Spelen is bijna altijd leerzaam

Kinderen leren op tal van manieren. Door gewoon om hen heen te kijken en van alles te observeren. Ze leren van dingen zien en deze proberen na te doen, van geluiden, en waar deze vandaan komen. Ze leren door dingen te doen, en daar de gevolgen van te ondervinden.. Alhoewel dit een proces is dat voor een heel groot deel vanzelf gaat, kun je natuurlijk wel manieren bedenken om dit leerproces te stimuleren of om kinderen nog enthousiaster te maken om te leren.

Spelen is bijna altijd leerzaam

Leren over de wereld om hen heen

Als een kind wordt geboren is zijn of haar wereldje nog heel klein, maar dat gaat snel veranderen. In rap tempo breidt de wereld zich uit en zal het kind van jongs af aan steeds weer nieuwe dingen leren en ervaren. Eerst gaat dat grotendeels onbewust, maar later worden kinderen zich steeds meer bewust van de wereld om hen heen en hun eigen rol in het geheel.

Iets dat je kind zeker op zal vallen, is dat de wereld er niet altijd hetzelfde uitziet. Soms zijn er allerlei kleurige bloemen te zien, terwijl er op een ander moment opeens sneeuw uit de hemel kan komen vallen. Er zijn dagen waarop er in zwemkleding kan worden rondgelopen en met water kan worden gespeeld, maar ook dagen waarop een regenjas een stuk verstandiger is, of waarop het heel hard waait. Je kind merkt kortom al snel dat we te maken hebben met seizoenen.

Seizoenstafel 
Shutterstock door Veronica Panarina

Seizoenstafel

Een leuke manier om je kind hier nog meer bewust van te maken en meer te laten leren over de verschillende seizoenen, is een seizoenstafel. Hierop kan van alles worden verzameld dat met het huidige seizoen te maken heeft. Laat je kind vooral zelf op zoek gaan naar dingen die hierbij passen, juist zo leert het de verschillen.

Zelf aan de slag

Een leuke manier om de seizoenstafel verder uit te breiden, is door het kind zelf ook wat te laten knutselen dat erbij past. Houten knutselspullen zijn hiervoor vaak heel geschikt, omdat zij volop ruimte overlaten voor een eigen invulling. Maak samen een boom, bijvoorbeeld, met groene blaadjes erop geplakt, in de lente en zomer. En kijk eens naar buiten als het herfst wordt. Hoe zien de bomen er dan uit? Probeer samen een manier te bedenken om de geknutselde boom aan te passen aan het nieuwe seizoen. Ga samen op zoek naar nog meer dingen die veranderd zijn. Het leven, de wereld, is één grote ontdekkingsreis!

Afbeelding van Shutterstock door Oksana Kuzmina

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: