Zo moeder zo dochters

Zo moeder zo dochters

Als moeder van twee dochters zie ik natuurlijk veel van mezelf terug. Niet alleen mijn uiterlijke kenmerken maar ook mijn karaktertrekjes. Dit maakte mij nieuwsgierig, zeker nadat ik onlangs las in de Ouders van Nu las dat de intelligentie altijd wordt overgedragen van moeder op dochter. Dit maakte me nieuwsgierig naar de herkomst hiervan. En besloot hier een blog aan te wijden. Want hoe zit dat dan precies, die kenmerken. Ik ben er eens ingedoken en dit is wat ik erover gevonden heb.

Zo moeder zo dochters

De slimheid hebben ze van mama

Wij vrouwen weten het natuurlijk al lang, ondanks dat onze lieve mannen ons wel eens anders doen geloven – dat onze kinderen de intelligentie erven van hun moeder. En dat is ook via onderzoek bewezen. Intelligentie wordt namelijk via de x chromosomen overgedragen. Nu heeft de  vrouw twee X chromosomen en een man heeft een X en een Y chromosoom. Je zou dan zeggen dat de overdracht dan ook via de vader zou kunnen gaan maar dit is toch niet waar. Er is namelijk uit een grootschalig onderzoek gebleken waarbij 12 duizend mensen werden ondervraagd, hieruit bleek de IQ overdracht altijd via de genen van de moeder kwam.

Naast de X factor van mama zijn ook en milieu- en culturele invloeden doorslaggevend zijn.
Hierbij spelen een veilige leefomgeving een mogelijkheid tot het aanbieden van leerkansen een grote rol. Dit kan dan misschien ook wel een beetje naar ons worden toegeschreven, als de soms (over) bezorgde moeders worden toegeschreven 😉 

Wij willen immers altijd het beste voor onze kinderen en zijn geneigd om alle beren op de weg vakkundig op te ruimen. Alhoewel dit natuurlijk niet altijd even goed is. Blijkt ook deze veilige omgeving in een prikkelend eomgeving erg bij te dragen aan de intelligentie van je kind. Dus wel en moederlijke eigenschap waarmee we dit bereiken.

Zo’n onderzoek kan je trouwens ook zelf doen, door een DNA test bijvoorbeeld, waarbij kan je zelf bekijken hoe je genetisch materiaal eruitziet.

Verbaal en goed in taal

Dat mijn twee dames net als mama heel goed kunnen kletsen is ook geen verrassing voor mij natuurlijk. Deze genen die dus zorg dragen voor je IQ, zorgen ook voor de ontwikkeling van de anatomische en functionele delen van het zenuwstelsel. Wat tevens een sterke stimulans vormt voor de ontwikkeling van de taal. Dit zou dan ook goed verklaren waarom vrouwen beter zijn in het verbale aspect en dat mannen beter overweg kunnen met wiskundige en cijfermatige vraagstukken.

Mama, je lijkt steeds meer op mij

Net zoals Stef Bos ooit zong over zijn vader, zouden mijn meiden dit lied later op hun manier misschien aan mij toe kunnen dichten. Want naast de karaktereigenschappen worden ook de uiterlijke kenmerken van moeder op dochter doorgegeven, Vooral de manier zoals huid zich ontwikkelt is voor 60% erfelijk bepaald. Nu is de levensstijl hierin natuurlijk erg belangrijk. Dus laten we hopen dat mijn meiden een gezonde levensstijl blijven hanteren. Zodat die andere 40% er niet bij opgeteld kunnen worden vanuit die hoek.

Maar dit is dus alvast goed nieuws voor mijn dochters, want ondanks dat ik net veertig ben geworden zou je dat helemaal niet zeggen toch 😉

Foto’s door Yuganov Konstantin / Shutterstock

Spread the love

46 thoughts on “Zo moeder zo dochters

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.