Genuss am almfluss roebl

Tip voor de herfstvakantie | Oberösterreich in Oostenrijk

Wij zijn vorig jaar zowel in de zomer als in de winter naar Oostenrijk op vakantie geweest. Dat is ons goed zeer bevallen. En we denken er dan ook over om misschien in de herfstvakantie weer deze kant op te gaan. Wel naar een andere deelstaat van Oostenrijk, Oberösterreich. Door het persbericht wat ik ontving, raakte ik weer zeer enthousiast en geïnspireerd voor onze volgende vakantiebestemming. Misschien jij ook wel, dus vandaar dat ik het graag met je deel.

Oberösterreich

De deelstaat Oberösterreich (Opper-Oostenrijk) is met haar hoofdstad Linz bijna net zo groot als Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht tezamen: ongeveer 11.987 km². Deze deelstaat is met name bekend vanwege de populaire Donauradweg. Een traject dat dwars door Opper-Oostenrijk loopt met 5100 kilometer aan bewegwijzerde fiets- en mountainbikepaden en 7000 km aan wandelroutes. Maar het gebied telt ook 26 beschermde natuurgebieden, 76 meren en 4 UNESCO Werelderfgoederen met bergtoppen tot 2995 meter. Hiermee biedt deze regio veel aanbod voor vakantiegangers die graag actief bezig zijn of juist willen relaxen.

Sterrenhemelpark in Attersee-Attergau

Met zoveel lichtvervuiling in Europa wordt het steeds lastiger om een locatie te vinden waar je de Melkweg goed kunt bewonderen. Het natuurpark Attersee-Traunsee (106 km²) ontving in april 2021 als eerste park in Oostenrijk het officiële ‘International Dark Sky Park’-certificaat van de Amerikaanse ngo International Dark Sky Association (IDA). Het beste tijdstip om sterren te kijken is tussen nieuwe maan en 02.00-03.00 middernacht. Het park is 24 uur per dag toegankelijk. Je kunt bijvoorbeeld een arrangement boeken met 2 overnachtingen, inclusief sterrenkijken met een gids en voor de romantici een picknickmand.

De mooiste Instagram spots in Oberösterreich

Hinterstoder

Zeker in het bergrijke zuiden van Oberöstterreich – in de vakantieregio Pyhrn-Priel – is er een overweldigend aanbod aan indrukwekkende vergezichten. Zoals het Schiederweiher meer bij het plaatje Hinterstoder dat een werkelijk magistraal zicht biedt op de bergtoppen Spitzmauer en de Grosse Priel. De plek werd in 2018 in een Oostenrijks tv-programma uitgeroepen tot mooiste plek in Oostenrijk.

Pyhrn Priel Hinterstoder Hoess Wandern Gipfel Panorama Weitblick Sommer Oberoesterreich Tourismus - Robert Maybach

Hallstatt

Een dorpje dat we zelf hebben gezocht en zeker de moeite waard is, is Hallstatt en het aangrenzende Hallstätter meer. Deze locaties zijn zo mooi en pittoresk, dat er in China een replica van gebouwd is. Maar ook heeft het dorp model gestaan voor Arendelle uit de beroemde Disneyfilm Frozen. Groot voordeel van de herfst is dat hier de drukke toeristenstromen aanzienlijk minder is. Toen wij in de zomer er waren, konden wij alleen onze auto kwijt aan de andere kant van het meer. Het dorpje zelf hebben we door de drukte moeten overslaan. Mocht je in de buurt zijn, vergeet dan vooral niet het Skywalk uitzichtplatform te bezoeken op 360 meter hoogte.

Obertraun

Niet ver van Hallstatt vind je de plaats Obertraun, waar je een gondel kunt nemen naar de 5 Fingers’ uitkijkplatform op 2100 meter hoogte. Het wordt zo genoemd omdat de stalen platform 5 uitlopers heeft zodat je de omgeving vanuit verschillende hoeken kunt bekijken. Indien je geen hoogtevrees hebt, wordt je getrakteerd op een weergaloos mooi uitzicht in dit mooie gebied in Oberösterreich.

Blick nach Weißenbach- Peter Oberransmayr

Lees ook mijn blog over onze zomervakantie in Mauterndorf, dat ligt naast Obertraun.

Schlögen

Ook in de Donauregio vindt men vele fraaie bezienswaardigheden en attracties, waaronder natuurlijk de topper onder de rivierenfietsroutes de Donauradweg. Een verplichte fotostop hier is de Schlögener Schlinge, een zeer fraaie lus in de rivier bij het plaatsje Schlögen. Vanaf een platform heb je een schitterend uitzicht op de kronkelende rivier die op dit punt tweemaal van richting verandert.

Schloegener Schlinge Frau Oberoesterreich Tourismus Donau - Robert Maybach

Donau-Limes

In deze omgeving van Oberösterreich vind je ook werelderfgoedlocaties met overblijfselen van de grenzen van het Romeinse Rijk – de zogeheten Donau-Limes, zoals de Kleincastell Oberranna, Romeinse baden en het Romeinse fort in Schlögen. Het Lauriacum Museum en de stad Enns zijn ook belangrijke locaties met tal van vondsten uit de Romeinse tijd.

Ook het Gosausee meer met uitzicht op de Dachsteingletsjer en het Almsee meer met zicht op het Totengebergte doen niet voor elkaar onder wat betreft kippenveluitzichten.

Per tandradspoor door Oberösterreich

Ben je in de buurt van het leuke plaatsje Wolfgangsee, dan moet je zeker ook een ritje met de Schafbergbahn maken. Dit is een oude spoorlijn – waarvan de bouw in 1892 begon – en de kenmerkende rode tandradtrein neemt je in 35 minuten mee naar de top van de Schafberg op 1783 meter hoogte. Niet alleen een leuke rit voor families met kinderen maar ook geliefd bij wandelaars die een enkele rit naar de top of omlaag nemen en het andere gedeelte wandelen. En het uitzicht boven is wederom magistraal.

SchafbergBahn am Weg zum Gipfel  Salzburg AG

Wandelen langs boomtoppen

Een leuke attractie voor het hele gezin is de Boomtop wandeling op de Grünberg nabij het plaatsje Gmunden. Het indrukwekkende bouwwerk is uit hout en staal opgetrokken en kan door iedereen beklommen worden, zelfs ouders met een kinderwagen want het spiraalvormige looppad kronkelt zich zeer geleidelijk omhoog naar het uitzichtpunt op 39 meter hoogte met zicht op de Traunsee, Salzkammergut en Dachstein. Leuk voor de kinderen, je kunt er ook met een kabelbaan naar toe en eenmaal op de bovenverdieping van de toren kunnen kinderen met een slide naar beneden zoeven. Overal staan informatieborden met tekst en uitleg over flora en fauna.

LuftaufnTurm Herbst Eak sommerlicher

UNESCO Werelderfgoed prehistorische paalwoningen

Op zo’n 111 locaties in het Alpengebied zijn prehistorische nederzettingen gevonden, gebouwd tussen 5000 en 500 v. Chr. In Opper-Oostenrijk zijn op verschillende locaties in het Atterseemeer en Mondseemeer restanten van deze nederzettingen gevonden die onder water staan. Omdat het beschermde attracties zijn mag je er niet komen maar op 3 plekken zijn er speciaal voor duikers replica’s geplaatst: Nussdorf am Attersee waar 111 palen in de bodem van het meer zijn geplaatst, Steinbach am Attersee waar houten poppen geplaatst zijn die bewoners van de nederzettingen moeten uitbeelden en in Weyregg am Attersee kan men naar een replica van een houten paalwoning duiken.

In Seewalchen, Attersee en Mondsee zijn informatiezuilen te bekijken over deze prehistorische ‘palafittes’ -zoals de paalwoningen ook wel genoemd worden- die met tekst en beeld een interessant beeld geven van deze agrarische samenlevingen. De 111 prehistorische paalwoningen ronde de Alpen staan sinds 2011 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Loop door een indrukwekkende kloof

Een waar natuurspektakel, dat is de Dr. Vogelgesangklamm kloof – de op een na langste kloof in Oberösterreich en zelfs heel Oostenrijk. Hij is vernoemd naar de arts Dr. Moritz Vogelgesang die de eerste stappen ondernam om deze 1,5 km lange kloof begaanbaar te maken voor toeristen. Via loopbruggen en trappen word je langs rotswanden en watervallen geleid. Je kunt terug desgewenst via een asfaltweg of door het bos lopen. Wandelaars kunnen tevens hier kiezen voor de 5 uur durende wandeling langs de Bosruckhütte, Rohrauerhaus en Hofalm. Locatie van de kloof is Spital am Pyhrn, de kloof is tot 31 oktober geopend en gaat 30 april 2023 weer open.

Burlende edelherten in Kalkalpen

De herfst is de bronstijd voor herten en dé plek om die te zien is het Nationaal Park Kalkalpen – dat momenteel zijn 25e verjaardag viert – in Oberösterreich. De  eeuwenoude beukenbossen zijn opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In het park leven vele zoogdieren en vogelsoorten, waaronder edelherten. Hun machtige gewei is indrukwekkend maar ook hun lokroep (burlen) is in september luid en ver te horen in het nationale park. Deze weken zijn dan ook de beste tijd om deze prachtige dieren in het wild te zien. In de maand september worden er verschillende bronstrondleidingen door boswachters georganiseerd om dit fenomeen te beleven. Nadere info hier.

Bier en gastronomie fietsarrangement

De echte smulpapen en bierliefhebbers onder ons, zullen gaan watertanden bij dit 4- of 5-daagse Bier en gastronomie fietsarrangement in de vakantieregio Mühlviertler Alm-Freistadt. Hier staan bier en lekkernijen centraal. Onderweg bezoek je onder andere brouwerijen als Bucholzer Bräu, Schertberger Bräu, the Beer Buddies en Schlossbrauerei Weinberg.

Traditionele boerenherfstfestival

Tradities en gebruiken vieren hoogtij tijdens de ‘Bauernherbst’ – de oogstfeesten: feestelijk versierde koeien komen terug uit het dal, met onder meer speciale kransen, bewoners kleden zich in feestelijke kledij en overal zie je folkloristische dansen. Er worden zelfs jodelen bijeenkomsten georganiseerd waar je jouw zangvaardigheden kunt praktiseren. In de maanden september en oktober vinden er verschillende activiteiten plaats, onder in het plaatsje Faistenau.

Bad Ischl Culturele Hoofdstad 2024

In Oostenrijk zelf is Bad Ischl erg bekend, want sinds jaar en dag komt men hier om te kuren en Franz Josef en Sisi hadden hier hun zomerresidentie dat nu een museum is. Maar naast de vele kuuroorden wordt de stad in 2024 het epicentrum van kunst en cultuur want het is uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad in 2024.

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.