New York Na 10 jaar weer samen op stedentrip!

New York – Na 10 jaar weer samen op stedentrip!

Voordat de kinderen er waren, gingen wij regelmatig met z’n tweetjes een weekendje weg. Het liefste boekten we een stedentrip. Dit kon zijn naar Maastricht, maar ook een weekendje Venetië of Londen. Vorig jaar was het voor het eerst in 10 jaar dat wij samen weer eens weggingen zonder de kinderen. Deze keer was het wel een heel bijzondere stedentrip. Voor de verjaardag van een Australische vriendin, vlogen we voor 5 dagen naar New York. Waarschijnlijk wel één van de leukste stedentrips die je kan doen. Vandaag onze tips voor als jij ook van plan bent om een paar dagen naar New York te gaan.

New York Na 10 jaar weer samen op stedentrip!

New York is waarschijnlijk één van de steden die bij veel mensen tot de verbeelding spreekt. De stad is misschien wel het meest bekend om de stad die zij is. Hier zijn heel veel films en series opgenomen met daarin de stad in de hoofdrol. Vandaar ook dat er veel plekken in New York zijn die het bezoeken waard zijn. Helaas hadden wij maar 5 dagen en moesten er keuzes gemaakt worden, maar dat betekent ook dat we zeker nog eens terug gaan om de rest te zien.

ESTA

Voordat je naar Amerika kunt afreizen moet je een ESTA USA aanvragen, dit is een verplichte reistoestemming om zonder visum naar Amerika te mogen reizen. ESTA staat voor: “Electronic System for Travel Authorization”. Een ESTA is dan ook geen fysiek document, maar een elektronische reistoestemming voor de Verenigde Staten van Amerika.

Je kan hem dan ook gewoon online aanvragen. Dit gaat vrij snel, want het invullen van het formulier kost ongeveer 5 minuten. Je aanvraag wordt dan in behandeling genomen en binnen 72 uur ontvang je goedkeuring. De kosten hier voor zijn €29,95 per persoon. Daarna is je ESTA nog 2 jaar geldig. Hierbij geldt wel dat je niet langer dan 90 dagen achtereen in Amerika verblijft.

Verblijf

Tegenwoordig zijn de vluchten naar New York niet heel erg duur meer. Het meeste geld ben je waarschijnlijk kwijt aan je onderdak. Omdat wij met een grote groep gingen, besloten wij een huis te huren via Airbnb. Ook konden we de kosten drukken door te kiezen voor een huis in New Jersey. Dit is een andere staat dan New York, maar ligt wel zo dichtbij dat het zeker de moeite waard is om daar te kiezen voor je accommodatie. Om in New York City te komen hoef je alleen maar de Hudson oversteken. Ik zeg wel alleen maar, maar houdt er wel rekening mee dat heel veel mensen die in New York werken, wonen in New Jersey. De Holland Tunnel onder de Hudson kan dus rond de spits erg druk zijn.

New Jersey Airbnb

Op naar New York City

Om aan de overkant te komen kun je kiezen uit verschillende opties. De voorkeur heeft wel het openbaar vervoer, ivm de kosten en dat je geen parkeergeld hoeft te betalen voor je auto (als je al een parkeerplek kunt vinden). Zo kun je beter kiezen voor de PATH-metrolijn. Met 20 minuten ben je dan in New York. Een kaartje kost $2,75. Voordeel is dat je hiervoor dezelfde MetroCard kunt gebruiken als elders in New York City. Ook kun je de Hudson oversteken per ferry. Na ongeveer 15 minuten word je afgezet in Low Manhattan bij het World Financial Center. Vanaf daar kun je verder doorreizen naar de City. De prijs voor een enkele rit met de ferry is $9.

42nd Street New York

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor Shuttle Bus (aka chicken buss) naar de stad. Deze bussen komen elke paar minuten voorbij en stop op hun eindbestemming in de Busterminal op 42th street. Zo stonden we meteen in het hart van New York City! Afhankelijk van de drukte in de Holland Tunnel deden we er 30-45 min over. De kosten voor een enkeltje was maar een paar dollar. Deze moest je echter wel cash afrekenen bij de buschauffeur.

5x Must See in New York

Als je dan in New York bent, zijn er een aantal dingen die je zeker gezien moet hebben, voordat je naar huis gaat. Het mooie is dat deze locaties je geen geld kosten, maar wel de mooiste plaatjes. Wij hadden besloten om een New York Pass aan te schaffen. Met deze pas krijg je gratis toegang op 100+ attracties in New York en 1 dagen toegang tot de Hop-on, Hop-off bus. Zeker als je niet heel veel tijd hebt in een stad, maar wel graag niets wilt missen. Deze bussen rijden in 2 routes (DownTown en Uptown) langs de grootste bezienswaardigheden en geven je onderweg uitleg over de stad. Op meer dan 25 plekken kun je even uitstappen om de omgeving te verkennen om daarna weer op de volgende bus te stappen en verder te rijden. Plekken die je zo zeker te zien krijgt zijn:

  • Times Square
  • Brooklyn Bridge
  • Vrijheidsbeeld en Battery Park
  • Central Park
  • Grand Central Station
New York Hop On Hop Off Bus

Hier is het zeker de moeite waard om even uit te stappen en wat meer tijd door te brengen. De bus brengt je ook langs het beroemde Flatiron Building en The Bull of Wallstreet. Hiervoor hoef je niet uit te stappen, maar kun je gewoon al goed fotograferen vanuit de bus.

6x Must Do in New York

Natuurlijk is het zien van deze plekken in New York al bijzonder, maar er zijn ook een paar dingen die ik je echt kan aanbevelen als je in New York bent.

1. Times Square

Time Square moet je zeker ’s avonds bezoeken. De lichten van alle reclameborden zijn spectaculair als het donker is. Maar kom ook zeker overdag hier naar toe. Op Times Square vind je namelijk ook een loket waar je vaak voor de helft van de prijs een kaartje kunt kopen voor één van de shows op Broadway. Zeker een Must Do! En als je geluk hebt kom je ook de Naked Cowboy tegen op Time Sqare ? Dat kan alleen in New York.

New York - Time Square

2. Central Park

Central Parkk is een heel groot park, midden in de stad New York. Deze kun je bijna niet missen. Behalve dat je hier heerlijk rustig kunt wandelen of hardlopen, kun je ook kiezen voor een fietstour. Voor Nederlanders een eitje, maar sommige heuveltjes zijn voor minder ervaren fietsers wel een uitdaging. Onderweg stop je op bekende locaties en krijg je van je gids uitleg. Vergeet alleen niet je fiets goed op slot te zetten, want tijdens onze fietstour werd de fiets van de gids onder onze neus gestolen. Het blijft wel New York.

3. Grand Central Station

Misschien wel het beroemdste treinstation ter weerlen en te zien in tientallen films zoals Men in Black, The Bone Collector, Superman en Armageddon. Als je binnenloopt word je aandacht meteen getrokken naar de hoge plafonds en de grote trappen. Bovenaan één van deze trappen naar de East Balcony vind je nu een grote Apple Store, een walhalla voor de Apple-liefhebbers. Maar ga vooral in de ochtend of de middag naar het station, want in de Vanderbilt Hall vind je de Great Northern Food Hall, waar je echt heerlijk kunt eten.

4. Vrijheidsbeeld en Ellis Island

Natuurlijk mag je dit niet overslaan. Met een ferry vanuit Lower Manhattan kun je de oversteek maken naar Liberty Island, waar je het vrijheidsbeeld kunt bezoeken. Pas als je aan de voet staat van dit beeld zie je pas hoe groot zij is. Het is mogelijk om in het beeld te gaan kijken. Dit kan in het voetstuk of helemaal naar de kroon. Mocht je echt helemaal naar boven willen dan moet je wel maanden van te voren dit reserveren. Het voetstuk is makkelijker binnen te gaan. Als je de 215 traptreden hebt beklommen kom je op het observatiedek, vanaf waar je een mooi uitzicht hebt op de skyline van Manhattan.
De volgende stop van de ferry is Ellis Island. Dit was voor veel gelukzoekers hun eerste kennismaking met New York. Veel van deze geschiedenis vind je daar terug. Je kunt ook opzoeken of jouw voorvaderen hier ooit zijn aangekomen in New York.

5. 9/11 Memorial en museum

Op de plek waar ooit de Twin Towers stonden, vind je nu een indrukwekkend 9/11 monument met daarop alle namen van de mensen die zijn omgekomen bij deze aanslag. Naast het monument vind je ook het museum. Hierin word je meegenomen van minuut tot minuut op deze traumatische dag van New York en de rest van de wereld. Persoonlijk kan ik het mij nog herinneren als de dag van gisteren en dat maakt het toch wel een emotionele ervaring. Ik denk wel dat dit voor mijn kinderen, die het niet hebben meegemaakt anders zou zijn. Maar voor iedereen die nog weet waar hij/zij die dag was, zeker een aanrader om te gaan bezoeken.

6. Beklim een wolkenkrabber

New York staat natuurlijk ook bekend om zijn hoogbouw. Na de Twin Towers is nu het Empire State Building het hoogste gebouw van de stad. Het is mogelijk om met de lift helemaal naar boven te gaan en uit te kijken over de stad. Het uitzicht is echt adembenemend. Een andere hoge plek die je kan bezoeken is die van The Rock. In dit gebouw op Rockefeller Center, ook wel bekend van de ijsbaan en megagrote kerstboom tijdens de feestdagen. Ook vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad. Zelf hebben wij ook de Rockefeller Center tour gedaan, waarin je meer uitleg krijgt over de mooie architectuur van het gebouw.

Je ziet het, New York is echt een ultieme bestemming voor een stedentrip. Het is niet een heel goedkope trip, maar wel eentje die ik iedereen kan aanraden. Mocht je nu op zoek zijn andere meer leuke trips over een New York stedentrip neem dan eens een kijkje op Bebsy.nl. Hier vind je ook veel andere leuk stedentrips.

Lees ook:
Stedentrip Verslag New York 1
Stedentrip Verslag New York 2

Heb jij een blog en ook een leuke stedentrip gemaakt? Dan kun je meedoen met een leuke actie van Bebsy.nl. Meld je blog aan via de website van Bebsy.nl en maak kans op een mooie stedentrip. De actie loopt nog t/m 14 februari.

Spread the love

9 thoughts on “New York – Na 10 jaar weer samen op stedentrip!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.