plassen onder de douche

Ik beken… | Plassen onder de douche

Plassen onder de douche is nog altijd wel een beetje een taboe. Ondanks dat er veel voordelen aan zitten. Gelukkig blijk ik ook niet de enige te zijn. Ruim 75 procent van de bevolking heeft ooit wel eens onder de douche geplast. Dat ongeveer de helft dat vaker doet, wil niet iedereen toegeven. Welk voordelen plassen onder de douche oplevert vertel ik je vandaag.

plassen onder de douche

Waterbesparing door plassen onder de douche

In eerste instantie deed ik het uit tijd besparen, maar zo leerde ik later, is het ook goed voor het milieu. Want door te plassen onder de douche, bespaar je het water waarmee je de WC doortrekt. Eén keer de wc doorspoelen kost 6 liter. Als meer mensen dit in de ochtend zouden overslaan, kan de waterbesparing flink oplopen.
In Brazilië werd er zelfs een spotje op de TV uitgezonden door een milieuorganisatie. Hierin moedigde zij de bevolking aan om te plassen onder de douche. Met al het water dat zo bespaard werd, kon het Atlantische regenwoud worden gered. In de reclamespot wordt berekend dat als ieder huishouden een keer minder per dag zou doortrekken, het 4380 liter water per jaar bespaard.

Ook lanceerden studenten in Engeland de ‘Go with the flow’ campagne. Als alle 15.000 studenten de eerste plas van de dag onder de douche zouden plegen, zou dat 26 zwembaden met Olympische afmetingen besparen, iedere dag!
In Nederland werd de oproep ook gedaan door de wethouder Bert Wassink van de Drentse gemeente Aa en Hunze. Zijn beredenering was dat als een miljoen mensen één keer per dag het toilet overslaat en onder de douche plast, dat op jaarbasis meer dan 2 miljard liter water scheelt. Dan hoeven we die hoeveelheid niet aan het grondwater te onttrekken en dat is goed voor het milieu.

Train je bekkenbodemspieren

De meeste moeders onder ons herkennen het probleem wel, na de bevalling zijn de bekkenbodemspieren slapper geworden. Bij het niezen of lachen kun je dan wat urine verliezen. Dit is natuurlijk heel vervelend en gênant. Om dit te verhelpen moet je je bekkenbodemspieren trainen. Een goede oefening is om tijdens het plassen je plas 10 seconden ophouden. Belangrijk is hierbij om niet niet je bilspieren en bovenbeenspieren aan te spannen, maar alleen je bekkenbodemspieren. Onderbreek het plassen een paar keer en houd het dan steeds 10 seconden op.

Beter voor je sexleven

De actrice Gwyneth Paltrow beweert ook dat plassen onder de douche ook goed is voor je sexleven. Zij adviseert om te plassen in een diepe squat, zoals je doet als in in de bosjes plast. Zo span je automatisch je bekkenbodem steviger aan dan als je zit op de WC. Waarom is dit dan ook goed voor je sexleven? De penetratie zal pijnlozer verlopen én kun je orgasmes intenser voelen.

Voorkomt voetschimmel

Wanneer je onder de douche plast, zou je preventief voetschimmel tegen kunnen gaan. De oorzaak van voetschimmel is een verandering van de zuurgraad (PH) van de huid tussen de tenen. Urine bevat urinezuur en het is bekend dat schimmels niet gedijen in een zure omgeving. Ook bevat urine ureum, wat er voor zorgt dat de huid beter vocht opneemt en daardoor weker wordt. Schilfers kunnen dan sneller verdwijnen.

Vies?!?

Een van de reden waarom plassen onder de douche nog een beetje in de taboe hoek zit, is dat het misschien wat vies en onhygiënische klinkt. Maar maak je geen zorgen over het algemeen is plas een redelijk steriele vloeistof. Ook wordt de plas direct afgevoerd in het put. En als je het plassen je wast met douchegel en shampoo, spoelt het schuim de laatste restjes weg.

Plas jij wel eens onder de douche?

Foto: Shutterstock

Spread the love

18 thoughts on “Ik beken… | Plassen onder de douche

 • Ik ga meestal in bad dus daan gaat deze theorie niet op 😉 – toen ik net was bevallen plaste ik standaard in de douche. Dan hoefde je niet aan de gang met papier en kon je gelijk voorzichtig spoelen.

 • Ieuw. Ik blijf het vies vinden. Maar ja, ik leef in een mannenhuishouden, en die piesen overal. Ik vraag wel eens of ze ook met hun voeten in een urinoir zouden gaan staan, voor mij hetzelfde idee. Maar dat vinden ze dan weer heel gek.
  Zelfs na de bevalling lukte het mij niet, ik kan het gewoon niet en heb ook niet het idee dat ik mijn blaas goed leegplas als ik staand plas. En mocht ik ooit bij je logeren, dan douche ik wel thuis 😉

 • Ik doe het weleens, vooral als ik net onder het water sta en door het kletterende water spontaan moet plassen. Dan ga ik niet drijfnat door de gang heen naar het toilet. 🙂

  Zoals Lisette zegt is het inderdaad niet zo goed om staand te plassen, dan krijg ik al snel last van mijn urineweg. Hurkend zoals Gwyneth Paltrow zegt, dat is wel een optie. Ga ik proberen!

 • Maar met die voetschimmel: de urine spoel je er toch weer af, wat heeft het dan voor zin? Of moet je het juist niet afspoelen, haha!
  En ik vraag me ook af of mee is genomen hoeveel water verspild wordt tijdens het plassen onder de douche. En of dat echt zoveel verschil is als je ook al een stopknop op de wc hebt. Ik heb zeker ’s ochtends toch wel minstens twee minuten lange plasjes, zijn toch weer twee minuten dat de douche voor niks aan staat.

 • Leuk om de reacties te lezen. Ja hoor ik plas ook onder de douche, waarom? Omdat ik het niet ga ophouden als ik moet en ik nog mezelf helemaal moet soppen en afdrogen haha.. 🙂 beter een plasje onder de douche, dan plassen in me broek haha

 • Dit zijn dingen die je niet graag bekend, maar ik denk dat het niet eens 75% van de bevolking is die het weleens gedaan heeft. Ik denkt dat het eerder rond de 95% is. Zelf is het me ook wel eens overkomen, maar maak er liever geen gewoonte van. Het is dan misschien watereconomisch, maar ik heb special lak op de vloer om te voorkomen dat je uitglijdt. Ik ben veelte bang dat stoffen daarin blijven zitten en dat het gaat ruiken.

 • Ik leer het mijn dochters ook, idd beter voor het milieu en je kunt beter schoonmaken dan met een wc papiertje. In je kraamweek is het ook een must om onder de douche te plassen, maar dan vanwege de pijn die je anders hebt haha. Had geen idee dat het een taboe was

 • Ik moet zeggen dat ik zelf altijd voor het douchen naar de toilet ga. Als ik mijn kinderen onder de douche zet mogen ze het gewoon laten lopen van me. Heb er nooit zo over je punten nagedacht eigenlijk.

 • Hahahaha, ik doe dat ook gewoon. En ik vind het juist heel hygiënisch want ik kan mezelf meteen wassen. Daarom snuit ik ’s ochtends onder de douche ook altijd mijn neus. 😉

 • Glossy Maarten says:

  Ik vind het smerig, maar aan de andere kant, plas maar! Eigenlijk in de heren kleedkamer, laat maar lopen. Ik heb geen vriendin, doch in overleg, plas maar! Groetjes,

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.