje, een stuk lastiger om te vouwen en te plakken. Gelukkig was er een medewerker van het Tropenmuseum die wat kon helpen hierbij.

Nadat we klaar waren.. ja we, want ik werd door Kleine Zus aan het werk gezet, terwijl zij leuk speelde met een jongetje in de feestwinkel – die had ook zijn moeder aan het werk gezet voor de piñata ;).. met vouwen, was het tijd voor de versiering. Er lagen al stokken crêpepapier klaar, waarin de franje geknipt was. Grote Zus wilde graag een wit paard en moest dat helaas zelf knippen. Met een beetje vouw-technieken, konden we met een paar knipjes de franje maken. Tenslotte oogjes erop en klaar was de piñata. Nou ja, bijna dan, wat de snoepjes moeten we er thuis nog in stoppen.

Maak je eigen squishy

De andere activiteit die de meiden natuurlijk wilden doen, was het zelf maken van een squishy. Ook zij zijn verslingerd aan deze knijpfiguurtjes en hoe leuk is het om er zelf eentje te maken. Voor de kinderen lagen er blokjes schuimrubber klaar. Deze konden zelf in de juiste vorm worden knippen en daarna geverfd met acrylstiften.

  

Omdat beide dames links zijn en er alleen rechter scharen waren, werd het knip en modeleer werk aan mij over gelaten. Gelukkig waren er ook een aantal voorbeeld squishy’s die ik kon gebruiken voor de omtrek. De meiden gingen daarna lekker aan de slag met de verf en maakte een mooie kaktus, cupcake, eenhoorn en paar watermeloenen. De squishy’s moesten daarna nog wel even drogen, voordat ze mee naar huis konden.

ZieZo Marokko

Gelukkig was de tentoonstelling ZieZo Marokko nog steeds te vinden in het museum. Als ervaren wereldreizigers checkte de meiden in bij de balie. Daarna namen we plaats in het vliegtuig en zorgde de Marokkaanse stewards ervoor dat we veilig naar Marokko volgen. Deze keer gingen we op reis met Yousef (ook wel bekend als rapper Sjef). In de gastenkamer werden we ontvangen met echte Marokkaanse Muntthee en kregen wij zijn verhaal over het land van zijn voorouders te horen.

 

Als rapper is Yousef natuurlijk altijd met taal bezig. Tijdens zijn speurtocht kom je dan ook meer te weten over de Marokkaans-Arabische taal. Deze keer gingen we ook naar de keuken en deden daar geurenmemory met de geur van diverse Marokkaanse kruiden en specerijen. Tot slot maakte we met de bus ook een mooie rit door het landschap van Marokko.

Wat vonden wij ervan?

We zijn uiteindelijk de hele dag in het Tropenmuseum geweest! Van 10.30 tot ruim na 16.00! De meiden hadden ook graag nog langer gebleven, maar de knutselactiviteiten liepen af. Ook zijn we helemaal niet naar de andere tentoonstellingen Things That Matter en Fashion Cities Africa en Body Art gaan kijken. De meiden hebben zich de hele dag prima vermaakt met de leuke speurtochten in de Feestwinkel, dwalen door de straatjes in Marokko en de knutselactiviteiten. Het is echt een aanrader voor een regenachtige dag in de vakantie of om juist de warmte te ontvluchten. Wij komen zeker snel nog een keertje terug!

Tot en met 2 september kun je deze zomervakantie 7 dagen per week terecht in het Tropenmuseum. Naast het maken van je eigen piñata maken of een squishy, kun je ook elke vrijdag Junior couscous komen eten. De meeste activiteiten zijn gratis, voor een enkele activiteit wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Voor alle activiteiten geldt dat je in het bezit moet zijn van een museumentree ticket (gratis met Museumkaart). En ben je jarig in de maand augustus en maximaal 12 jaar, dan is de toegang tot het museum deze maand gratis!

De ZieZo Marokko Familiereis is elke dag om 12.00, 12.30 en 13.00 uur  en is voor alle leeftijden). Voor kinderen van 6-13 jaar is er om 14.30 ook een Juniorreis en mogen zij naar Marokko zonder hun ouders. Ook deze activiteit is gratis, maar er wordt wel aangeraden om vooraf te reserveren online, want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen per vlucht.

Voor de oudere kinderen (12+) zijn er ook speciale rondleidingen voor de tentoonstellingen Things That Matter en Body Art op diverse zondagen. Hiervoor wordt wel een eigen bijdrage van 2 euro p.p gevraagd.

Samenwerking

Spread the love

8 thoughts on “Zomer uitje | Feest deze zomer in het Tropenmuseum

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.